Buddy Werkt, werpt vruchten af
Iedereen kan wel eens een maatje of, zoals de Engelse term luidt, buddy gebruiken. Iemand die je bijstaat, bij wie je terecht kunt met vragen of voor advies, aan wie je je verhaal kunt vertellen en vooral ook iemand die jou verder kan begeleiden. Dat geldt niet alleen privé, maar ook zakelijk. Sinds 2019 bestaat het project Buddy Werkt, een initiatief van UWV, Ergon en enkele gemeenten. Het idee is dat een werkgever als buddy een werkzoekende begeleidt voor drie maanden bij het vinden van een passende baan. Daarbij gaat het om 50-plussers. Tot nu toe heeft Buddy Werkt zijn vruchten flink afgeworpen.
Tekst: Monique van Esch | Foto’s: Charlotte Verhagen/DCI Media
We zien dat steeds meer bedrijven uit onze regio zich aansluiten bij Buddy Werkt”, aldus Yvonne van Mierlo, directeur van Ergon. Ergon is het sociaal ontwikkelbedrijf voor Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Binnen die gemeenten zorgt Ergon ervoor dat mensen arbeidsfit gemaakt worden voor een duurzame plek op de arbeidsmarkt.
Het gestolde beeld van de 50-plusser op de arbeidsmarkt was de aanleiding om te starten met Buddy Werkt. Vier jaar geleden werd gestart met een inspirerende kick-off bijeenkomst door Ergon, UWV en voornoemde gemeenten. Daarna sloten de meeste leden van Impact040 aan, een vereniging waarin bedrijven, overheid en instellingen samenwerken op de thema’s participatie, armoede en het maken van verbinding, om polarisatie tegen te gaan.
Yvonne: „In het begin hadden we meer werkzoekenden dan buddy’s. Een aantal mensen viel toen buiten de boot. Dat was wel jammer. Het programma moest zich nog ontwikkelen en geleidelijk aan werd het concept aangepast en verbeterd.” Inmiddels zijn er rond de 250 matches gemaakt tussen buddy’s en werkzoekenden, van wie zo’n zestig procent succesvol aan de slag is gegaan bij een bedrijf.
Goud van de economie
„50-plussers zijn het goud van de economie zeg ik altijd. Dat goud moet je koesteren en verzilveren. Ze brengen veel levens- en werkervaring mee. Dat kun je gewoonweg niet ontkennen”, vindt Yvonne. „Dat stigma van te oud voor de arbeidsmarkt moet verdwijnen, het is niet meer van deze tijd. Wij willen de katalysator zijn om bedrijven te laten inzien wat de meerwaarde van deze groep is. Daarnaast stimuleren we 50-plussers vanuit onze mensvisie: ‘Ik kan meer dan iedereen denkt!’ Je hebt knarren van dertig en heel inspirerende mensen van boven de vijftig. Aan leeftijd moet geen limiet zitten.”
Groot netwerk
Inmiddels heeft het positieve buddyverhaal zich verder verspreid en raken steeds meer bedrijven enthousiast over het programma, waarin onder andere workshops en bijeenkomsten zijn opgenomen. Het koppelen van een buddy aan een werkzoekende ofwel kandidaat wordt bevestigd door middel van een overeenkomst.
„We hebben buddy’s uit diverse organisaties en met uiteenlopende functies”, geeft Yvonne aan. „Zij zijn voor kandidaten een persoonlijk aanspreekpunt, klankbord, vraagbaak, adviseur en tipgever ineen. Bovendien heeft een buddy vanuit zijn werk vaak een groot netwerk. Daardoor kunnen kandidaten ook makkelijker in contact worden gebracht met potentiële werkgevers, afhankelijk van ieders wensen. Het is dus belangrijk dat we helder krijgen wat kandidaten willen, met name ook voor degenen die al een tijdje thuiszitten.”
