Déjeuner dinatoire in restaurant NOVA
Het was een idee van onze culinaire medewerker Louis van de Waarsenburg: een Déjeuner dînatoire verzorgd door diverse keukens en met gasten in restaurant Nova. Om de lezers lekker te maken voor kerst. Op uitnodiging van eigenaren Maaike Driessen en Martien Pruijmboom schoven we aan in de Bergstraat. En het ging ergens over: design in Eindhoven bijvoorbeeld. ,,We kijken te gemakkelijk over de parels in de stad heen.”
Tekst: Hans Matheeuwsen | Foto’s: Jos Meusen
Aan tafel troffen we de FRITS’ regionale topvrouw en topman van 2022: Katja Pahnke en Martijn Paulen. Ze hadden net een opnieuw drukbezochte Dutch Design Week (DDW) achter de rug. Ze? Ja, Katja Pahnke is sinds kort zakelijk directeur van de Dutch Design Foundation (DDF). Ze maakte kennis met DDF-directeur Martijn tijdens de uitreiking van de FRITS-awards in DOMUSDELA op 12 december vorig jaar. Ze vonden het gezellig, dronken wat kopjes koffie, het klikte en met de invulling van de vacature door het vertrek van Igor van Hooff ontstond een nieuw ‘dreamteam’. Katja is Duitse van geboorte maar voelt zich echt een kind van de regio, zegt ze. Ze was directeur van Eindhoven Engine van de Technische Universiteit Eindhoven, een beetje in de gedachte van Philips’ Natlab, legt ze uit.
Tegenover zat Thijs van Gerwen, creative partner en directeur van het Bossche Fama Volat dat evolueerde van reclamebureau tot gedragsbureau. Aldus Thijs. Fama Volat heeft ook een vestiging op Strijp-S en werkt voor grote klanten in Eindhoven waaronder Brainport Development. Naast hem aan tafel Jhorna Erkens, directeur van Bex*. Daar stond lang het woord communicatie achter maar met het afscheid van grondlegger Noud Bex verdween ook de toevoeging. Bex* is een van de topbureaus in Nederland en gespecialiseerd in crisiscommunicatie en reputatiemanagement. Ook Jhorna is vertrouwd met Den Bosch. Ze komt er vandaan, haar vader was advocaat en richtte het advocatenkantoor Banning op.
Tafelgenoot Jelle Engels was al op jonge leeftijd ondernemer, ging failliet en kwam als vloerenlegger terecht bij ASML. De Veldhovenaar richtte met een compagnon ICM Projects op. Hij legt nog steeds vloeren voor ASML maar heeft inmiddels meer bedrijven op zijn naam waaronder Vloerenbaas en Woningbaas. Zijn ware passie is echter online marketing. Daar stopt hij inmiddels ook verreweg de meeste tijd in. Zijn bedrijf Space’M Online ontwerpt de nieuwe online omgeving
van FRITS.
Naast hem nam Aline Zwierstra plaats. Zij is gemeentesecretaris van de gemeente Eindhoven, bondig gesteld. Aline is Friesin van geboorte maar haar hart klopt voor Eindhoven. Haar doel is om de gemeentelijke organisatie mee te laten bewegen met de ambities van de stad, én de regio. Dat vereist nog een inhaalslag maar er wordt hard aan gewerkt want de gemeente moet meegroeien met de ontwikkelingen, stelt Aline. Gelukkig vindt zij naast Jelle het gemeentebestuur aan haar zijde.
Tegenover Aline zat Bas Strijbosch, die we gerust een succesvol horecaondernemer mogen noemen. Hij bestierde zeventien jaar het populaire Restaurant 1910 op de hoek van de Willemstraat en het Wilhelminaplein. Hij verkocht ‘zijn kindje’ onlangs aan de eigenaren van Berlage Kitchen & Bar. Dat deed hij in de wetenschap en het vertrouwen dat 1910 wordt voortgezet volgens zijn gastronomische filosofie. Het gezin Strijbosch kan hierdoor meer tijd besteden aan de kinderen, hoewel Bas erg moet wennen aan het doorbreken van zijn horecaroutine, erkent hij: „Ik ben verslaafd aan de adrenaline.”
Ontwerpkracht
Tot zover de introductie. Met twee designers aan tafel die nog een beetje aan het bijkomen waren van de DDW was de positie van design in Eindhoven een inkopper. Want wat merken we buiten negen dagen in oktober van design in de stad? Eerder dit jaar verscheen een kritische designvisie die pleit voor meer aandacht voor het ecosysteem van design in Eindhoven, zoals we dat tegenwoordig noemen. „Als je het over design wilt hebben, moet je het ook hebben over wat je doet met de opleidingen, je ecosysteem, de publieke ruimte en het beleid”, betoogt Martijn.
„De landelijke en internationale samenwerking is goed terwijl het in de stad soms nog wat ingewikkeld is. Ik hoor ook van anderen dat we wat gemakkelijk over de parels in de stad heenkijken.”
Hij is kritisch, maar niet negatief kritisch want het gemeentebestuur is welwillend, verklaart Martijn, en ambtenaren weten waarover het gaat. Hij zou graag zien dat alle partijen de aanwezige ontwerpkracht in Eindhoven en omgeving benutten en met voorlopers als ASML en Brainport Development gaan we de goede kant op, meent hij. „Ze denken na over de brede welvaart, op wat voor een manier we moeten zorgen dat iedereen van de groei kan profiteren en wat dit betekent voor de stad en de regio.”
„Dan kom je steeds vaker bij de vraag uit hoe ontwerpers hierin een rol kunnen spelen of creativiteit in combinatie met beleid”, vervolgt hij. „Het gaat mij er niet om hoe je het organiseert, als het maar gebeurt. Eindhoven gaat de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van alle grote steden in het land aan. Laten we er vanaf het begin voor zorgen dat de vraagstukken over vergroening, mobiliteit, leefbaarheid etcetera gaan. Dat we er meteen goed over nadenken op een heel ander niveau dan we tot nu toe gewend waren. Zo: kort maar krachtig.”
Mentaliteit
Thijs vindt dat er nog een wereld te winnen valt. De positionering van design is onvoldoende, zo is er te weinig aandacht voor de betekenis die het midden- en kleinbedrijf kan hebben. De afstudeerders van de opleidingen komen onvoldoende terecht bij hoogwaardige projecten en het social design dat er is, wordt weggestopt op Sectie C. ,,Als het gaat om creatie in de breedte, dan denk ik dat we nog veel laten liggen”, meent hij.
Design moet meer het podium pakken, vindt Thijs. ,,In de Philips-tijd werd gezegd: we moeten het product eerst gemaakt hebben en dan pas zeggen we dat we het kunnen. In Amsterdam zeggen ze dat ze het kunnen maar moet dat moet eerst nog maar blijken. Ik denk dat wij nog steeds te veel de mentaliteit hebben van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dat vind ik ons echt tegenhouden als stad.”
‘Ik denk dat wij nog steeds te veel de mentaliteit hebben van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’