De bal is rond – Blog

PSV spint garen bij het verlies van Ajax deze week. Na zondag, wanneer Ajax uit speelt tegen AZ, kan de wereld er helemaal anders uitzien voor de Eindhovenaren. Vermits er gewonnen wordt in Rotterdam natuurlijk. PSV speelt uit tegen Feyenoord… De club heeft het altijd moeilijk in de Kuip, zelfs wanneer de selectie in topvorm verkeert, waar het fanatieke thuispubliek een factor van betekenis kan zijn. Van het feit dat...
FRITSTV
FRITSTV | Sfeervolle bekendmaking van FRITS Topman en Topvrouw 2019
01:46
FRITSTV |Topman 2019 Peer Swinkels: "Invloed op goede manier gebruiken!"
03:55
FRITSTV | Topvrouw 2019 Ingrid de Boer: "Erkenning voor mijzelf en het hele Woonbedrijf".
03:34
FRITSTV | Druk bezochte releaseparty bij onthulling cover nieuwe FRITS
01:36
FRITSTV | Sfeervolle releaseparty van nieuwe FRITS Magazine met Huub Smit op cover
01:47
FRITSTV | 'Huub Smit, de new kid die graag eens de bad guy wil spelen'
03:24
FRITSTV: Ramona Poels schittert op cover van nieuwe FRITS Magazine
04:50
FRITS TV: "Elke dag knokken om de juiste beleving neer te zetten!"
02:04
FRITS TV: Lifestyle-gids 2019, extraatje bij FRITS Magazine
01:29
FRITS TV: Cornelis le Mair op de cover van nieuwe FRITS
03:27
FRITSTV Rogério nieuwe stadsprins met Braziliaans tintje
03:03
FRITS TV: Honkballer Rick van den Hurk wil straks terug naar Amerikaanse profcompetitie
02:58
FRITS TV: Sfeervolle FRITS-releaseparty in jarige Bijenkorf
01:17
FRITS TV: Melissa Janssen en Björn van der Doelen nemen duet op
03:37
FRITS TV: Je kunt nog steeds stemmen op jouw favoriete restaurant!
00:57
FRITS TV: Ruud van Neerven maakt 'meest Eindhovense gedicht'
03:04
FRITS TV: Topvrouw Aukje Kuypers Erkenning voor het hele bedrijf
02:42
FRITS TV: Topman Peter Kentie Mensen zijn weer trots op Eindhoven
02:42
FRITS TV: Sfeervolle uitreiking FRITS TOP 50 Awards in Muziekgebouw Eindhoven
01:36
FRITS TV: Monique List ontvangt eerste exemplaar van EHVGDCHT
00:58
FRITS TV: Première van de videoclip Ik Ben Willy en Gij René!
03:19
FRITS TV: CvdK Van de Donk aan de slag bij Houben Worstenbrood
02:50
FRITS TV: Ellen Soeters Na Playboy nu op de FRITS cover
03:07
FRITS TV: Tweede editie 'Top40van040' met Lenny Kuhr en Jose Hoebee
04:15
FRITS TV: Woongids special gratis bij nieuwe FRITS Magazine
01:33
FRITS TV: Wonen in een andere dimensie Grijp nu je kans!
03:31
FRITS TV: Soenil Bahadoer wil 'mooie zaak' in Eindhoven beginnen
03:38
FRITS TV: Soenil Bahadoer ontvangt cover van nieuwe FRITS
00:27
FRITSTV Sneakpreview De liefde van Ranomi Kromowidjojo gaat door het water!
01:16
FRITSTV: Sneakpreview De liefde van Ranomi Kromowidjojo gaat door het water!
03:31
Eind september verschijnt 'De Top 40 van 040'
03:34
FRITSTV: Autocoureur en rechtenstudente Stéphane Kox op cover van nieuwe FRITS!
02:56
FRITSTV: Eervolle publieksprijs FRITS lezers voor Oriental Green House
01:37
FRITSTV: Tour d'Asperges brengt 35 000 euro op
02:56
FRITSTV: Nieuwe, frisse vormgeving voor FRITS Magazine
04:02
FRITSTV: Eddy Smulders over de up’s en down’s in zijn bokscarrère
02:09
FRITSTV: Oud bokser Eddy Smulders siert cover nieuwe FRITS
00:53

 

Laatste social updates

FRITS Magazine
FRITS Magazine2 hours ago
van Santvoort makelaars: Prijzen huizen in Eindhoven met 19% gestegen!