Was Yvonne in eerste instantie betrokken bij het opstarten en verder uitrollen van het programma, nu richt ze zich meer op het werven van buddy’s en zit ze in de stuurgroep die onder meer toeziet op de voortgang en financiën. „Uiteindelijk willen we onszelf overbodig maken en hopen we dat de arbeidsmarkt het zelf oplost. Daar hebben we nog wel wat stappen in te zetten, maar steeds meer bedrijven sluiten zich aan en zijn enthousiast. Dat is een mooie ontwikkeling. Onze oproep: Doe vooral mee. Je helpt je medemens en deelt een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Betrokkenheid vanuit DLL
Eén van die enthousiaste deelnemers is DLL in Eindhoven, een internationale aanbieder van financieringsoplossingen voor bedrijfsmiddelen en technologie. Zij hebben inmiddels al meerdere buddy’s geleverd, onder wie Jules van Kempen, senior accountmanager en Nico Molenschot, manager of Culture & Resources. Jules werkt al zo’n 23 jaar voor DLL en daarvoor bij enkele Rabobank-vestigingen.
Hij heeft als buddy al meerdere kandidaten begeleid en daarbij komt zijn financiële expertise zeker ook van pas. „Al ging dat bij één kandidaat eigenlijk wel verder dan de bedoeling”, grapt Jules. „Die vroeg me of ik kon bemiddelen in de salarisonderhandeling met zijn nieuwe werkgever. Nou, dat heeft zó goed uitgepakt dat hij er zelfs een elektrische auto van de zaak bij kreeg. Alleen toen bleek de elektrische auto te licht om de caravan te kunnen trekken!”
Mooi om te zien dat je als buddy van betekenis kunt zijn? „Jazeker. Hoewel ik het wel van groot belang vind dat er een klik is tussen een buddy en een kandidaat. Bij één kandidaat die ik begeleidde, was die klik er niet. Dat hebben we ook naar elkaar uitgesproken, waardoor we eerder zijn gestopt. Bij een volgende keer zou ik graag vooraf een cv willen zien en diegene eerst willen uitnodigen om een beter beeld te krijgen. Hoe zit iemand in elkaar? Is iemand gemotiveerd? Wat wil diegene bereiken?”
Maar ook tijdens een traject komen er nog dingen aan het licht weet Jules. „Soms merk je dat het nodig is om de stofkam ergens doorheen te halen. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand na dertig jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt thuis komt te zitten en het dan lastig vindt om zichzelf te presenteren voor een groep of tijdens een elevator pitch.”
Motivatie
Bij de kandidaat aan wie Nico gekoppeld werd, leek het in eerste instantie goed te gaan. „Alleen gedurende het traject werd de motivatie minder. Dat is jammer, want je stopt energie in een kandidaat en dan verwacht je die ook terug”, geeft Nico aan. De reden voor Nico’s deelname aan het buddytraject was deels zijn moeder.
„Die heeft zo’n beetje haar hele werkzame leven in het bankwezen gewerkt en plotseling stopte dat, net als voor veel van haar collega’s van haar generatie. Ze voelde zich overbodig geworden en dat deed haar eigenwaarde geen goed. Gelukkig was ze heel gemotiveerd om iets anders te gaan doen. Nu is ze een gedreven leerkracht.” Jules vult aan: „De motivatie en drive om iets te bereiken zijn van groot belang. Maar iedereen is anders. Je hebt kandidaten die een gouden handdruk hebben gehad en minder haast hebben om weer aan de slag te gaan dan anderen bij wie de noodzaak groter is.”
Hoewel Nico zelf als HR recruiter binnen DLL heeft gewerkt, vindt hij dat geen voorwaarde om als buddy aan de slag te gaan. „Je wordt een buddy vanuit je intrinsieke motivatie, je wilt graag iets doen voor de maatschappij. En het moet natuurlijk ook in je zitten om anderen te helpen en een luisterend oor te bieden.”
Vrijwilligerswerk
Als buddy doe je vrijwilligerswerk voor ongeveer drie uur per week tijdens die drie maanden. Na die periode kan het zomaar zijn dat kandidaten nog contact houden met een buddy als ze vragen of advies nodig hebben. DLL ziet het maatschappelijk belang van vrijwilligerswerk in en biedt de eigen medewerkers, naast het buddytraject, twee dagen per jaar de kans om tijdens werktijd vrijwilligerswerk te doen bij allerlei maatschappelijke organisaties in de regio. Nico: „Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk. Hoe meer bedrijven deelnemen aan Buddy Werkt, hoe beter. Samen sta je immers sterker dan alleen!”