B(u)y Locals

Jubileumboek 175 jaar Van Piere
Boekhandel Van Piere bestaat 175 jaar. Martinus van Piere opende zijn winkel in de stad in 1848. De betekenis hiervan krijgt extra reliëf wanneer we ons realiseren dat het analfabetisme in Eindhoven nog welig tierde, en de eerste buitenlandse romans pas vanaf 1830 verkrijgbaar waren. Thom Aussems schreef het boek. Hij constateert dat Van Piere gedurende vrijwel 175 jaar een (culturele) parel in en voor (de inwoners van) de stad was.
Zie www.vanpiere.nl

­­Nieuw boek over leven Frits Philips
Aan het toch al niet misselijke oeuvre aan boeken over de familie Philips is een nieuwe titel toegevoegd: ‘Frits Philips, de mens achter meneer Frits’. Het boek verscheen op de geboortedag (16 april) van de nog immer populaire Eindhovenaar die in 2005 op honderdjarige leeftijd overleed. Schrijver Martijn van Empel kende Frits Philips maar volgens critici was dat eerder een handicap dan een voordeel voor een eerlijk portret. Het boek is te koop in de boekhandel voor € 27,50. 
www.lecturis.nl

Gebundeld debat over de stad
Eindhoven kent een opmerkelijke stedelijke ontwikkeling. In een eeuw tijd veranderde het kleinschalige centrum van het Middeleeuwse stadje in een moderne city. Die stedelijke veranderingen zorgden voor nogal wat discussie. René Erven onderzoekt in het boek hoe de veranderingen gestalte kregen en hoe deze vervolgens werden ontvangen door de Eindhovenaar. De schrijver is coördinator van Architectuurcentrum Eindhoven en organiseerde de afgelopen vijftien jaar tal van debatten over de stedelijke ontwikkeling van de stad. Het boek is voor € 29,95 te koop bij Van Piere.

Over de Rondweg, die verbindt
Van stadsfotograaf Jasper Scheffers is een nieuwe uitgave in de serie over de transformatie van Eindhoven verschenen:  ‘De Rondweg, 10 jaar verschillen in beeld’.
De Rondweg is niet alleen een laag asfalt waar veel auto’s overheen rijden, alle facetten van de stad zijn te vinden rondom ‘De Ring’. Uiteindelijk geeft dit boek veel informatie over niet alleen de Rondweg, maar over de gehele stad. Dit maakt het interessant voor iedereen die iets met Eindhoven heeft. Het boek is te bestellen op de Beeldbank Eindhoven via onderstaande link: 
https://tinyurl.com/De-Rondweg

EP voor zelfmoordpreventie
Ieders leven kent een eigen strijd. Het heeft de Eindhovense muzikante Mantle Plume vaak geholpen om haar gevoelens gereflecteerd te horen in muziek en songteksten. Met haar liedjes wil ze hetzelfde bieden aan anderen. Mantle Plume maakt  ‘abnormally hot rock’ met een punk attitude. Haar debuut-EP ‘In The Heat Of Battle’ kan exclusief bij Bandcamp voor eenmalig vier euro (of hoger donatiebedrag naar keuze) worden gedownload en oneindig gestreamd. De opbrengst gaat naar 113 Zelfmoordpreventie.
Zie:
https://mantleplume.bandcamp.com

Ode aan Eindhoven
Onder de noemer Lichtstadkunst maakt de Eindhovense kunstenaar en striptekenaar John Heijink futuristische tekeningen hoe Eindhoven er over een eeuw uit kan zien. Op ieder werk staat een Eindhovens icoon zoals het Evoluon, de Lichttoren of het Centraal Station.Sinds kort is dat zelfs op T-shirts het geval! Ontdek de unieke samensmelting van kunst en stedelijk erfgoed met de nieuwste T-shirtcollectie, van Lichtstadkunst in samenwerking met Emma Bosa, exclusief ontworpen door John Heijink.  