De huizenprijzen in de stad Eindhoven zijn in één jaar met 19% gestegen, appartementen zelfs met 33%. In geen stad in Nederland stegen de prijzen meer dan in Eindhoven. In de regio Eindhoven was de toename 13,4%, in Helmond en omliggende gemeenten 9% en landelijk 8%. Meer weten? Download hier de nieuwe kwartaalrapportage: https://www.vansantvoort.nl/kwartaalrapportage/
FRITS Magazine
FRITS Magazine2 days ago
Lees hier de nieuwjaarsspeech van Eindhovens burgemeester John Jorritsma: 'Eindhoven gaat radicaal veranderen'.

“Eer gisteren, vier vandaag, maak morgen”. Gisteren 100 jaar geleden stapte Anton Philips het kantoor binnen van mijn verre voorganger, burgemeester Anton Verdijk. Eindhoven in zijn nieuwe vorm bestond vier dagen, ontstaan uit 5 dorpen. Verdijk was 4 dagen burgemeester. De dorpen waren nog maar net samengevoegd bij Eindhoven, voornamelijk om het sterk groeiende bedrijf ruimte te geven.
De industrieel wees op een stuk grond in de voormalige gemeente Strijp. Daar wilde hij fabrieken bouwen. Maar hij had geen tijd om elke keer als een nieuwe fabriek nodig was, een vergunning op te halen op het Stadhuis. Kon de burgemeester hem 10 jaar lang carte blanche geven voor het hele gebied?
Het waren andere tijden dames en heren, mijn voorganger stemde toe. Strijp-S is op die dag geboren. Tachtig jaar lang zou Philips daar achter hoge hekken, in wat men “De Verboden Stad” is gaan noemen, de scepter zwaaien. En de wereld bestoken met nieuwe uitvindingen.
En zo ging het maar door. Er kwamen niet alleen fabrieken bij, er kwamen hele huizenblokken. Zoals Philipsdorp en het Drents dorp. Sportcomplexen, winkels, parken. Het nieuwe Eindhoven was als een lege tafel, waar elke keer nieuwe gerechten op werden gezet, en steeds meer gasten schoven aan.
Wat in Eindhoven gebeurde, gebeurde in heel Nederland, in heel Europa. De 19e eeuw met al zijn nieuwe inzichten en ontdekkingen – waaronder de gloeilamp, niet onbelangrijk voor ons – kuste de wereld wakker. Terwijl het slaperige Eindhoven werd klaargestoomd als plek voor een wereldconcern, werd bijvoorbeeld in onze hoofdstad binnen 15 jaar icoon na icoon gebouwd: het Rijksmuseum, Amsterdam CS, het Concertgebouw, Hotel Americain, De Stadschouwburg, Hotel Victoria. Allemaal tussen 1880 en 1895 gebouwd.
Maar het slaperige stadje aan de Dommel groeide door en verkreeg in de jaren twintig zijn eerste stedelijke allure met de oplevering van de Lichttoren, toen de hoogste toren van het land! Nog steeds een icoon van ónze stad. Van alle Nederlandse steden boven de 200.000 inwoners, is Eindhoven in 100 jaar tijd de sterkste groeier. Van 48.000 inwoners in 1920, tot 232.000 nu. Een stijging van meer dan 380%!
Zo werd er fabriek na fabriek, woonblok na woonblok, gekleid aan een nieuwe stad. Na de jaren 30 meldde zich weer een nieuwe grote werkgever: DAF. De conjunctuur steeg – op een onderbreking in de oorlog na – sinds Philips zich vestigde. En bereikte het hoogtepunt in de jaren ‘60. Philips was met wereldwijd 400.000 mensen in dienst, het grootste bedrijf ter wereld.
En misschien ook wel het meest sociale bedrijf: je woonde in huizen van Philips, kocht in winkels van Philips, sportte op terreinen en in complexen van Philips, luisterde naar Muziek in gebouwen van Philips, je liet je kinderen studeren op een beurs van Philips. Philips bracht economische bloei naar de stad met de unieke combinatie van ondernemerschap en innovatie-drift. En het gaf de stad tevens haar sociale karakter, wat het volgens mij nu nog steeds heeft.

