Springplank040 wil verbinding maken
Onlangs opende Springplank040 de nieuwe locatie voor opvang van thuislozen in Eindhoven. Het geheel opgeknapte statige pand ligt aan de Fuutlaan in het Villapark, een wijk die we allemaal kennen als een van de mooiste plekken van de stad. Een nieuw startpunt, voor een groep stadsgenoten die ervaren hoe ze maar moeizaam verder komen. Aan oprichter en algemeen directeur Thijs Eradus en zijn team de taak om te laten zien dat de nieuwe aanpak op deze plek goed gaat werken, zowel voor de thuislozen als voor de omgeving.
Tekst: Frank van der Linden | Foto’s: Ruud Balk, Charlotte Verhagen/DCI Media
Thijs heeft de ambitie om er een voorbeeldplek voor de rest van Nederland van te maken. Bij de opening sprak wethouder van diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning Samir Toub namens de gemeente de felicitaties en support uit en deed een oproep aan alle bewoners van de stad; „we moeten met z’n allen de verbinding maken.”
Een goede buur én vriend
Er moest heel wat water door de Rijn voordat deze locatie definitief akkoord was voor alle betrokken partijen. Dit had voor een deel te maken met een groep bewoners uit de omgeving die de opening wilde tegenhouden. De rechter besloot anders. Thijs Eradus begrijpt dat omwonenden vanaf het begin met vragen zaten over deze bestemming bij hen om de hoek. Zo’n proces moet je dus zorgvuldig doorlopen.
„Het is logisch dat mensen hier vragen over hebben. Ik zou het gek vinden als men dat niet had, men is tenslotte betrokken bij hun buurt en daar moeten wij ons bewust van zijn. Wel had ik het fijn gevonden als het hele proces wat sneller had kunnen gaan. Dat had ik iedereen gegund, zeker de mensen waar we het allemaal voor en mee doen. Ons geduld werd regelmatig op de proef gesteld, daarbij wetende dat er ook nog eens het nodige verbouwd en gerenoveerd moest worden . Dat ligt nu allemaal achter ons, dus laten we vooral vooruit kijken. We zijn nu officieel open en we kunnen gaan werken aan een betere toekomst voor mensen en daar hebben we veel partners voor nodig en zéker ook de omwonenden.”
Centrale totaalaanpak
Op het podium bij zijn openingsspeech laat Eradus het woord ‘vriendschap’ vallen, niet één keer, maar meerdere keren. Dat is dan ook wat hem betreft de rode draad om tot een succesvolle aanpak te komen in de werkwijze van Springplank040. De nieuwe locatie is een centraal meldpunt voor maatschappelijke opvang voor Eindhoven en alle randgemeenten en dan moet er veel samengewerkt worden. De locatie aan de Fuutlaan is een 24-uursvoorziening met verschillende hulpverleners onder één dak. Door die integrale aanpak willen ze mensen sneller helpen aan een (tijdelijke) woonplek.
Thijs Eradus; „Wij zijn hét loket waar alles samenkomt. We beginnen altijd met een intake om in kaart te brengen hoe de situatie van betreffende persoon is. Bij deze mensen zonder woning is altijd meer aan de hand. Er heerst nog steeds een bepaald stigma op de term dakloze, daarom gebruiken wij dat woord liever niet. De grootste groep is in de problemen gekomen om economische redenen. Aan de andere kant heeft wel weer zestig procent van de doelgroep een baan. Dat geeft al aan dat persoonlijke omstandigheden vaak complex in elkaar zitten. Dit heeft tot onze aanpak geleid, waarbij we dus hier alle instanties bij elkaar hebben zitten óf hierheen laten komen, in plaats van dat mensen door heel de stad zelf op zoek moeten gaan. Naast onze organisatie zijn hier gehuisvest de gemeente met schulddienstverlening en inkomensspecialisten en ook de straatdokter. Verder werken we samen met veel maatschappelijke instellingen, zoals bijvoorbeeld de GGZE, woningbouwcorporaties, Lunet Zorg en Novadic Kentron. Een breed speelveld dus. Om te illustreren met welke intrinsieke drive wij samenwerken met al onze partners, noem wij dit graag vrienden.”
Van (samen)werken naar wonen
‘Vrienden’ heeft Springplank040 zeker nodig bij een cruciaal onderdeel van hun benadering; het werken aan werk. Dat geeft mensen ritme en structuur en biedt een goede basis om verder te bouwen, met name aan een verblijfplaats. Eradus: „We willen deze mensen een nieuwe werkelijkheid geven. Werk geeft mensen een doel in het leven en is een van de pijlers van onze aanpak. Dit kan vrijwilligerswerk zijn of duurzaam/maatschappelijk, maar als het even kan ook een betaalde baan in het bedrijfsleven. De mogelijkheden zijn regelmatig ruimer dan betrokkenen van tevoren denken. We hebben bijvoorbeeld partners als ASML, VDL, SDK, CSU, Philips, Mood, Caspar de Haan, Knaapen Groep en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal bedrijven die ondertussen ontdekt hebben wat we voor elkaar kunnen betekenen. Door open te staan om vooral naar de mógelijkheden te kijken. En daar is ie weer, dat lukt nou eenmaal beter als je het benadert vanuit een ‘vriendenperspectief’. Je doet het voor elkaar, omdat je gewoon weet dat er altijd iets voor terugkomt.”
We willen deze mensen een nieuwe werkelijkheid geven. Werk geeft mensen een doel in het leven en is een van de pijlers van onze aanpak
Goed voorbeeld doet goed volgen
Het is duidelijk dat dit werk veel tijd en energie kost. Daarom is Thijs Eradus blij dat hij een vestigingsdirecteur heeft voor de stichting, Geesje Liebregts. Zij is verheugd dat ze eindelijk gestart
zijn op de nieuwe plek. „Hier waren we wel aan toe met z’n allen. De Visserstraat, waar we eerst zaten, was wel een beetje uitgewoond. Hier hebben we het helemaal naar wens kunnen maken. Overal is over nagedacht. Van een adres waar zo’n 400 mensen hun post kunnen ophalen tot en met een fijne (tijdelijke) leefomgeving waar iemand sneller kan opknappen. Een warm welkom met een kop koffie bij de intake, tot het helpen aan een volgende stap elders, want dat is steeds het doel.”
Om dit alles te realiseren en nog verder uit te bouwen is alle hulp welkom. Thijs Eradus noemt naast zorginstellingen, woningcorporaties, overheid en het bedrijfsleven nog de vastgoedeigenaren en het onderwijs die ‘vrienden’ zijn, of die zij graag ‘vrienden van Springplank’ willen maken. Eradus: „Én dus niet te vergeten buurten als Villapark, die we nodig hebben om onze thuislozen een goede kans te geven. Onze visie is dat vertrouwen de basis is voor samenwerking. Als dat er is kom je vanzelf tot waarde voor beide partijen, daar zijn wij 200% van overtuigd. Helemaal omdat we dat al ervaren hebben. We evalueren ieder jaar met onze partners hoe we elkaar nog beter kunnen ondersteunen. Dat kan variëren van kennisdeling tot arbeidsplaatsen, van gezamenlijke projecten tot donaties. Dus als potentiële vrienden een keer op de koffie willen komen, dan laat ik ze graag ons nieuwe thuis zien.”
Mocht je vragen hebben over de ‘Vrienden van Springplank’ of ken je een goede nieuwe vriend voor ze, mail dan naar: jelle@springplank.org of vrienden@springplank.org