Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid en gebruiksvoorwaarden.
Accepteren
FRITSFRITSFRITS
  • Home
  • Magazine
    • Interviews
    • Reportages
    • Columns
    • Advertorials
    • FRITS Top 50
    • In opdracht
  • Thema’s
    • Gidsen
    • Restaurant Top 50
    • Acht Eeuwen Eindhoven
  • Tips
    • B(u)y Locals
    • Hotspots
  • Community
    • Vrienden van FRITS
    • FLITS!
    • Partners
  • Nieuws
    • Actueel
    • Eindje van de Week
    • Socials
  • Adverteren
  • Over
    • Vacatures
U leest: Eten zonder Streken is niet meer, de Korte Keten dendert evenwel door
Aa
Aa
FRITSFRITS
  • Home
  • Magazine
  • Thema’s
  • Tips
  • Community
  • Nieuws
  • Adverteren
  • Over
Zoeken
  • Home
  • Magazine
    • Interviews
    • Reportages
    • Columns
    • Advertorials
    • FRITS Top 50
    • In opdracht
  • Thema’s
    • Gidsen
    • Restaurant Top 50
    • Acht Eeuwen Eindhoven
  • Tips
    • B(u)y Locals
    • Hotspots
  • Community
    • Vrienden van FRITS
    • FLITS!
    • Partners
  • Nieuws
    • Actueel
    • Eindje van de Week
    • Socials
  • Adverteren
  • Over
    • Vacatures
Volg ons
  • Privacybeleid
  • Voorwaarden
  • Over FRITS
  • Contact
© Frits.nl alle rechten voorbehouden.
Abonneren
FRITS > Magazine > Blog-oud > Eten zonder Streken is niet meer, de Korte Keten dendert evenwel door
Blog-oud

Eten zonder Streken is niet meer, de Korte Keten dendert evenwel door

Hans Matheeuwsen
Laatst geüpdatet 25/03/2024 op 10:10
Hans Matheeuwsen  - Hoofdredacteur 4 jaar geleden 299 keer gelezen 3 minuten lezen

Het karakteristieke winkeltje in het Eindhovense Philipsdorp sluit. Wat enkele jaren geleden met veel vrolijkheid werd gelanceerd is mede dankzij COVID-19 geveld. Een buurtwinkel aan de Frederiklaan, in een geliefde stadswijk, onder de denkbeeldige rook van het Philipsstadion. Gisteren werden er de laatste vegaburgers bereid. Zichtbaar wordt hoe fragiel het schijnbaar overzichtelijke en kleinschalige ‘winkel doen’ is.

Eten zonder Streken leverde verse maaltijden op z’n ‘takeAways’ en bood een keur aan lekkere kruidenierswaren. Een winkeltje zoals je ze graag ziet. Passend in een monumentale wijk met een tijdloze uitstraling. Een buurtwinkel met ook een functie die de wijk verre oversteeg. Gevestigd op de plek waar de allereerste Etos was gehuisvest. Waar brood van ‘t Wasven, kaas van de Hoogeloonse Ruurhoeve en Beerze bier te koop was. Verse producten van kleine boeren uit de regio, dat was er te halen. Deze week is het gedaan met dit prachtinitiatief. Toch te kleinschalig en daarom niet rendabel?

Het ontegenzeggelijke gemak dat supermarkten ons bieden lijkt uiteindelijk fataal voor sommige zogenaamde korte keten initiatieven, zoals dat aan de Frederiklaan.

Holland en Brabant, Appie tegenover Jumbo, blauw of geel. Ziehier in de kern het grootschalige restant van de  middenstand van weleer. Twee rivaliserende grootgrutters, samen goed voor ruim 56% van de kruidenierswarenmarkt. Online-retail-kruideniers van de grotere soort maken tijdens de pandemie gigantische omzetten ten koste van de kleine winkelier. E-commerce en schaalgrootte: toverwoorden die vragen om grote investeringen.

Tegen de stroom in groeit de korte keten desalniettemin langzaam maar zeker. Vele korte-keten-leveranciers hebben afgelopen jaren hun initiatieven gebundeld. De coöperatie Landwinkel is daarvan een mooi voorbeeld. Boerderijwinkels zien gelukkig hun omzet groeien. Óók een gevolg van de coronacrisis.

Op het door boeren ontwikkelde digitale platform RIJP is te zien welke successen de korte keten boekt. En waartoe krachtenbundeling leidt. Als consument online je pakket aan verse en houdbare rechtstreeks bestellen bij de producenten. De keten inkorten, en wel zodanig dat er geen ‘blauw’ en ‘geel’ meer aan te pas hoeft te komen.

In onze contreien zijn de Philips Fruittuin en brouwerij van Moll  schoolvoorbeelden van graag geziene korte-keten-leveranciers.

De treurnis van het verlies van Eten zonder Streken wordt gelukkig deels gecompenseerd. Zonder teveel verdienende tussenschakels kan er prima zonder streken worden gegeten. Weliswaar zonder een liefelijk winkeltje in Strijp, maar volop online. LocalfoodEindhoven laat zien dat het kan. 

GETAGD Boeren, Buurtwinkel, Eindhoven, Lokaal, Philipsdorp, Supermarkt
Hans Matheeuwsen 25/03/2024 10/03/2021
Deel dit artikel
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email
Wat denkt u ervan?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Wink0
Door Hans Matheeuwsen Hoofdredacteur
Volgen:
Hans Matheeuwsen is mede-oprichter en eigenaar van FRITS Magazine, dat in 2008 voor het eerst verscheen als uitgave van het Eindhovens Dagblad. Hij heeft bijna dertig jaar als journalist voor de regionale krant in Zuidoost-Brabant gewerkt op diverse deelredacties en in verschillende functies waaronder chef stadsredactie, redactiechef en redactiemanager. Nadat de Persgroep Nederland eind 2015 er voor koos om FRITS op te heffen, besloot hij om als uitgever en hoofdredacteur het onafhankelijk leesmagazine zelfstandig voort te zetten. Hans Matheeuwsen geeft dagelijks leiding aan FRITS Media en aan de poule van freelance schrijvers en fotografen die in opdracht van het tijdschrift verhalen en reportages maken. Hij schrijft zelf ook nog steeds verhalen voor FRITS.
Vorige artikel Natlab: arthouse om van te houden, temeer nu Netflixiana ons gevangen houdt
Volgende artikel VONK? Jazeker: laat maar komen dat museum!

Ook interessant

Nieuws

Eindhoven krijgt (eindelijk!) zijn eigen talkshow

Door Hans Matheeuwsen 9 maanden geleden
Blog-oud

Houdoe en bedankt FRITS

Door Hans Matheeuwsen 3 jaar geleden
Blog-oud

En dus: meneer Anton NIET verplaatsen.

Door Hans Matheeuwsen 3 jaar geleden
Toon meer
FRITS
  • Over FRITS
  • Gidsen
  • Magazine
  • Vrienden van FRITS
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Onze partners

Vind ons op de socials

Neem contact met ons op: redactie@frits.nl

2024 © Frits.nl alle rechten voorbehouden. | Powered by Space'M Online
  • Privacybeleid
  • Voorwaarden
  • Over FRITS
  • Contact
Welkom terug!

Meld u aan bij uw account

Wachtwoord vergeten?