Op basis van de krantekoppen zou je daaraan gaan twijfelen, maar ik heb geen twijfel. Sterker nog, ik ben trots op onze zorg, we brachten financieel rust en daarmee is ook het gemeentelijk huishoudboekje op orde. Dat is goed voor iedereen in de stad. Daar hebben we op z’n Eindhovens,
aan gewerkt: gezamenlijk!
Door een mooie samenwerking tussen college, raad, zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties, en vertegenwoordigers van cliënten, is het ons gelukt de enorme overschrijdingen te keren en binnen de begroting te blijven. Als gemeente hebben we daarom geld bijgeplust op de bijdrage voor zorg van het Rijk. En we letten strikter op onze uitgaven. Een compliment voor iedereen die dit binnen twee jaar heeft opgelost. Zo blijft de zorg beschikbaar voor iedereen.
Voor de jongen die het thuis moeilijk heeft en in het ijkcentrum zijn zorgen even kan vergeten, de oudere Eindhovense dame die door hulp in de huishouding thuis kan blijven wonen, de persoonlijke verzorging voor een 12 jarig meisje dat nodig is om speciaal onderwijs te kunnen volgen, ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel, het warme bed voor een dakloze man. Etcetera.
Een terechte inspanning Dames en Heren,
Want een stad bestaat niet alleen uit stenen. Een stad bestaat uit mensen. Stelt u zich voor dat u vanaf de markt loopt, via de Heuvelpassage, over de Vestdijk, naar het 18-Septemberplein en zo langs het politiebureau naar het Philipsstadion….zonder iemand tegen te komen. Geen fietser, geen voetganger, geen auto of bus, geen langsrijdende trein.
Daar is een naam voor: spookstad. Een stad zonder mensen is een stad zonder ziel.
Die 232-duizend Eindhovenaren, die 50 duizend dagelijkse forensen, die 10 duizend dagelijks inreizende studenten, dat is Eindhoven. Zij maken de stad. De meeste anoniem, sommige bekend. Mensen met gewone daden, mensen met bijzondere daden.
Iedereen kent Anton Philips bij naam, maar niemand kent zijn duizenden werknemers. Maar zonder hen zou ook Anton Philips een snel vergeten naam zijn. Bekend of niet, bijzonder of niet, wij allemaal hier bij elkaar zijn het weefsel van de stad. Zo noem ik Ferd Pasteels. De naam zegt u waarschijnlijk
niets, maar hij maakt toch al bijna 100 jaar deel uit van het stadsweefsel wat we Eindhoven noemen.
Ferd Pasteels, mag ik u uitnodigen om naar voren te komen, u zit gelukkig vlakbij…
Dames en heren, een applaus voor Ferd Pasteels, geboren in 1920 op 25 april! (bijna) 100 jaar Nieuwe Eindhovenaar!

Vandaag bent U mijn eregast! Met u Vieren we Vandaag!
Behalve aandacht voor de Eindhovense 100-jarigen hebben we vanmiddag ook de jonge generatie over de vloer gehad: honderden kinderen waren hier vanmiddag samen om - net als u nu - dit nieuwe feestjaar in te luiden. En onder hen de eerste die het afgelopen jaar een jeugdlintje ontvingen, een initiatief van de gemeenteraad. Vijf kinderen die in hun eerste levensjaren al beslissend waren voor hun omgeving, fantastisch initiatief! Ik zeg u, het was vanmiddag wat chaotisch, maar de kerk is goed gebruikt, laten we maar zeggen…

100 jaar! We staan aan het begin van de viering van 100 jaar Modern Eindhoven. 100 jaar heeft iets magisch, want het telt vele generaties die naast elkaar leven, maar misschien elkaar ook net misten. Deze week ben ik mét Ferd Pasteels op bezoek geweest bij Nathan. Kijkt u naar deze foto dames en heren, hier glundert een eeuw Eindhoven u tegemoet! Zij symboliseren alle inwoners van deze stad, zij zijn de uiteinden van de generaties die elkaar aanraken en deze stad maken. Een applaus voor alle Eindhovenaren – inclusief
uzelf!

Tja ….Maar weet je wel wat 2019 voor een jaar was, nog helemaal niet bij stilgestaan… We openden de Brainport Industries Campus, de BIC. Met de Koning, en we kregen een instituut voor Artificial Intelligence, de Eindhoven Engine op de TU/e! Met de knapste koppen van de universiteit en het bedrijfsleven bij elkaar
We sloten een woondeal, en bouwden bijna 3000 huizen!
Het Evoluon werd verkocht, dit mooie kloostercomplex werd opgeleverd! De Montgomerytunnel, waar de buurt meedacht over een lichtkunstwerk, werd geopend. We vierden 75 jaar bevrijding! We kregen duizenden buitenlandse gasten over de vloer met het ITS congres en het Urbanism congres.
Nou ja……. Geweldig jaar,

