Villa Pinedo en WachtVerzachter zijn onmisbare steun in Brainport
Villa Pinedo en WachtVerzachter hebben de handen ineen geslagen. DLL bracht Villa Pinedo-directeur Sanne Abrahams en WachtVerzachter’s projectmanager Margreet Schouren tijdens het ‘Brainport voor elkaar’-diner samen, vanwege de raakvlakken van hun organisaties. Beide helpen kwetsbare kinderen en jongeren, onder andere als gevolg van scheiding. Alleen al in de Brainportregio leven zo’n 175.000 (!) kinderen en jongeren tussen de vier en 25 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn.
Tekst: Marlène van Kuyk| Foto’s: René Manders/DCI Media
Het halfjaarlijkse Brainport voor Elkaar-diner verbindt Eindhovense bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Veelal levert dit nieuwe inzichten, samenwerkingen en concrete matches op. Zoals in het onderhavige geval. Villa Pinedo is er voor kinderen en jongeren in een scheidingssituatie en WachtVerzachter voor kinderen en jongeren die dringend hulp nodig hebben, maar op een wachtlijst staan in de jeugdzorg. Inmiddels werken ze intensief samen om sociale problemen aan te pakken en onmisbare steun te zijn voor degenen die dit het meest nodig hebben. Het werk dat ze doen heeft niet alleen een positieve impact op de betrokken individuen, maar ook op het bredere sociale en economische weefsel van de Brainport-regio. Door kennis te hebben van het werk van deze organisaties en hun werknemers er preventief over te informeren, kunnen werkgevers bijdragen aan een gezonder, veerkrachtiger en productiever personeelsbestand.
Villa Pinedo’s droom is dat kinderen en jongeren met gescheiden ouders gewoon kind kunnen zijn
Elk jaar horen 86.000 kinderen in Nederland dat hun ouders uit elkaar gaan. Dit is een enorme schok voor hen en kan langdurige emotionele gevolgen hebben. Villa Pinedo biedt een veilige haven voor kinderen en jongeren van gescheiden ouders, waar zij hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden. Sanne legt uit: „We willen dat kinderen en jongeren die met een scheiding te maken hebben gewoon kind mogen zijn en in hun eigen tempo de weg naar volwassenheid kunnen vinden. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat. Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen en ze te laten weten dat al hun emoties er mogen zijn, kunnen we hen als volwassenen beter begrijpen en ondersteunen. Ze moeten het uiteindelijk zelf doen, maar wel met onze hulp.”
Wij zorgen voor erkenning en herkenning, een luisterend oor zonder oordeel
Villa Pinedo biedt diverse vormen van (vooral) online ondersteuning, zoals adviezen, tips en lifehacks. Alle (online) steun wordt geboden door ervaringsdeskundige jongeren die zelf ook een scheiding hebben meegemaakt. Inmiddels zijn er bijna 400 jonge vrijwilligers actief! Bijzonder fijn is ook dat kinderen en jongeren van tien tot 23 jaar via Villapinedo.nl zelf een Buddy kunnen aanvragen. Een Buddy is een soort grote broer of zus die via een veilige app een luisterend oor biedt. Ook is er een actief forum waar kinderen en jongeren vragen kunnen stellen en gedachten kunnen delen. Daarnaast is er een webshop met producten zoals het ‘Vraag-Maar!’-spel en de SCHEIDDOOS, die speciaal zijn ontworpen om steun te bieden tijdens en na een scheiding. De organisatie maakt ook gebruik van blogs, vlogs en social media om steun en advies te delen, wat bijdraagt aan herkenning, erkenning en hoop voor de betrokken jongeren.
WachtVerzachter als levenslijn voor jongeren op wachtlijsten en hun ouders
WachtVerzachter biedt mentaal kwetsbare jongeren tussen twaalf en achttien jaar die op een wachtlijst staan voor jeugdhulp directe ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Margreet: „Wij zorgen voor erkenning en herkenning, een luisterend oor zonder oordeel en organiseren leuke laagdrempelige activiteiten om het welzijn te bevorderen en te bouwen aan een duurzaam sociaal netwerk. Duurzaam, omdat ze ook nadat de behandeling is gestart bij ons mogen blijven. Onze missie is geslaagd wanneer de deelnemer van nu de ervaringsdeskundige kan zijn voor de toekomst.
