Meneer Frits hield een oogje in het zeil
Het magazine dat u nu leest en horecabedrijf De Mispelhoef hebben iets gemeen: Frits Philips. Het blad, omdat de legendarische fabrieksdirecteur er de naamgever van is, en de hoeve omdat ‘ie ooit eigendom was van dezelfde Eindhovenaar. De culiredacteur van FRITS proefde de keuken ‘van Frits’.
Tekst: Ton de Zeeuw | Foto’s: Patrick Meis
In Eindhoven-Noord, zo ongeveer op de grens van Strijp en Acht, bezat Frits Philips een bosrijk landgoed met een jagershuis erop waar hij jarenlang in alle rust vrienden kon ontvangen. Prins Bernhard en zijn Engelse collega Philip stonden op de gastenlijst, evenals hoogwaardigheidsbekleders uit het Haagse en uit de industriële wereld. Frits was erg gehecht aan zijn ‘buiten’ (volgens hem was ‘t het mooiste stukje Brabant), maar toen de bedrijvigheid hem te veel werd, verkocht hij het…
Juweel
Dat had nogal wat voeten in aarde want hij wilde het niet aan zómaar iemand kwijt. De man die uiteindelijk zijn vertrouwen won, was Willem Loomans, uitbater van vier cafés op het Stratumseind. Hij zei de juiste dingen tegen de Philipsdirecteur en ontvouwde de interessantste toekomststrategie voor het complex. Dat was dertig jaar geleden. Willem (74) is nu, samen met zijn Karin, eigenaar van Landgoed De Mispelhoef. Zoon Marc (44) en zijn vrouw Patty zijn vanaf 2010 eigenaar van het horecadeel en zoon Sam van 23 zal uiteindelijk Marcs opvolger worden. Zij wonen allemaal op het terrein en beheren een juweel van een horeca-expansie, die een eetcafé in authentieke stijl omvat, alsmede vier zalen, een speeltuin en een dierenweide. Een plek om te lunchen, dineren, borrelen, ontbijten, vergaderen, feesten, trouwen (de hoeve is een officiële huwelijkslocatie), condoleren, recipiëren of „om zomaar binnen te vallen voor een kop koffie, een pilsje of een bitterbal”.
Harnassen
Met de dwingende huis-opdracht ‘Gij zult genieten’ in het achterhoofd bekijken wij al dat moois: geschoren gazons met terrassen, vijvers en fonteinen, een Ridderzaal (officieel: de Frits Philips Zaal) met harnassen, schouw, houten vloer en balkenplafond, naast een compacte en knusse Schaapskooi. Verder de Jachtzaal, met geweien en jachtkunst aan de muren, en de vergaderzaal ’t Traphuys, met alle moderne apparatuur die daar tegenwoordig bijhoort. Plus de rietgekapte bruidssuite (vroeger, ahum, stierenstal), met een opkamer voor het huwelijksbed en een grote badkamer met een bubbelbad. Tegenover de oude hooischuur, die in gebruik is als administratief centrum, grote keuken en een aparte ruimte met paardenstallen.
Meneer Frits had het in de stille verkoop gezet en ik zag er wel toekomst in
Authentiek
Willem vertelt: ,,De Mispelhoef stamt uit de zeventiende eeuw en het was oorspronkelijk een herberg annex boerderij waar markkooplieden zich verzamelden voordat ze naar hun stek trokken. Het cafégedeelte stamt uit 1744 – dat wil zeggen: toen herrees het uit zijn as nadat de bliksem was ingeslagen in het nóg oudere deel – en het is officieel een Rijksmonument. De inrichting is authentiek, met veel hout en unieke tegeltjes. Meneer Frits had het in de stille verkoop gezet en ik zag er wel toekomst in. Ik werd uitgenodigd en kreeg een rondleiding. Ik onderhandelde met meneer Frits zelf, een geweldige man met een groot gevoel voor humor. Hij vroeg me het perceel zo authentiek mogelijk te laten. Dat beloofde ik. En dat is ook gebeurd. Hij is diverse malen komen kijken tijdens het werk; regelmatig riep hij dan de familie Loomans bij elkaar om een bakje thee met hem te drinken. De verbouwing was een hele klus want het was hier nogal, eh, versleten. Alles stond zo’n beetje op instorten, we moesten gierputten verwijderen, schuren en stallen opknappen en verbouwen. Met de uitdrukkelijke opdracht de buitenkant en de rieten daken zo te laten. Met Frits’ instemming is dat uiteindelijk allemaal gelukt.”
Bourgondisch
In het drukke café – veel groepen en bedrijfslunchers – vinden wij een plekje in een warme hoek, bij een ruitjesraam met zicht op het terras met vijver. De keuken is er bourgondisch, met een ruime menukaart vol vlees- en visgerechten. Chef-kok Ringo Schreuders (43), Brabander en ervaren keukenmeester („Al twintig jaar chef-kok”), staat er achter de kachel en hij is helemaal op zijn plek („Je voelt je hier niet opgesloten met al die zalen”). We proeven zijn saté van de kophaas van het varken, gemarineerd in barbecuesaus met knoflook, oestersaus en een beetje ketjap en daarna aangebakken op de plaat en nagegaard in de oven. Gespiesd opgediend op een speciale plank (ontwerp van het huis) met een kleine salade, kroepoek, verse frietjes met mayo en huisgemaakte licht-pittige satésaus. Mooi! Supermals vlees met een aangename oosterse smaak.
Hardlopers
Gevolgd door mixed grill. „Eén van de hardlopers van de zaak”, volgens de chef. Kippendij gemarineerd in piri piri, naast buikspek met kruiden, allebei geschroeid op de plaat en nagegaard in de oven. En diamanthaas, rosé gegaard in de pan. Met z’n drieën geserveerd op weer zo’n plank met kannetjes pepersaus erbij. Mmm!
Tot slot een sorbettaartje van meringueschuim op een koekbodem, met coulis van passievrucht en martini. De smakelijke dessertcombinatie die om onduidelijke redenen als pornstar-martini door het leven gaat. Heerlijke zaak.
De Mispelhoef
Oirschotsedijk 9, Eindhoven
040 – 262 41 28
www.demispelhoef.nl
Eetcafé di. t/m zo. geopend vanaf 11.00 uur
Parkeerruimte