Maar nu dan, de toekomst. Hoe Maken wij Morgen?
Dames en heren, de toekomst die ken ik niet. Straks debatteren een vijftal gasten op dit podium daarover, ik ben benieuwd waar zij mee komen. Maar één ding kan ik u beloven: Eindhoven gaat radicaal van uiterlijk veranderen.
U vroeg zich daarstraks misschien af, waarom die vergelijking met Amsterdam? In economisch perspectief is het zo dat Amsterdam en Eindhoven de afgelopen 15 jaar wedijveren om de hoogste economische groei. Meestal Amsterdam, heel vaak Eindhoven.
Maar als je rond loopt in beide steden zie je het verschil, en dat komt niet alleen omdat Eindhoven een jongere stad is. Daarom werken wij er als Raad en college van B&W zo hard aan om een been bij te trekken. En dat gaat gebeuren.
Eindhoven is het been aan het bijtrekken.
Met ons industriële verleden wat verder teruggaat dan Philips, hebben we een indrukwekkend aantal rauwe gebieden in de stad. Sommige al bijna helemaal getransformeerd, zoals Strijp-S en het NREterrein. Andere staan aan het begin daarvan, zoals het VDMA-terrein en Campina. En dan hebben we ook nog Fellenoord, wat de komende 20 jaar volledig op de schop gaat.
Dat biedt heel veel perspectief: het zijn plekken om terug te geven aan de stad. En dan bedoel ik niet de stad van stenen, maar de stad van mensen. Voor iedereen. Daar is werk voor iedereen, daar is een huis voor iedereen, ook met een kleine beurs. Daar is een groene plek voor iedereen om tot rust te
komen.
Dat ‘iedereen doet mee’, een steeds belangrijker onderwerp wordt, dat is me niet ontgaan. Hardop wordt vastgesteld dat groepen niet mee kunnen, dat de huizen te duur worden, hoezo Brainport voor iedereen?
Zonder te ontkennen dat er mensen zijn die niet mee kunnen en ondersteuning nodig hebben, wil ik daar wel wat tegenover zetten: Brainport levert namelijk 70.000 directe banen op, vooral MBO banen. En nog eens 70.000 indirecte banen. En werk is de poort naar welvaart. En ik ken ook de voorbeelden van expats die meer geld neertellen voor een huis. Toch hebben de meeste expats hier gemiddelde inkomens. Bedrijven betalen mee aan cultuur, aan infrastructuur, samen met kennisinstellingen en ziekenhuizen wordt een zorgsysteem gemaakt wat state-of-the-art is. Dat is ook
allemaal voor iedereen.
Hoewel Brainport geen huizen bouwt, geen lonen verhoogt, geen wegen aanlegt, is Brainport wel een heel goed draaiende machine van samenwerking. Vindingrijk. Daarom accepteren we de vragen die daaraan geadresseerd zijn.
Graag wil ik u meenemen in mijn perspectief: het perspectief van 100 jaar Modern Eindhoven. Strijp, Woensel, Tongelre, Stratum en Gestel smolten samen met Eindhoven, omdat de vijf dorpen samen met Eindhoven ruimte konden bieden aan een enorm sterke economische hoogconjunctuur.
Wereldwijd.

Het dorpse karakter veranderde in hoog tempo in een stedelijke omgeving: de witte dame, de lichttoren, de Admirant, de Hoge Witte Rug op Strijp-S, dat had niets meer met een dorp van doen.Drommen mensen van buiten kwamen naar Eindhoven om hier te werken, en ze vermengden zich
met de lokale bevolking. Heel veel veranderingen in korte tijd. Zo ontstond deze stad, met een almaar groeiende welvaart, een stad met sociale samenhang.
Als ik naar onze tijd NU kijk, zie ik eigenlijk hetzelfde. Sinds het ontstaan van Brainport in de jaren ‘90, sinds die nauwe samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en kennis-instellingen, gaat het ons economisch enorm voor de wind.
In de afgelopen 30 jaar groeiden Philips-dochters uit tot internationaal toonaangevende bedrijven, we versterkten onze internationale hightech-positie met de High-Tech-Campus, de automotive campus, onze universiteit. Dat trok – weer – veel mensen van buiten aan. Nu niet uit Drenthe, maar uit Zuid Amerika, India, het Midden Oosten. Net als die dorpen 100 jaar geleden, staat het huidige Eindhoven voor een enorme schaalsprong. Die – net als toen van dorp naar stad – het uiterlijk zal veranderen van provinciestad naar Metropool.
En dat gaat snel. Te snel, weet ik van velen. Velen onder u in deze zaal misschien, hebben angst voor te snelle verandering. Kijk naar de discussie over hoogbouw in de binnenstad. Maar ik hou u voor: ken uw verleden. Een Eindhovenaar is nooit bang voor de toekomst, juist omdat we weten waar we
vandaan komen. Laten we als stad die 100 jaar gaan vieren waarin we van dorp stad werden, maar ons sociale karakter nooit verloren.
Ook met de schaalsprong waar we nu voor staan, zal dat niet gebeuren. Zo maken wij Morgen! Want dit is Eindhoven!

Foto: Twycer / fotografie voor bedrijven

FLITS!

FRITS Top 50 – maandag 9 december, DOMUSDELA, Eindhoven