Driekwart jaar na lancering telt projectorganisatie 63 partners
Begin dit jaar lanceerde Eindhovens burgemeester Jeroen Dijsselbloem Brainport voor elkaar, de sociale pendant van de economische succesformule ‘Brainport’. Doel is om iedereen mee te laten doen in de samenleving. Door samenwerking. „We kunnen en moeten elkaar vooruit helpen, want iedereen is belangrijk”, aldus Brainport voor elkaar.
Tekst: Hans Matheeuwsen | Foto’s: Thomas Abrahams/Beeldbaas
Binnen Brainport werken bedrijven, overheden en onderwijs (kennisinstellingen) samen. Dat wordt de Triple Helix genoemd, die in de rest van het land inmiddels als een soort van economische succesformule wordt beschouwd. In geval van Brainport voor elkaar worden daar maatschappelijke organisaties cq de inwoners aan toegevoegd, waardoor ook wel wordt gesproken van de Qaudruple Helix of viervoudige spiraal.
Al langer wordt binnen Brainport onder elkaar gesproken over actie ten behoeve van mensen die niet mee kunnen profiteren van de welvaart in de regio. Vorig jaar besloten het Partnerfonds Brainport Eindhoven, Impact040, Brainport Development, Samen voor Eindhoven en de gemeenten Helmond en Eindhoven initiatief te nemen voor een projectorganisatie die daadwerkelijk acties opzet.
Een van de meest opvallende is het programma voor hulp bij geldzorgen, dat volgens Brainport voor elkaar al duizenden mensen bereikt en waar inmiddels vele bedrijven bij aangesloten zijn. Andere voorbeelden zijn ‘Taalfit’ om taalvaardigheid te stimuleren van kinderen én hun ouders en het ‘Buddy Werkt’-traject waarin werkzoekenden worden begeleid naar een (andere) baan.
We zetten allemaal onze specialiteiten, ons netwerk én ons enthousiasme in om iets in beweging te zetten
„We zetten allemaal onze specialiteiten, ons netwerk én ons enthousiasme in om iets in beweging te zetten”, verklaren de initiatiefnemers. „Maar dit kunnen we niet alleen. Willen we het dagelijks leven van alle mensen in de Brainportregio écht beter maken, dan hebben we iedereen nodig. Gemeentes, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen zijn al iedere dag bezig maatschappelijke opgaves uit te voeren. Maar we zien ook dat steeds meer werkgevers een bijdrage willen leveren. Brainport voor elkaar verbindt die partijen om alle krachten te bundelen. Want alleen als we het samen doen creëren we een Brainportregio voor iedereen.”
Investeren
Recent presenteerde Brainport voor elkaar acht nieuwe partners, allemaal werkgevers, wat het totaal in driekwart jaar brengt op 63. Naast imec zetten BDO, Springplank 040, WIJeindhoven, Markteffect, Meneer Rick, Licht interim marketing communicatie professionals én VB Groep hun handtekening onder het samenwerkingsverband.
Ik ken geen enkele andere regio in ons land waar het bedrijfsleven zo bereid is om mee te investeren.
Dijsselbloem is voorzitter van de Stichting Brainport. Hij roemt de daadkracht in de regio, nu ook op het sociale vlak. „Ik ken geen enkele andere regio in ons land waar het bedrijfsleven zo bereid is om mee te investeren. Ons bedrijfsleven staat klaar om de kansen die in onze regio liggen optimaal te benutten. Of het nu gaat om bereikbaarheid en mobiliteit, om het versnellen van de woningbouw of het beter benutten van alle talenten en talentjes die we zo hard nodig hebben.”
Impact
Edzo Doeve is algemeen directeur van uitvaartverzorger en verzekeraar Coöperatie DELA en voorzitter van Impact040, waarin ook al bedriiven, onderwijs- en maatschappelijke instellingen samenwerken.
„We willen ervoor zorgen dat iedereen in de Brainportregio ook echt voelt dat-ie er toe doet”, legt hij uit. Deelname aan Impact040 en Brainport voor elkaar noemt hij ‘vanzelfsprekend’. „Het is een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een stad waar we Samenwerking met een hoofdletter schrijven. Ik doe het bovendien met veel plezier, leer veel van de veelzijdige inbreng en ga er vanuit dat wij met elkaar een verschil kunnen maken.”
