De haperende Eindhovense woningmarkt
Huisvesting is een hot issue, niet alleen in Eindhoven, maar ook landelijk. De woningbouwopgave waar de regio en het land voor staat, is enorm. Neem Eindhoven en Helmond als voorbeeld, die druk ondervinden om de toestroom aan nieuwe inwoners onder controle te krijgen. Ondertussen groeit de regio gestaag door. Een van de hoofdoorzaken van het woningtekort is het succes van Brainport, dat vooral zorgt voor hoogopgeleide kennismigranten die in de omgeving Eindhoven neerstrijken.
Hier ontwikkelt zich een spanningsveld: met aan de ene kant de voorstanders, gevoed met een unaniem gevoel van trots waar ‘we’ hier in de regio mee bezig zijn. Aan de andere kant de meer behoudende inwoner die Brainport ziet veranderen, en voor wie de schaduwzijde hiervan overheerst. Niet iedereen zit te wachten op nieuwe buren uit pak ‘m beet Pakistan of India, die het programmeren van ingewikkelde software een stuk beter afgaat dan small talk bij de plaatselijke supermarkt over wat ons PSV in het weekend gedaan heeft. Maar toch: ook deze mensen zijn hard nodig en bovendien creëren zij toegevoegde waarde voor de regio.
Eerder dit jaar werd nog de handtekening gezet door provincie, gemeenten en corporaties onder een zogeheten ‘woondeal’, waardoor er in deze regio tienduizenden woningen extra bijgebouwd worden in de komende decennia. Welnu, het gebrek aan bouwlocaties, de stijgende rente, de opgelopen bouwkosten en wispelturige huisjesmelkers helpen niet mee om deze opgave te realiseren. Gelukkig zie je dat de grote gemeenten hun taakstelling serieus nemen en flink proberen door te pakken.
Nu viel er recent te lezen dat ASML de woningbouw een boost gaat geven, en dat daarnaast het ‘Brainport Betaalbaar Wonen Fonds’ in het leven wordt geroepen. Een mooi initiatief aangejaagd door de bedrijven, het is goed dat zij hun nek uitsteken voor de regio. In zekere zin is dit van alle tijden, denk aan het alom bekende Philipsdorp. Er is in ieder geval afgesproken om een overgroot deel van deze nieuwe woningen – als ze er komen – betaalbaar te laten zijn voor de lage- en middeninkomens. Dat is een goede zaak voor de continuïteit van Brainport, waar plek moet zijn voor jong en oud, ongeacht inkomen, afkomst of beroepsgroep.
Voor mijn generatie betekent het in ieder geval dat het vinden van een eigen woning geen vanzelfsprekendheid (meer) is. Overbieden, het zelf opknappen van een huis of uitwijken naar randgemeenten behoren steeds vaker tot de opties van de huidige generatie starters. Aan de andere kant geeft het wel aan dat de regio ‘hot’ is. En dat is ook iets wat we moeten koesteren: een regio die er nationaal en internationaal goed op staat. Hier horen nu eenmaal de lusten én de lasten bij.