Ergon is het best bewaarde geheim van de regio
Ergon heeft de wind mee. Zelden deed het regionale bedrijfsleven zo’n beroep op dit werk- en ontwikkelbedrijf, en op de skills en vaardigheden van diens medewerkers. Allerlei maatschappelijke veranderingen, het gevolg van economische en sociale ontwikkelingen, maken de organisatie steeds relevanter. Directieleden Stef Visser en Yvonne van Hest zien dat ook, en grijpen kansen met beide handen aan.
Tekst: Ronald Frencken | Foto’s: René Manders / DCI Media
Stef is directeur Werken & Leren bij Ergon. Hij is verantwoordelijk voor de zes werkleer-bedrijven van Ergon, waar 1.500 Ergon- medewerkers dagelijks hun talent inzetten voor de regio. Yvonne van Hest, directeur Ontwikkeling & Participatie, is verantwoordelijk voor de 1.800 werkzoekenden die jaarlijks ontwikkeld worden naar werk én voor de 900 medewerkers die werken bij externe werkgevers. Samen vormen zij een tandem voor een inclusieve arbeidsmarkt. Die is vertrokken, richting toekomst. Het verzet staat inmiddels op tandje zwaar, en lijkt niet te stoppen.
Wij kijken allang niet meer naar vacature-eisen, het draait allemaal om talent
Achterhaald beeld
Veel mensen kennen Ergon van weleer: de medewerkers die het openbare groen in puike conditie hielden. Een hopeloos achterhaald beeld, weet Stef. „Ergon doet veel meer. De opdracht van Ergon begint bij de werkzoekende in de bijstand en eindigt bij een duurzame en betekenisvolle baan. Daarbij werken wij nauw samen met onze arbeidsmarktpartners, het onderwijs en het bedrijfsleven. Dat gaat véél verder dan werken in het groen.”
Betekenisvol werk
Je hoeft geen econoom te zijn om aan te voelen dat werk bijdraagt aan economische groei. Maar werken betekent meer. „Een betekenisvolle baan biedt structuur en draagt bij aan zelfvertrouwen en levensgeluk”, zegt Yvonne. „Om iedereen duurzaam passend werk te bieden, kunnen mensen bij ons aan de slag in één van onze zes werkleerbedrijven, maar ook bij meer dan 500 inclusieve werkgevers in de regio. Dat varieert van een Van der Valk tot de Belastingdienst en van een Archipel tot Jumbo.”
Vier badjes
Bij Ergon ontdekken mensen wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. „Wij gaan aan de slag met hun skills en vaardigheden”, zegt Yvonne. „Hebben we daar een goed beeld bij, dan plaatsen we de medewerker bij een reguliere werkgever, of deze gaat werken bij een van onze werkleerbedrijven.” Het betreft maatwerk, en daarom maakt Stef graag de vergelijking met zwemles: „Het eerste badje waar je in mocht, was lekker warm en ondiep. Maar het vierde bleek uitdagender, was koud en diep. Elke zetten, want doorgroeien geeft zelfvertrouwen. Onze medewerkers bewijzen dat elke keer weer.”
Innovatie in werk
De afgelopen vijftien jaar maakte de Brainportregio een forse groei door. De aandacht richtte zich eerst vooral op economische groei. Inmiddels wordt er breder gekeken naar welvaart en welzijn. „De regio heeft veel meer aandacht voor inclusiviteit en dat merken wij ook op de arbeidsmarkt”, merkt Yvonne. „Waar we als Ergon in het verleden bij onze hightechbedrijven vooral aan de zijlijn functies vervulden, zetten we de mensen nu ook in op het primaire proces. Dat is alleen mogelijk als werkgevers omdenken, oftewel: anders kijken naar werk en processen en hoe dat te organiseren. Een innovatief instrument dat wij hiervoor gebruiken is functiecreatie. Hiermee zijn we nu succesvol aan de slag met bedrijven als NTS Groep, Euro-Techniek, VDL ETG en ASML.” Stef vult aan: „En dat is pas het begin. Naast functiecreatie kijken we ook naar instrumenten als jobcarving en de inzet van inclusieve technologie bij onze werkleerbedrijven, en ook bij werkgevers. We zien enorm veel kansen om zo meer ongekend talent duurzaam en passend werk te bieden.”
