Jawel: ‘…dat alle uitbreidingsplannen nu én in de toekomst van prehistorisch dorp tot museumpark VONK worden stop gezet…’.
Dat valt er écht te lezen in de petitie tegen een museum in de Eindhovense Genneper parken. Bijna 2600 keer ondertekend tot nu toe.
De eis gaat wel ver. Om voor de eeuwigheid het uitzicht vanaf je luxe appartement, het natuurlijke uitlaatgebied voor je hond dan wel je eigen dagelijkse ommelandje te willen vrijwaren van welke menselijke inmenging dan ook.
Dat kan niet. We hebben reeds een prehistorisch dorp. Voor het overige graag vooral ontwikkeling en vooruitgang. Dat geldt óók voor de omgeving van de meer burgerlijke buurtjes in Stratum.
Verkeersschool Leeuw past niet in de omgeving. Dat is waar. Alles wat daarvoor in de plaats komt is acceptabel onder goede voorwaarden over de inpassing.
Het moet wel gezegd: op het Stadhuis heeft men de schijn tegen.
Cultuurbeleid is er niet de sterkste kant, zeker niet als het om gebouwen gaat.
Met de Steentjeskerk al jaren niets dan drama’s, het Muziekgebouw is een lekkende financiële kraan, het Van Abbe: gemeentelijk museum waar nooit de benen buiten hangen omdat iedereen er naar binnen wil en jarenlang gesoebat over de financiën van de bieb. Met dit ‘beleid’ verdien je geen schoonheidsprijs.
Communicatief dient dus alles uit de kast te worden gehaald opdat steun in de stad wordt versterkt.
Waarom het beoogde museum Vonk moet heten, blijft een raadsel. Het helpt niet écht qua draagvlak. Daarmee maak je geen vrienden, abstract als het blijft. Na Complex als mogelijke ‘naam’ voor het ‘nieuwe’ Evoluon nóg weer zo’n nietszeggende kreet. Niet doen.
Een museumpark ‘in Gennep’ klinkt alleszins aantrekkelijk. Rotterdam en Amsterdam laten zien hoe attractief een concentratie van museale voorzieningen kan zijn. Zeker als er sprake is van inbedding in de prachtige natuur die er zo overvloedig voorhanden is. En een foeilelijk vekeersbaantje raken we er mooi door kwijt. Opgeruimd staat netjes.
Eindhoven kent een rijke cultuurgeschiedenis. Hoe zes dorpen zich vanuit de middeleeuwen ontwikkelden tot kloppend welvaartshart van de Lage Landen. Dat mag en moet museaal getoond worden.
De ambiance van publiekstrekker Prehistorisch Dorp biedt daartoe wel een prima entourage. Aansluiting vind je er ook bij de Genneper watermolen en de boerderijen. Op een presenteerblaadje ligt de omgeving klaar.
Wel nog even zorgen voor goede ontsluiting. Bij voorkeur per fiets, bus en elektrisch vervoer.
En de Stratummers moeten wel hun rondjes kunnen blijven doen. Zo máák je vrienden