Naast de steun aan Samen voor Eindhoven en partner van het Partnerfonds, is financiële dienstverlener DLL ook een van de oprichters van Impact040 én nu dus ook lid van Brainport voor elkaar. Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen vindt CEO Carlo van Kemenade dat net zo vanzelfsprekend. „Al sinds 2011 zet DLL zich actief in om maatschappelijk ondernemen in de regio een meer duurzaam en continue karakter te geven, sociale innovatie te stimuleren en maatschappelijke impact in de samenleving te borgen en te vergroten. DLL steunt verschillende maatschappelijke initiatieven met financiële donaties; dit jaar zet 53 procent van onze medewerkers in Nederland zich in als vrijwilliger. Het is mijn en onze stellige overtuiging dat wanneer bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeentes en maatschappelijke organisaties elkaar vinden en expertise, menskracht, middelen of netwerken delen, we elkaar alleen maar meer kunnen versterken en een grotere impact kunnen maken. Deze brede gezamenlijke verantwoordelijkheid voor sociaal-maatschappelijke opgaven heeft al diverse mooie resultaten tot gevolg.”
Ambitie
Janneke van Kessel is voorzitter van het partneroverleg en stadsgezant bij de gemeente Eindhoven. Zij kent geen andere regio waar het bedrijfsleven zó bereid is om mee te investeren in de samenleving. „Deze nieuwe partners laten zien dat we een brede gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen voor sociaal-maatschappelijke opgaven. Door krachten te bundelen gaan steeds meer inwoners voelen dat ook zij mee kunnen profiteren van de economische welvaart in onze regio.”
Programmamanager Jacline de Kort is trots op de groei. „Dit laat zien dat we in de Brainportregio écht te maken hebben met werkgevers en ondernemers die zich willen inzetten voor hun omgeving. De ambitie is dat er nog veel meer partners in Brainport aansluiten; we nodigen andere maatschappelijk betrokken werkgevers om ook aan te sluiten. Hoe meer werkgevers, hoe groter het bereik onder inwoners, hoe groter onze impact.”
Belangrijke rol
Dat alle partners uitermate gemotiveerd zijn om deel te nemen, was ook tijdens het tekenmoment voelbaar. Vanuit de informele gesprekken die onderling gevoerd werden, ontstonden zelfs nieuwe ideeën voor samenwerking. BDO Accountants & Adviseurs is één van de ondertekenaars.
Harald Elissen, Liaison Partner bij BDO, vindt het evident om partner te worden van Brainport voor elkaar. „Als grote werkgever pak je simpelweg een belangrijke rol in de maatschappij.” Binnenkort gaan vierhonderd BDO medewerkers in de Brainportregio aan de slag met allerlei projecten. „We zorgen voor een financiële bijdrage, maar we zetten ook onze expertise en ons netwerk in.”
Ook imec, een onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie, haakte aan. General Manager Kathleen Philips: „We nemen onze verantwoordelijkheid in deze regio en willen wat teruggeven”, stelt zij. „Niet alleen op technologisch vlak, maar ook op sociaal gebied.”
Bij imec in Eindhoven werken 25 verschillende nationaliteiten. „Door de projecten van Brainport voor elkaar kunnen zij op een mooie manier kennis maken met onze cultuur en onze regio. Daarnaast helpt de samenwerking ons ook om meer zichtbaar te zijn in de omgeving. We kijken uit naar het partnerschap, zodat we onze maatschappelijke betrokkenheid kunnen laten zien.”
Een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking vorm krijgt binnen Brainport voor elkaar is het langjarige partnership tussen ASML en Springplank040, dat dak- en thuislozen opvangt. Oprichter Thijs Eradus: „ASML helpt ons één dag in de week. Daardoor besparen we zo’n 6.500 euro per maand op ICT-contracten. Dankzij die besparing kunnen we elke maand vier extra dak- en thuislozen begeleiden. Fantastisch, toch?”
Hij hoopt in de toekomst op meer verrassende samenwerkingen. „De Brainportregio is technologisch gezien al heel succesvol, door de samenwerking kunnen we ook maatschappelijk gezien enorme stappen zetten.”