Al zeventig jaar
Als specialist in werk organiseert Ergon inclusief nwerk in de regio. „Dat doen wij al zeventig jaar, dus we weten waar we over praten”, lacht Stef. „Zo ontwikkelen we met onderwijsinstellingen als Summa en Yuverta binnen onze werkleerbedrijven leertrajecten die zijn gericht op skills en vaardigheden. Met een gecertificeerde praktijkverklaring als resultaat. Hiermee hebben mensen een goede basis op de arbeidsmarkt.”
De cijfers
Bij Ergon werken ruim 2.750 mensen. Hiermee is de organisatie één van de grootste werkgevers van de regio (en zeker de inclusiefste). Zo’n 350 mensen zijn staf- en kaderpersoneel. Van de overgebleven 2.400 medewerkers, zitten er 1.500 bij de werkleerbe- drijven. De overige 900 medewerkers werken bij meer dan 500 werkgevers in de regio in allerlei secto- ren, zoals techniek, zorg, horeca en de detailhandel.
No risk-policy voor werkgevers
Steeds meer Ergonmedewerkers gaan aan de slag bij werkgevers. „Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee”, zegt Yvonne. „Steeds meer werkgevers weten ons te vinden. Dat heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook omdat inclusief werkgeverschap veel positieve aandacht krijgt in de huidige maatschappij.” Voor werkgevers, met name in het MKB, is het belangrijk dat Ergon hen een vangnet kan bieden. Neem je iemand van Ergon in dienst, dan is er begeleiding op de werkplek, zowel voor de medewerker zelf als diens leidinggevende. Daarnaast krijg je als werkgever loonkostensubsidie en is er een no-risk policy bij ziekte. “Zo wordt een goed vangnet geboden, om ondernemersrisico’s zo veel mogelijk te beperken.”
Schaap met de vijf poten
Ergon heeft ontegenzeggelijk de tijd mee. De vraag is niet óf je als werkgever inclusief wilt gaan ondernemen, maar wannéér. „Je kunt niet anders”, weet Yvonne. „Feit is dat je het multi-inzetbare schaap met de vijf poten in deze markt niet meer zult vinden. Wij komen ze nog tegen, de ondernemers die onze medewerkers afzetten tegen inkomsten en productiviteit. Maar een inclusief team levert uiteindelijk meerwaarde op: commercieel, financieel én emotioneel.” Stef vult aan: „Waarom? Je draagt bij aan de maatschappij. Met name jongeren werken graag in een inclusief team, binnen een sociaal gedreven organisatie. Je wordt als werkgever dus interessanter én relevanter voor deze generatie.”
Feit is dat je het multi-inzetbare schaap met de vijf poten in deze markt niet meer zult vinden
‘Ik kan meer dan iedereen denkt’
Ergon helpt echt om de maatschappelijke cirkel rond te krijgen, concluderen Stef en Yvonne. De regio, het bedrijfsleven en de ondernemers spinnen garen bij Ergon. Dat geldt ook voor de medewerkers die zelf ervaren én dagelijks bewijzen dat zij ‘meer kunnen dan iedereen denkt’ – zoals de mensvisie van Ergon klinkt. En net als in het ‘gewone’ leven gaat het ook wel eens mis. „In dat geval vangen wij de medewerker weer op. Dan volgt een nieuwe, beter passende baan, wat soms betekent dat hiervoor nieuwe vaardigheden moeten worden opgedaan.” En uiteindelijk gaat het goed, weten beide directieleden. Daarvoor hebben zij het gewoon te vaak zien lukken.
Zes werkleerbedrijven
Ergon kent zes werkleerbedrijven: Ergon Facilitair, Ergon Groen, Ergon Kwekerij, Ergon Wasserij, Ergon Post en Ergon Productie. Elk met hun eigen unieke werkplekken en werkzaamheden. Zo is de nieuwe wasserij de meest duur- zame wasserij van Europa, met hypermoderne inclusieve technologie én 200 beschutte werkplekken. Hier reinigt het team dagelijks 43 ton wasgoed. Ergon Productie heeft bijvoorbeeld een eigen locatie bij DAF, waar dagelijks 350 collega’s 88.000 onderdelen assembleren en verpakken voor DAF/PACCAR Parts.