Er worden concerten gegeven, je kunt er borrelen, ruimtes boeken en boeken lenen. De gemeenteraad vergadert er en lokale kunstenaars exposeren in het multifunctionele gebouw. Het Huis van Waalre, gelegen aan de Koningin Julianalaan, biedt een breed scala aan mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten.
Tekst: Karin van Berkel | Foto’s: Juan Vrijdag/DCI Media
In de centrale ontmoetingshal op de begane grond hoef ik niet in een rij te staan of eerst een nummertje te trekken. Midden in de grote open ruimte van het publieksvriendelijke gebouw wijst een receptioniste twee scholieren de weg naar de kamer van Waalres Erfgoed. Een oudere dame, met een breiwerkje in haar hand, wordt begeleid naar de plek waar de bijeenkomst van Haak Aan plaatsvindt en waar, al pratende, hele garderobes bijeen worden gehaakt en gebreid. Mijn komst wordt met een belletje aangekondigd bij Tony Liebregts, de bestuursvoorzitter van Stichting Het Huis van Waalre.
Hij neemt me mee naar één van de hoge tafels in het Grand Café, het middelpunt van alle bedrijvigheid. De koffie wordt gebracht en ik zie dat de medewerkster nog snel even het kopje zo draait dat ik het loge van Het Huis van Waalre recht voor me heb. Het Huis ligt aan het bos, op de grens van de kerkdorpen Aalst en Waalre. Om je heen is het overal groen. Zelfs binnen zie ik een groenstrook. Van links naar rechts en van boven naar beneden lopen bezoekers en ambtenaren aan al het fraaie groen voorbij alsof dat normaal is. Buiten strijkt een groepje wielrenners neer op het terras (‘Tijd voor een biertje, heren?’).
„Het doel van de stichting is meewerken aan het creëren van een leefbare lokale samenleving: we willen er zijn voor de inwoners en de organisaties. Dat geldt op sociaal, cultureel, educatief én maatschappelijk gebied. We zoeken steeds de samenwerking op”, vertelt Tony. Van een ‘gewoon’ gemeentehuis transformeerde het pand uit 1929 in 2018 naar Het Huis van Waalre (HHvW). Dat vergt voor ‘buitendorpsen’ wellicht enige toelichting.
Als gevolg van een nooit opgehelderde aanslag in de zomer van 2012 brandde het gemeentehuis van Waalre, een rijksmonument, tot aan de grond toe af. Over herbouw van het monumentale pand werd getwijfeld. Maar uit de eigen as verrees – uiteindelijk toch op diezelfde plek, want dat was de sterke wens van de inwoners – een nieuw, eigentijds en energieneutraal gebouw.
Vlassak Budel realiseerde hier het nieuwe huis van de gemeente Waalre, dat een thuis voor verenigingen, inwoners, het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie moest worden. „De huiskamer van Waalre”, zo vat Tony het samen, maar hij benadrukt dat ook andere sociaal-maatschappelijke ondernemingen uit de regio gebruik kunnen maken van de faciliteiten. „Dan hanteren we wel commerciëlere tarieven.” Met enige trots vult hij aan: „Je zit hier dan natuurlijk wel op een unieke locatie.”
Naast verschillende publieksfuncties, waarin de bibliotheek bijvoorbeeld op wieltjes staat om de ruimte snel geschikt te kunnen maken voor andere doeleinden, beschikt HHvW ook over een raads- en trouwzaal. Deze heeft – heel handig – een rollatorstalling en kan vanwege de goede akoestiek met minimale aanpassingen worden omgevormd, zodat er huiskamerconcerten kunnen worden gegeven. „Flexibiliteit is ingebouwd in al onze duurzame ruimtes. Deze hebben, bij wijze van spreken, rubberen randjes.”
We faciliteren, organiseren en co-creëren evenementen
Cultuurhuis
HHvW dient dus niet alleen als gemeentehuis van waaruit het ambtelijk apparaat functioneert, zoals velen nog steeds denken, maar vervult een veel bredere rol. Wat gebeurt er zoal nog meer?
Tony: „We faciliteren, organiseren en co-creëren evenementen. Het Huis, als ‘cultuurhuis’, beschikt over een buitentoneel en een prachtige tuin waarin films kunnen worden vertoond en concerten worden gehouden. Onze grote zaal is er eentje met toneelvoorzieningen. We hebben ook een uitstekende horecavoorziening”
Leeshuis
Tony noemt HHvW ook een ‘leeshuis’: „In samenwerking met de bibliotheek Eindhoven organiseren we lezingen en voordrachten. Ook in de Engelse taal. Dat doen we voor de oudere jeugd én voor de allerkleinsten. Zo zijn er voorleesmiddagen waar we dan vaak nog iets omheen op touw zetten. Door de interactie die daarop volgt ontstaan er soms spontaan weer nieuwe initiatieven. Een ander voorbeeld is de Indiëlezing, door de bieb georganiseerd en door ons ‘aangekleed’. In samenwerking met de ‘Indische oma Reen’ hebben onze keukenmedewerkers authentieke Indische hapjes naar recept van deze oma verzorgd. Het rook hier heerlijk en daardoor staken ook andere bezoekers en ambtenaren hun neus eens om de hoek.”
Muziekhuis
Als ‘muziekhuis’ is HHvW inmiddels ook een naam aan het opbouwen. „De harmonie oefent hier niet alleen, maar geeft ook concerten. Daarnaast organiseren we op zondagmiddagen het Muziekcafé, met liveoptredens. We groeien langzaam maar zeker ook in de richting van het zelf ontplooien van activiteiten. Steeds zoeken we de samenwerking op, want als sociaal-maatschappelijke organisatie moeten we niet willen concurreren met bijvoorbeeld buurtcentra als De Pracht of Het Klooster. We versterken elkaar en dat promoten we.”
Educatiehuis
Het HHvW als ‘educatiehuis’, waar de Volksuniversiteit cursussen geeft als yoga, creatief met taal, praktische filosofie en Spaans voor beginners. Als conferentiecentrum voor kleine en grotere zakelijke (netwerk)bijeenkomsten, als café en het ‘thuis’ van verschillende hobbyclubs en verenigingen: HHvW is niet alleen een gebouw. HHvW is de identiteit van een dorp met een geschiedenis én met een toekomst. Alles komt hier samen met als doel een heel prettige plek te zijn voor betekenisvolle ontmoetingen met en tussen de bewoners, de bezoekers en de buurt.
Huis van de gemeenschap
Tony: „De organisatie is opgebouwd en staat. We kunnen invulling geven aan het faciliteren van verenigingen en maatschappelijke activiteiten. Deze rol zijn we verder aan het ontwikkelen en we worden daarin steeds productiever. HHvW staat meer dan ooit open voor maatschappelijke en culturele evenementen, waarbij de externe organisator tegen maatschappelijk passende voorwaarden de vele mogelijkheden en faciliteiten in het Huis ter beschikking krijgt. We verwachten daarmee meer en vaker evenementen en dus reuring in het Huis te krijgen. Dat zal onze naamsbekendheid als Huis van de gemeenschap vergroten, want we zijn er echt voor iedereen.”