Elk T-shirt is een ode aan Eindhovens meest iconische landmarks: van de futuristische charme van het Evoluon tot de nostalgische echo’s van het Philips Stadion. Niet te vergeten, de levendige herinneringen aan Strijp-S, het kenmerkende silhouet van de Lichttoren, de dynamiek van de Kegels, en het hart van de stad: het Centraal Station. En voor de autofanaten een speciale knipoog naar DAF’s rijke geschiedenis.

Deze collectie is meer dan kleding; het is een stukje Eindhovense trots dat je draagt. Perfect voor de echte liefhebber van onze stad of als uniek cadeau voor die speciale iemand die van Eindhoven houdt.

Grijp je kans om een stukje van Eindhoven’s ziel in je garderobe te halen. Dat kan via www.emmabosa.comKlik door naar de heren t-shirts en op de naam John Heijink.

Muziekgeschiedenis VS in één boek
Geldroppenaar Doron Ketelaars schreef een boek meer dan honderd jaar Amerikaanse muziekgeschiedenis. Aan de hand van de nodige biografische anekdotes, muzikale keerpunten en saillante voetnoten wordt de lezer op een vermakelijke en leerzame reis langs álle vijftig staten geleid. Het resultaat is een zo compleet mogelijk overzicht van de belangrijkste muziekstromingen en grootste artiesten die het land ooit heeft voortgebracht. Ontdek in ‘United States of Music’ het ontstaan van oeroude genres op de katoenplantages in het zuiden, de bloei van de popmuziek in California, de opkomst van de discohype, de weg naar muzikale dominantie van de hiphop en de vaak worstelende weg naar wereldfaam van vele iconen. Doron Ketelaars (1984) is een muziekliefhebber en schrijver die zijn gehele leven al op zoek is naar de betoverende context van muziek. Eerder schreef hij verhalenbundels. 
www.libris.nl/vanpiere

Alle PSV-shirts op een rij
Het PSV-shirt is van iedereen. Het PSV-boek ‘Met trots gedragen’ brengt een eerbetoon aan een van de belangrijkste elementen van de Eindhovense voetbalclub. Het PSV-shirt is namelijk voor veel fans een van de belangrijkste cultuurdragers van de club. Dit prachtige boek biedt 240 pagina’s aan 110 jaar shirtgeschiedenis. De symboliek van het shirt gaat veel verder dan winst of verlies. Bekende en minder bekende PSV’ers zoomen in op de rijke historie van het PSV-shirt. Dit boek mag niet ontbreken in de collectie van de echte fan.
Het boek kost 44,95 euro in de Fanstore en de Citystore van PSV.

Eindhoven op de kaart
In dit nieuwe, imposante boek over Eindhoven wordt de lezer chronologisch en themagewijs meegevoerd door de vijfhonderdjarige geschiedenis van de Eindhovense cartografie, waarbij de kaarten en plattegronden steeds centraal staan. Aan de hand van een kleine duizend afbeeldingen belichten de auteurs bovendien diverse opmerkelijke zaken die zij tegenkwamen bij het bestuderen van de kaarten. Zo zijn er kaarten waarop de rivier de Dommel over het tracé Demer-Rechtestraat-Stratumseind stroomt en op een andere kaart staat een hele woonwijk die nooit is aangelegd, met straatnamen die evenmin bestaan hebben! Het boek is doordrenkt van dergelijke rariteiten, wetenswaardigheden en uiteraard ook veel informatieve zaken. Auteurs Jos Hüsken (1947) en zoon Bauke Hüsken (1974) dragen de geschiedenis van hun woonplaats Eindhoven een warm hart toe. Respectievelijk in 2001 en 2002 werden beiden deelnemer van de Henri van Abbe Stichting, de Eindhovense ‘erfgoedwaakhond’.
Voor 49,95 euro te koop bij Van Piere

Nieuwe cd Philzuid
Philzuid heeft zijn vijfde cd uitgebracht met onder meer saxofoniste Valentine Michaud in het werk Peacock Tales van Anders Hillborg. Daarnaast is Béla Bartóks Dance Suite en La mer van Claude Debussy door het orkest in een opname vastgelegd. Net als op de vierde cd staat het orkest op deze vijfde cd ook onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. De cd wordt weer uitgegeven via platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com) en is te downloaden via onder andere Spotify, Apple Music, Deezer de i-Tunes store en Amazon Music
https://oh.lnk.to/BartokHillborgDebussy

