Samen werken aan een nieuwe arbeidsmarkt
Openstaande vacatures vervuld krijgen is voor veel werkgevers de uitdaging van de tijd. Dat, terwijl er vaak genoeg mensen thuis op de bank zitten, snakkend naar werk. Je kunt je afvragen: hoe is dat mogelijk? En hoe kunnen werkgevers hun vacatures wél vervuld krijgen? Passport for Work biedt de helpende hand door skillsgericht medewerkers te werven.
Tekst: Ronald Frencken | Foto’s: Erik de Brouwer
Bij de gemeente Eindhoven is Wendy Duijvesteijn betrokken bij Passport for Work, een breed gedragen initiatief dat eraan bij- draagt dat werkgevers en werkzoekenden met de juiste skills elkaar vinden. „Het bijzondere is dat Passport for Work draait om zachte vaardigheden, en niet zozeer om diploma’s. Het wordt steeds beter opgepikt. Maar het wordt pas écht een succes als alle partijen het ondersteunen: werkzoekenden, werkgevers maar ook de arbeidsmarktpartners en het onderwijs. Dan ontstaat een werkcultuur waarin zachte vaardigheden worden erkend, met aandacht voor respect, open communicatie en samenwerking.”
Schaap met de vijf poten
Passport for Work wordt onder andere door Huis naar Werk uitgevoerd, de plek in de arbeidsmarkt- regio Zuidoost-Brabant waar bedrijven en inwoners geholpen worden met een vraag over scholing, ont- wikkeling of werk. In de skillsroom worden werk- zoekenden geholpen met het maken van hun skill- print. Huis naar Werk zit met de dienstverlening van 23 partners aan het Stadhuisplein in Eindhoven. Een van de partners is Leerwerkloket, waar Natasja Muskens werkgevers adviseert over het behalen van organisatiedoelen en innovatie door middel van leren en ontwikkelen. „Veel werkgevers hebben onvervulde vacatures. Je moet dus op een andere manier naar werkzoekenden kijken. Ik zeg dan: stop met oeverloos zoeken naar dat schaap met de vijf poten. Stem je organisatie af op talent, op skills. Doe dat, en een wereld aan talent gaat voor je open.”
Zachte vaardigheden
Passport for Work is een online omgeving waar werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden. Het helpt werkzoekenden met het maken van een zogenaamde skillprint. „De werkzoekende gaat er op een vriendelijke, game-achtige manier online mee aan de slag”, zegt Wendy. „Zo komen zij achter hun talenten en persoonlijke vaardigheden – die op de werkvloer vaak zelfs belangrijker zijn dan technische vaardigheden. Als het is ingevuld rolt er een skillprint uit, een waardevol, op persoonlijke vaardigheden gebaseerd cv. Werkgevers kunnen in de online omgeving hun baanprofielen kwijt. Vinden skills en baanprofiel elkaar, dan is er een match. Beiden kunnen dan veel voor elkaar betekenen.”
idverde
Groenbedrijf idverde is blij met het succes van Passport for Work. Ze kijken kritisch naar wat vanuit werkgeverskant nu echt nodig is om baan- profielen met skills in te vullen. Kim de Winter is er HR Business Partner: „De groenbranche heeft veel mensen nodig. Veel gemeenten willen met het oog op het klimaat immers vergroenen. Dat is een uitdaging voor ons. Wij vinden dat je als medewerker, in bepaalde werkzaamheden, al aan de slag kunt in het groen als je graag buiten met je handen werkt, en over enkele aanvullen- de vaardigheden en certificaten beschikt. Voor veel sectoren geldt dat je met talent een heel eind komt en dat een diploma niet altijd nodig is.”
Passportforwork.nl
Wendy weet: het succes van Passport for Work wordt bepaald door de manier waarop partijen samenwerken en geduld hebben. „Het goede nieuws is dat de tool aanslaat, en naar meer smaakt. Werk- gevers geef ik daarom drie tips mee: Eén: accepteer dat ook via minder klassieke wegen gezocht moet worden naar geschikt personeel. Twee: ga naar passportforwork.nl en neem contact op voor het maken van een werkgeversprofiel. En drie: accep- teer dat Passport for Work nog volwassen moet worden. Doen werkgevers dat, dan helpen zij zichzelf, werkzoekenden en Passport for Work op weg naar een ‘nieuwe’ arbeidsmarkt, met eisen die passen bij arbeid van de toekomst.”