Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid en gebruiksvoorwaarden.
Accepteren
FRITSFRITSFRITS
  • Home
  • Magazine
    • Interviews
    • Reportages
    • Columns
    • Advertorials
    • FRITS Top 50
    • In opdracht
  • Thema’s
    • Gidsen
    • Restaurant Top 50
    • Acht Eeuwen Eindhoven
  • Tips
    • B(u)y Locals
    • Hotspots
  • Community
    • Vrienden van FRITS
    • FLITS!
    • Partners
  • Nieuws
    • Actueel
    • Eindje van de Week
    • Socials
  • Adverteren
  • Over
    • Vacatures
U leest: De Mispelhoef, een vorstelijke plek
Aa
Aa
FRITSFRITS
  • Home
  • Magazine
  • Thema’s
  • Tips
  • Community
  • Nieuws
  • Adverteren
  • Over
Zoeken
  • Home
  • Magazine
    • Interviews
    • Reportages
    • Columns
    • Advertorials
    • FRITS Top 50
    • In opdracht
  • Thema’s
    • Gidsen
    • Restaurant Top 50
    • Acht Eeuwen Eindhoven
  • Tips
    • B(u)y Locals
    • Hotspots
  • Community
    • Vrienden van FRITS
    • FLITS!
    • Partners
  • Nieuws
    • Actueel
    • Eindje van de Week
    • Socials
  • Adverteren
  • Over
    • Vacatures
Volg ons
  • Privacybeleid
  • Voorwaarden
  • Over FRITS
  • Contact
© Frits.nl alle rechten voorbehouden.
Abonneren
FRITS > Magazine > Advertorials > De Mispelhoef, een vorstelijke plek
Advertorials

De Mispelhoef, een vorstelijke plek

Ton de Zeeuw
Laatst geüpdatet 30/01/2025 op 11:16
Ton de Zeeuw 4 maanden geleden 478 keer gelezen 7 minuten lezen Patrick Meis

Meneer Frits hield een oogje in het zeil

Het magazine dat u nu leest en horecabedrijf De Mispelhoef hebben iets gemeen: Frits Philips. Het blad, omdat de legendarische fabrieksdirecteur er de naamgever van is, en de hoeve omdat ‘ie ooit eigendom was van dezelfde Eindhovenaar. De culiredacteur van FRITS proefde de keuken ‘van Frits’.

Tekst: Ton de Zeeuw | Foto’s: Patrick Meis

In Eindhoven-Noord, zo ongeveer op de grens van Strijp en Acht, bezat Frits Philips een bosrijk landgoed met een jagershuis erop waar hij jarenlang in alle rust vrienden kon ontvangen. Prins Bernhard en zijn Engelse collega Philip stonden op de gastenlijst, evenals hoogwaardigheidsbekleders uit het Haagse en uit de industriële wereld. Frits was erg gehecht aan zijn ‘buiten’ (volgens hem was ‘t het mooiste stukje Brabant), maar toen de bedrijvigheid hem te veel werd, verkocht hij het…

Juweel

Dat had nogal wat voeten in aarde want hij wilde het niet aan zómaar iemand kwijt. De man die uiteindelijk zijn vertrouwen won, was Willem Loomans, uitbater van vier cafés op het Stratumseind. Hij zei de juiste dingen tegen de Philipsdirecteur en ontvouwde de interessantste toekomststrategie voor het complex. Dat was dertig jaar geleden. Willem (74) is nu, samen met zijn Karin, eigenaar van Landgoed De Mispelhoef. Zoon Marc (44) en zijn vrouw Patty zijn vanaf 2010 eigenaar van het horecadeel en zoon Sam van 23 zal uiteindelijk Marcs opvolger worden. Zij wonen allemaal op het terrein en beheren een juweel van een horeca-expansie, die een eetcafé in authentieke stijl omvat, alsmede vier zalen, een speeltuin en een dierenweide. Een plek om te lunchen, dineren, borrelen, ontbijten, vergaderen, feesten, trouwen (de hoeve is een officiële huwelijkslocatie), condoleren, recipiëren of „om zomaar binnen te vallen voor een kop koffie, een pilsje of een bitterbal”.

Harnassen

Met de dwingende huis-opdracht ‘Gij zult genieten’ in het achterhoofd bekijken wij al dat moois: geschoren gazons met terrassen, vijvers en fonteinen, een Ridderzaal (officieel: de Frits Philips Zaal) met harnassen, schouw, houten vloer en balkenplafond, naast een compacte en knusse Schaapskooi. Verder de Jachtzaal, met geweien en jachtkunst aan de muren, en de vergaderzaal ’t Traphuys, met alle moderne apparatuur die daar tegenwoordig bijhoort. Plus de rietgekapte bruidssuite (vroeger, ahum, stierenstal), met een opkamer voor het huwelijksbed en een grote badkamer met een bubbelbad. Tegenover de oude hooischuur, die in gebruik is als administratief centrum, grote keuken en een aparte ruimte met paardenstallen.

