Eindhoven de gekste – zo stonden we lang bekend in Nederland, dankzij Theo Maassen. Vandaag de dag wordt Eindhoven internationaal geroemd als dé slimste. Toeval? Ik denk het niet. Een beetje gekte op z’n tijd is zo dom nog niet. Sterker nog, voor innovatie en vooruitgang is de combinatie van genialiteit en gekte essentieel. Juist de speelse geesten komen met verrassende invalshoeken en nieuwe ideeën die voedingsbodem zijn voor het voortdurende succes van Brainport Eindhoven.
In de succesdagen van het oude Philips NatLab werden humor en zelfrelativering zeer serieus genomen, met als hoogmis het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Ten overstaan van een vol auditorium namen Sint en Piet het functioneren van de directie door. En als je jezelf te serieus nam, dan was je aan de beurt: ‘Kom jij maar eens even bij de Sint op schoot zitten’. De boodschap was helder: de directie was er om ervoor te zorgen dat de medewerkers hun werk goed konden doen, en niet andersom.
Medewerkers kregen de vrijheid om te experimenteren en nieuwe ideeën aan te dragen, bijvoorbeeld tijdens het vrijdagmiddagonderzoek, waar ze zonder druk van de directie vrij konden denken en doen. Autoriteit werd sowieso met een zekere argwaan bekeken: ‘Is dit een managementbeslissing, of is er écht over nagedacht?’, was een veelgehoorde vraag. Deze cultuur van vrijheid en gelijkwaardigheid zorgde voor een constante stroom aan ideeën en doorbraken zoals de cassetteband, cd en dvd, en recentere successen zoals de machines van ASML en de chips van NXP.
Een cultuur van humor en collectieve zelfrelativering is dus niet zomaar voor de ‘leuk’, maar essentieel voor creativiteit en innovatie. Wanneer mensen zichzelf te serieus gaan nemen, is er geen ruimte meer voor het maken van fouten, en zonder fouten geen nieuwe ontdekkingen. Door humor en relativering ontstaat er ruimte voor outside-the-box ideeën en wordt het risico op tunnelvisie kleiner. Door open te staan voor elkaar en voor ‘gekke’ ideeën blijven we flexibel en nieuwsgierig. Dit zie je terug in onze producten en de succesvolle samenwerkingen tussen diverse disciplines in Brainport.
Wie had dertig jaar geleden gedacht dat machines uit onze regio onderwerp zouden zijn van geopolitieke discussies tussen de Verenigde Staten en China? Dat onze designers zouden helpen bij het oplossen van de grote problemen van deze tijd? Dat onze campussen van nationaal belang zouden worden verklaard en de regio miljarden vanuit Den Haag zou ontvangen voor brede voorzieningen en innovatie? Eindhoven de slimste! Maar met het succes lijkt de speelse gekte langzaam te verdwijnen. Waar blijft die gezonde dosis zelfspot? Eindhoven de gekste! Met 2024 bijna achter ons en 2025 voor de deur is dit hét moment om onze ‘geniale gekte’ te omarmen en door te zetten. Misschien kunnen we de speelsheid van carnaval inzetten om innovatie aan te wakkeren, of ons laten inspireren door de vernieuwingsdrang van de Dutch Design Week als de nieuwe gekte van Eindhoven. Hoe dan ook, laten we ook komend jaar blijven experimenteren – vooruitstrevend en speels. Op naar een geniaal én gek 2025!