Wat is overlast van houtstook? Ik reed gisteren tijdens een waterkoude, mistige herfstavond op de fiets door de Hendrik Consciencestraat in de Eindhovense Schrijversbuurt en het rook er heerlijk naar gestookt hout. Ergens brandde binnen een pelletkachel of een open haard, synoniem voor gezelligheid, intimiteit, winterse avonden vol introspectie, staren in het vuur met een Belgisch biertje erbij. Of een wijntje, ook goed.
Als het aan de lokale Partij voor de Dieren ligt, behoort deze winteravond-romantiek snel tot het verleden. In navolging van Amersfoort wil zij het liefst houtstook verbieden. Althans op het moment dat volgens de landelijke Stookwijzer de buitenlucht zo slecht is dat er sprake is van code rood of oranje. De gemeenteraad voelt er in meerderheid wel wat voor maar voor wethouder Rik Thijs gaat de maatregel vooralsnog te ver. Hij wil de mogelijkheid wel – juridisch – laten onderzoeken.
Ik merk dat ik langzaam maar zeker in opstand kom tegen de ongelofelijke betutteling door bestuurders. De lijst do’s en maar vooral dont’s wordt met de dag langer. Het leven wordt er niet leuker op. Wel duurder… De mensheid stookt al sinds de ontdekking van het vuur hout, oorspronkelijk om te overleven, maar het idee van veel beleidsbepalers dat de samenleving zodanig maakbaar is dat alles wat slecht wordt geacht voor het welzijn van de mens kan en moet worden verboden is een grote vergissing.
In die zin dat de mens niet meer bewust wordt gemaakt van gevaren en daardoor in staat is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, nee, we treffen elke mogelijke maatregel om ons veilig en gedachteloos door het leven te laten bewegen. Een voorbeeld? Wanneer op een weg waar aan weerszijden prachtige oude bomen staan een automobilist om wat voor een reden dan ook tegen een boom botst, kappen we het liefst alle bomen zodat herhaling niet meer mogelijk is. Zo, opgelost, gevaar geweken!
Wij zijn een risicomijdende maatschappij van kleine regeltjes geworden die alles wil controleren in de veronderstelling dat we daardoor de beste kans hebben op een langer leven. Een taak die sommigen binnen de gremia van het bestuur met een zeker satanisch genoegen op zich lijken te hebben genomen. Argumenten worden geclaimd met ‘feiten’, ‘cijfers’ en ‘wetenschap’. En dus moeten we als inwoner van Eindhoven afwachten of we in de winter van 2025 thuis hout mogen stoken, of niet. Ja, ik heb een open haard. Heerlijk! Moet wel nog even subsidie aanvragen voor het saneren van het rookkanaal…