Meneer Frits had het in de stille verkoop gezet en ik zag er wel toekomst in

Authentiek

Willem vertelt: ,,De Mispelhoef stamt uit de zeventiende eeuw en het was oorspronkelijk een herberg annex boerderij waar markkooplieden zich verzamelden voordat ze naar hun stek trokken. Het cafégedeelte stamt uit 1744 – dat wil zeggen: toen herrees het uit zijn as nadat de bliksem was ingeslagen in het nóg oudere deel – en het is officieel een Rijksmonument. De inrichting is authentiek, met veel hout en unieke tegeltjes. Meneer Frits had het in de stille verkoop gezet en ik zag er wel toekomst in. Ik werd uitgenodigd en kreeg een rondleiding. Ik onderhandelde met meneer Frits zelf, een geweldige man met een groot gevoel voor humor. Hij vroeg me het perceel zo authentiek mogelijk te laten. Dat beloofde ik. En dat is ook gebeurd. Hij is diverse malen komen kijken tijdens het werk; regelmatig riep hij dan de familie Loomans bij elkaar om een bakje thee met hem te drinken. De verbouwing was een hele klus want het was hier nogal, eh, versleten. Alles stond zo’n beetje op instorten, we moesten gierputten verwijderen, schuren en stallen opknappen en verbouwen. Met de uitdrukkelijke opdracht de buitenkant en de rieten daken zo te laten. Met Frits’ instemming is dat uiteindelijk allemaal gelukt.”

Bourgondisch

In het drukke café – veel groepen en bedrijfslunchers – vinden wij een plekje in een warme hoek, bij een ruitjesraam met zicht op het terras met vijver. De keuken is er bourgondisch, met een ruime menukaart vol vlees- en visgerechten. Chef-kok Ringo Schreuders (43), Brabander en ervaren keukenmeester („Al twintig jaar chef-kok”), staat er achter de kachel en hij is helemaal op zijn plek („Je voelt je hier niet opgesloten met al die zalen”). We proeven zijn saté van de kophaas van het varken, gemarineerd in barbecuesaus met knoflook, oestersaus en een beetje ketjap en daarna aangebakken op de plaat en nagegaard in de oven. Gespiesd opgediend op een speciale plank (ontwerp van het huis) met een kleine salade, kroepoek, verse frietjes met mayo en huisgemaakte licht-pittige satésaus. Mooi! Supermals vlees met een aangename oosterse smaak.

Hardlopers

Gevolgd door mixed grill. „Eén van de hardlopers van de zaak”, volgens de chef. Kippendij gemarineerd in piri piri, naast buikspek met kruiden, allebei geschroeid op de plaat en nagegaard in de oven. En diamanthaas, rosé gegaard in de pan. Met z’n drieën geserveerd op weer zo’n plank met kannetjes pepersaus erbij. Mmm!
Tot slot een sorbettaartje van meringueschuim op een koekbodem, met coulis van passievrucht en martini. De smakelijke dessertcombinatie die om onduidelijke redenen als pornstar-martini door het leven gaat. Heerlijke zaak.


De Mispelhoef

Oirschotsedijk 9, Eindhoven
040 – 262 41 28
www.demispelhoef.nl
Eetcafé di. t/m zo. geopend vanaf 11.00 uur
Parkeerruimte

Ook interessant

GASSAN Vintage Roadshow: Tijdloze luxe in Eindhoven

Bij Dartshopper laten ze zich niet gek maken

‘Wij blijven het huisorkest van Muziekgebouw’

Vrijwilligerswerk onder werktijd

CapitalatWork realiseert groei en vernieuwing

Ton de Zeeuw 30/01/2025 30/01/2025
Deel dit artikel
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email
Wat denkt u ervan?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Wink0
Vorige artikel ‘Leren en leven staan niet los van elkaar, maar versterken elkaar juist’
Volgende artikel DONNA maakt werk van communitybuilding
Laat een reactie achter

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4
Advertorials

GASSAN Vintage Roadshow: Tijdloze luxe in Eindhoven

Door Eva Wellens 2 maanden geleden
2
Advertorials

Bij Dartshopper laten ze zich niet gek maken

Door Redactie 2 maanden geleden
Mette Laugs. directeur-bestuurder van Philzuid
Advertorials

‘Wij blijven het huisorkest van Muziekgebouw’

Door Marjolein Sengers 2 maanden geleden
Toon meer
FRITS
  • Over FRITS
  • Gidsen
  • Magazine
  • Vrienden van FRITS
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Onze partners

Vind ons op de socials

Neem contact met ons op: redactie@frits.nl

2024 © Frits.nl alle rechten voorbehouden. | Powered by Space'M Online
  • Privacybeleid
  • Voorwaarden
  • Over FRITS
  • Contact
Welkom terug!

Meld u aan bij uw account

Wachtwoord vergeten?