Hoewel restaurantbezoekers de laatste jaren steeds meer naar de stad trekken, wint de horeca in de randgemeenten terrein. De prijzen zijn er beduidend lager dan in Eindhoven. Door inflatie worden horecaondernemers gedwongen om hun prijzen te verhogen maar dat kan niet onbeperkt doorgaan. Hoe blijft de horeca belangrijk en onderscheidend?
Tekst: Louis van de Waarsenburg | Foto: Igor Vermeer
Breda University of Applied Sciences waarschuwt voor de stijgende personeelskosten in de horeca, veertig procent in vijf jaar tijd. De mede als gevolg daarvan voorspelde golf aan faillissementen dwingt de branche zichzelf opnieuw uit te vinden. Rotterdam heeft als ‘beste’ horecastad van Nederland een duidelijke visie, ondersteund door een plan van aanpak waarin zij meer de regie neemt in wat en waar. Dit resulteert in een divers, uitdagend en kwalitatief goed horeca-aanbod. In Eindhoven ontbreekt die visie nog. Alleen de nachthoreca krijgt meer ruimte om zich te ontwikkelen en te onderscheiden. Ondernemers zouden in navolging van dit beleid nu gezamenlijk de handschoen op moeten pakken en samenwerken om de horeca een nieuwe en kwalitatief positieve impuls te geven.
De horeca mag zich meer afvragen waarom gasten de stad of horeca bezoeken. Innovatie kan ondersteuning en oplossingen bieden. Flexibele bedrijfsmodellen in de vorm van het delen van personeel, samen inkopen of werken met tijdelijke concepten. Technologie, zoals het invoeren van QR-codes, lijkt de kosten te drukken maar de gast, zeker de oudere, wil persoonlijk benaderd worden en krijgt graag uitleg over wat de kaart te bieden heeft. Daarnaast krijgt het personeel de kans om meer aanwezig te zijn. Personeel moet zich meer bekommeren om de gast. Te vaak hebben ze meer aandacht voor andere dingen. Ook omdat ze vakbekwaamheid missen of er té nonchalant in staan. Het zou toch leuk zijn als de medewerker na binnenkomst en het opnemen van de bestelling oprécht belangstelling in de gast toont. Waar komt de gast vandaan of wat brengt hem of haar naar de zaak? Met andere woorden meer aandacht en betere service zijn een prettige bijkomstigheid, het maakt het werk leuker en levert waarschijnlijk ook meer fooi op.
Met andere woorden meer AANDACHT en meer service is een prettige bijkomstigheid
Daarnaast is het parkeren in het centrum een stuk duurder geworden. Het gemeentebestuur wil minder auto’s in de stad. Dat kan en is acceptabel als er een goed alternatief tegenover staat voor de bezoekers van buiten Eindhoven. Zorg voor passend en betaalbaar openbaar vervoer, bijvoorbeeld extra bussen naar de P+R’s aan de rand van de stad of een aansluiting op treinen na middernacht. Iets wat bezoekers van een stad als Eindhoven écht missen.
Na een verkenningstocht in de regio werd bevestigd dat horecabedrijven beduidend lagere prijzen rekenen dan die in de stad terwijl de restaurants en eetcafés ook passen bij de huidige tijdgeest, qua inrichting als wel in de keuze uit de gerechten. In Eindhoven is het gemeengoed geworden om de hoeveelheden op het bord aan te passen. Als supplement worden de friet, salade of bijbehorende pasta extra in rekening gebracht. Het lijkt op de krimpflatie die de supermarkten toepassen.
Regionale culinaire tips
Neem de tijd om ook eens rond te kijken in de regionale horeca. En vergelijk. Het aanbod is verrassend. Hierbij enkele aanbevelingen:
Olijf – Nuenen;
Roots – Budel;
Bomas – Sint-Oedenrode;
La Fleurie – Oirschot;
De Oude Tramhalte – Duizel;
De Bout -Soerendonk;
Mout&Hout – Vessem;
Promessa – Eersel;
Keeman en Lugar – Waalre;
Smaek – Geldrop;
Quatre Bras – Best;
Lovano – Veldhoven;
Suus – Best;
Le Sable – Zandoerle;
’t Hof van Màres – Maarheeze;
Reverie – Veldhoven.
In Mierlo vind je restaurant Montimar. Betaalbaar en daardoor vaak vol. Minstens een half jaar tevoren reserveren is noodzakelijk voor een tafeltje in het bweekend. De prijzen zijn alleszins acceptabel, een driegangen menu voor ongeveer veertig euro. De Kruidenlucht in Casteren en Dinee café De Kempen in Knegsel zijn ook voorbeelden van betaalbaar en kwalitatief eten. Een driegangen menu in Casteren bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht (met aardappelgratin, friet, gekookte krieltjes en drie seizoensgroenten) en een nagerecht. Verwacht hier geen
hoogstaand, culinair opzienbarend menu, maar een goed, vullend menu. De betrokkenheid van het personeel, vaak uit het dorp afkomstig, is ongekend naar stadse begrippen. Daar ben je blij om een behoorlijke fooi te mogen geven.
Veranderingen
Restaurant De Treeswijkhoeve ** te Waalre, waar chef-kok Dick Middelweerd en Anne-Laura het exterieur van de zaak hebben veranderd. Het heeft een geweldige facelift gehad met een nieuw rieten dak en een grondige schilderbeurt.
Chef-kok Soenil Bahadoer gaat, om wat voor reden dan ook, stoppen met restaurant De Lindehof ** te Nuenen. Op korte termijn zal bekend worden waar de nieuwe uitdaging zal plaatsvinden. Een mogelijkheid lijkt Kasteel Gemert, als de onderhandelingen met de eigenaar slagen.
Restaurant Tribeca** met chef-kok Jan Sobecki en zijn vrouw Claudia gaan verhuizen naar Landhuis de Wielewaal, de oude woning van Frits Philips. De laatste eigenaar Marc Brouwers heeft het pand met omliggend park verkocht aan de gemeente. Naast het sterrenrestaurant zullen ook een bistro en boetiekhotel op het landgoed vestigen. Jan Sobecki zal eerst de twee sterren moeten
behouden, maar met voldoende vertrouwen daarna op voor een derde ster. Zou fantastisch zijn voor Eindhoven, een mooie kans om het culinaire trefpunt voor Zuid-Nederland te worden.
Restaurant Eden* van chef-kok Herman Cooijmans is ondertussen ook verhuisd van Valkenswaard naar de Oude Torenstraat in Waalre.
Restaurant Odille* Sint Oedenrode met chef-kok Casimir Evens heeft afgelopen jaar zijn eerste Michelin ster ontvangen, op naar de tweede.
Eveline Wu heeft enkele bedrijven verkocht en concentreert zich momenteel op Het Stadspaviljoen, Restaurant Mood en Matsu Beef Atelier & Fine Wines in het Chinese Paviljoen op Strijp-S in Eindhoven en de Mood restaurants in Roermond en Tilburg.
Chef-kok Yuri Wiesen van restaurant Wiesen*, Kleine Berg Eindhoven heeft zijn lunchkaart drastisch veranderd. Terug naar klassieke herkenbare gerechten met een eigentijdse touch van Yuri. Denk daarbij aan Caesar Salad, Steak Tartare, Cocktail Hollandse garnalen, Carpaccio, Kikkerbilletjes “Toine Hermsen”.
Restaurant Nastrium met Chef-kok Djailany van de Laarschot is tijdelijk gevestigd in de Kazerne in Eindhoven.