Wij zijn er ook voor ouders van jongeren op een wachtlijst, ongeacht of hun kind bij ons aansluit. Staat een van je kinderen op een wachtlijst, dan staat het hele gezin ‘on hold’. Hoe blijf je in verbinding met je kind en probeer je naar de situatie te handelen, nadat je bevestigd hebt gekregen dat je professionele hulp nodig hebt en zelf niet in staat meer bent de problemen van je kind op te lossen? Dan is toch heel mooi dat je op moeilijke momenten kan sparren met ouders die weten hoe dat voelt. Waar je even ,zonder gevolgen en oordelen over jou of je kind, stoom af kunt blazen. Ouders willen vooral dat hun kind gelukkig is en geven vaak aan dat ze het zelf wel redden, hoewel dat meestal niet waar is. Het is juist essentieel dat we er ook voor de ouders zijn met een luisterend oor, zodat zij in staat zijn om hun kinderen goed te kunnen ondersteunen.”
Vooral insteken op preventie met informele steun
Sanne en Margreet: „In de kern zijn wij dezelfde soort organisatie. Villa Pinedo richt zich op de niche ‘scheiden’ en werkt meer online, terwijl WachtVerzachter vooral fysiek opereert. Wij vormen daarom voor elkaar een heel interessante aanvulling in de informele hulpverlening. Jeugdzorg zit in de portefeuille van gemeentes en is complex en kost veel geld. Het is essentieel om te investeren in preventieve maatregelen in plaats van alleen te focussen op de dure jeugdbeschermingsketen en ondertoezichtstellingen. Door meer aandacht en middelen te besteden aan de voorkant, kunnen we veel problemen voorkomen en de druk op de jeugdzorg verminderen.
Vanuit de gemeente Eindhoven hebben wij de taak om in twee tot drie jaar te laten zien dat informele ondersteuning verlenen echt werkt
Onze organisaties zetten vooral in op preventie met informele steun. Dat is niet alleen kostenefficiënter, maar zorgt er ook voor dat kinderen niet in de jeugdbeschermingsketen terechtkomen. Er zijn financiële partners nodig die bereid zijn te investeren in informele steun, aangezien er in Nederland wettelijk niemand verantwoordelijk is voor de organisatie hiervan. Vanuit de gemeente Eindhoven hebben wij de taak om in twee tot drie jaar te laten zien dat informele ondersteuning verlenen echt werkt, zowel voor het welzijn van kinderen als financieel. Dat is een pittige uitdaging, maar een die wij heel graag aangaan!”
Cruciale rol voor werkgevers
In Eindhoven staan momenteel ruim 450 kinderen tussen twaalf en achttien jaar op de wachtlijst voor psychische hulp. WachtVerzachter heeft veertig vrijwillige ervaringsdeskundigen en helpt 32 jongeren en ouders. Margreet: „Dat kunnen we morgen nog uitbreiden naar tachtig!” Sanne geeft aan dat er alleen al in de Brainportregio zo’n 175.000 kinderen en jongeren tussen de vier en 25 jaar zijn van gescheiden ouders: „Daarmee vul je bijna vijf keer het Philips Stadion! En elk jaar komen er weer nieuwe kinderen bij, want kinderen blijven hun hele leven te maken hebben met de scheiding van hun ouders en met de gevolgen daarvan, ook in hun werkzame leven.”
De steun die Villa Pinedo en WachtVerzachter bieden is dan ook niet alleen van belang voor de betrokken individuen, maar heeft ook directe voordelen voor bedrijven in Brainport. Medewerkers die thuis te maken hebben met scheiding of psychische problemen nemen deze zorgen vaak mee naar het werk, hetgeen hun productiviteit en welzijn beïnvloedt. Bewustwording bij bedrijven over de impact van deze problemen is daarom cruciaal. Sanne en Margreet benadrukken: „Bedrijven moeten erkennen dat hun medewerkers ook een thuisleven hebben en dat ingrijpende gebeurtenissen invloed hebben op hun werk. Het is belangrijk voor werkgevers om een sociale kaart te hebben voor levensingrijpende gebeurtenissen en werknemers te wijzen op beschikbare steun. Bedrijven die investeren in informele steun zien vaak een verbetering in zowel het welzijn van hun medewerkers als hun bedrijfsresultaten.”