Een Stap naar een Betere Toekomst!
Vrijdagochtend, tijd voor een goed gesprek. Met een klein groepje deelnemers trainen wij de Nederlandse taalvaardigheid. Voor de meesten is dit hard nodig. Ze spreken slecht Nederlands en geen Engels. Ze beheersen alleen hun moedertaal, ook al wonen ze al tien jaar of langer in Nederland. Voor het vinden van een nieuwe baan is dat een grote belemmering.
Onze klanten zijn mensen met een migratieachtergrond, voornamelijk uit Turkije of een Arabisch land. De Turkse en de Marokkaanse mannen en vrouwen kwamen hier om te werken of te trouwen. De mannen en vrouwen uit de Arabische of Afrikaanse landen zijn vaak gevlucht voor onderdrukking of oorlog. Allen kwamen hier met hoop en dromen, voor zichzelf en voor hun kinderen. Dat is lang niet altijd gelukt.
„Goedemorgen, goedenavond. Alsjeblieft, dank je wel”, dat zijn de basiswoorden die ze kennen. Misschien aangevuld met wat werktermen of aansporingen: „Champignon vies, champignon schoon. Goed luisteren, niet veel praten. Gewoon werken, je best doen. Werk klaar, dan naar huis.” Veel meer was er voor werk niet nodig. En thuis? Thuis stond de televisie aan. In hun eigen taal volgden de vrouwen soapseries en de mannen de politiek en het nieuws uit hun thuisland.
En dan opeens, na een jaar of tien of wat langer, is er geen werk meer. Het bedrijf is failliet of de werknemer langdurig ziek. „Bedankt voor je werk. Uitkering aanvragen. Klaar!”
En zo zit onze Youssef, nu midden veertig, werkloos thuis. Daar spreekt hij Arabisch met zijn vrouw en kijkt tv. Dat geldt ook voor Meryem. Door een langdurige ziekte kwam ze thuis te zitten. Haar Nederlands is gebrekkig; ze kent meer Poolse woorden dan Nederlandse, geleerd van Poolse collega’s bij de champignonplukker. Thuis is haar sociale kring beperkt tot Turkse familieleden en buren.
Voor hun re-integratie komen onze klanten bij ons. Het vinden van werk is een behoorlijke uitdaging! Ze kennen de weg in de Nederlandse samenleving niet en hun beperkte taalvaardigheid is een enorme bottleneck. Ze schamen zich voor hun afhankelijkheid, maar willen vooruit. Ze willen werken en ook beter Nederlands leren. Geschikte taallessen vinden, is moeilijk: gesubsidieerde lessen zitten vol, er zijn lange wachtlijsten en particuliere instituten zijn te duur. Daarom zijn wij begonnen met taalsessies.
We praten over actualiteiten, de Europese verkiezingen en de bedrijven die de Brainport Ondernemings Prijzen (BOP) hebben gewonnen. Vooral familiebedrijven gaven aanleiding tot inspirerende en motiverende gesprekken: ouders en grootouders die hard werken en een toekomst opbouwen voor zichzelf en hun nageslacht. We bezoeken bedrijven, de buurtbibliotheek, het Taalcafé en de openbare huiskamers waar iedereen koffie kan drinken en een praatje kan maken. Stukje bij beetje vinden onze klanten beter hun weg in onze samenleving, spreken ze beter onze taal en vergroten zij hun mentale wereld. Dat vraagt tijd, zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, zelfkennis en lef om initiatief te nemen en stappen te zetten.
Vrijdagochtend, tijd voor een goed gesprek. Het is een begin van iets moois. Een stap naar een betere toekomst. Iedereen is nodig. De huidige arbeidsmarkt biedt uitstekende kansen om opnieuw deel te nemen. Samen bouwen we aan een zelfstandig leven en een gezamenlijke maatschappij.