Bij nieuwbouw zie je ‘t vaak: het huis is al opgeleverd, maar plinten ontbreken nog.Er is veel wat even kan wachten, maar plinten móeten er komen. Overal. Anders is ‘het’ niet af. Nauwkeurig en resultaatgericht werk volgt. De plinten vormen een finishing touch in menig nieuw huis.
Hoogte, breedte, materiaal, kleur: het doet er allemaal toe bij de sfeerverhogende plint. De plint vormt een robuuste basis, ja zelfs de ‘natuurlijke’ verbinding tussen verticaal en horizontaal.
Op Strijp-S, het almaar sneller kloppende bonushart aan de rand van de Eindhovense binnenstad, weten ze er alles van.
Vanaf de dag dat de Philipspoorten er gesloopt werden, en wij allen vrijelijk onze gang konden gaan in deze decennialang verboden stad, wordt er nagedacht over de plinten. Niet zozeer ín ‘huis’, maar vooral áán al die verschillende monumentale oude én inmiddels ook nieuwe gebouwen.
De begane grond.
Plinten waar iets te beleven valt geven een buurt oriëntatie en nodigen uit tot verblijf. Je zou denken dat de opvulling in zo’n prachtig en dynamisch woon- en werkgebied geen probleem is. Integendeel.
Het is vaak ‘n beetje stilletjes aan de plinten van de Torenallee en bij het Klokgebouw. Binnenstedelijke reuring is er niet vanzelfsprekend. Na vijven wordt het er verdacht stil. Niks te flaneren, zien en gezien worden. En om nou de plinten dan maar te vullen met advocaten- accountants- en consultancy-’offices’, want die zitten graag op de begane grond, dat liever niet. Het levert nou net niet de meest vrolijke reuring op.
En daarom is er bedacht dat er een plintenregisseur moet komen.
Toch mag je betwijfelen of er écht regie te voeren valt op de stedenbouwkundige invulling van de plint. Plinten kun je niet ‘van bovenaf’ invullen. Waar reuring wordt verondersteld, doemen bloemisten, cafébazen, hippe winkeliers, creatieve industriëlen, barista’s en al die andere plintgangers als vanzelf op aan de horizon. Zij zoeken hun plek en versterken de loop. Daar heb je geen plintenregisseur voor nodig.
Is er iets anders aan de hand? Is Strijp-S al op z’n retour goed en wel voordat het tot wasdom komt? Is huren in de plint te duur?
De regiseur krijgt een schier onmogelijke opgave mee. Zijn opdrachtgevers lijken weer even tijd te hebben gekocht. Bij uitblijven van de broodnodige reuring kunnen er immers zo nodig toch nog dure kantoormeters van worden gemaakt.
Vertrouwen in de goede afloop: toch écht een plint te ver.