Voor op de koffietafel
HOOG.design heeft opnieuw een exclusief koffietafelboek gelanceerd: THE BEST Interior & Garden Designers #01. HOOG.design toont de meest hoogwaardige interieurprojecten en tuinontwerpen van de meest creatieve, vooraanstaande en talentvolle designers uit Nederland en België. Van een mansion op de Kaaimaneilanden tot een exclusieve woondroom in Bel Air. Van luxe landhuizen tot oogstrelende grachtenpanden. Van villatuinen vol weelderige beplanting en uitnodigende waterpartijen tot high-end wellnesstuinen. THE BEST Interior & Garden Designers #01 is exclusief online verkrijgbaar op via website en wordt verkocht bij onder meer de Bijenkorf voor het luttele bedrag van 125 euro.
www.hoog.design.nl

De terugkeer van Woody & Paul
Twaalf jaar na het verschijnen van hun levenswerk keren Woody (Veneman) & Paul (van Hulten) terug in de schijnwerpers met Let it Shine. Op dit nieuwe album presenteert het onverschrokken gitaarduo tien gloednieuwe, pakkende songs waarin verleden en toekomst samen komen, en worden rake woorden moeiteloos afgewisseld met opgewekte gevoelens en diepgravende overpeinzingen. Al twintig jaar geven deze eigenzinnige Eindhovense muzikanten vorm aan hun oeuvre met een geluid dat verfrissend anders is dan de alomtegenwoordige indie sound.
www.woodyveneman.com

Azië op tafel
De Chinese Eveline Wu is een van de meest succesvolle horecaondernemers in Eindhoven. Maar ze is vooral ook chef, en staat met regelmaat in haar eigen keuken(s). Ze veroverde de harten van het  tv-publiek met haar kookprogramma’s op 24-Kitchen. Haar recepten heeft ze nu gebundeld in een boek: ‘Simply Asia’, oftewel de lekkerste Aziatische gerechten om thuis zelf te maken. In het kookboek neemt Eveline je mee op reis naar haar vijf favoriete eetlanden: China, Japan, Thailand, Viëtnam en Korea.
www.evelinewu.nl

Eindhovense Bluesbrothers te boek
De Eindhovense zanger en gitarist Alexander Boes schreef een boek over zijn – muzikale – avonturen met Casper van Houtert. Brabo blues staat bol van de hilarische verhalen en mooie herinneringen aan zijn Bluesbrother én hun belevenissen, van optredens in morsige zaaltjes tot succesvolle gigs met grote namen op popfestivals. Samen maakten zij vanaf eind jaren zeventig de podia onveilig met hun aanstekelijke mix van rock ’n roll en rhythm & blues. Eerst als Blind Alex and The Creeps, later als Blues Preachers.

W.A.T.
Van de Eindhovense band W.A.T. (World According To) is op vinyl een heuse verzamelaar verschenen. Zangeres en toetseniste Ankie Keultjens en bassist Frank van den Nieuwenhof – zanger/gitarist Ad van Meurs overleed in 2017 – hebben 35 jaar na het opheffen van de groep de handen ineen geslagen om het oeuvre van de vergetelheid te redden. W.A.T. maakte oorspronkelijk dansbare en melodieuze new wave en synthesizerpop. De band hield op te bestaan toen Ankie en partner Ad zich weer wat meer op de folk én de country wilden toeleggen. 
www.stroomtv.bandcamp.com

Eerste single What If
Nog meer muziek. What If is een jonge Eindhovense band die nu de eerste single uit heeft: Turn On. Het betreft een rockgroep waarvan de leden elkaar kennen van de Rock City Basics (vooropleiding van Rock City Institute), maar de oorsprong ligt op het Summa College. What If maakt eigen muziek maar speelt ook snoeiharde rock-covers, aldus ‘de bio’. Die ook vermeldt dat de band inmiddels bekend staat om haar energieke podiumpresentatie…
facebook.com/whatif.band/