Bas van den Akker biedt kans op passend werk
Elke Brainportinwoner die wel eens een spijker in de muur slaat of in het najaar een viooltje plant, kent het kluswalhalla op De Hurk: het Praxisfiliaal aan de Hurksestraat. Filiaalleider Bas van den Akker is maar wát trots op zijn gemêleerde team van zo’n zestig medewerkers. Ze komen binnen via gewone vacatures, maar ook via het speciaal onderwijs, het UWV, een Wajongsituatie of bijvoorbeeld Ergon. En tegen allen zegt Bas: wees welkom in mijn klusparadijs.
Tekst: Ronald Frencken | Foto: René Manders/DCI Media
Goedbeschouwd brengt de opdruk op de wegwerkbekertjes in Bas’ kantoor diens verhaal terug naar vier woorden: ‘Ik ga het maken’. Ze zeggen iets over Bas’ inclusieve manier van denken, en hoe vanzelfsprekend dat voor hem is. „Voor mij betekent het dat iedereen een kans op passend werk verdient”, zegt hij. „Dat geldt bovenal voor hen die soms extra begeleiding nodig hebben op het werk. Dat vindt het moederbedrijf Praxis trouwens ook. Wist je dat Praxis landelijk een convenant heeft met het UWV en gemeenten waarin afspraken zijn gemaakt over diversiteit en inclusie? Dat wil Praxis echt uitdragen.”
Winkel van het jaar
Bas en zijn medewerkers maken al echt werk van inclusie. Toen recent binnen Praxis voor het eerst de verkiezing voor de Winkel van het Jaar met Diversiteit en Inclusie werd gehouden, ging de prijs naar de Praxis op de Hurksestraat. We bedoelen maar. „Wij hebben ook een actieve HR-afdeling die inclusief werkgeverschap hoog heeft zitten. Wij willen uitdragen: er is een baan voor jou bij Praxis en die laten wij graag bij jou aansluiten.”
Leuk om te begeleiden
Inclusief werkgeverschap voelt aan alle kanten goed, weet Bas. Niet alleen bij hem en bij de medewerker die een zetje nodig heeft, maar ook bij de andere medewerkers en zelfs bij de klanten. „Ik merk dat collega’s vaak alle geduld hebben, en waar nodig graag bereid zijn om het werk nog eens extra uit te leggen. Hoe leuk is het om je collega’s goed te helpen, zodat zij zich opgenomen en uitgedaagd voelen.”
Open lijntje
Een aantal medewerkers belandde via Ergon bij Praxis. Met Ergon onderhoudt Bas warme contacten, en beide partijen informeren elkaar actief, zodat snel kan worden geschakeld. „We onderhouden een open lijntje, en sluiten ook vaak aan bij de BanenBabbel van Ergon. Soms tip ik zelfs collega filiaalhouders als bij Ergon iemand geschikt is voor Praxis. Prachtig toch?”
Baan creëren
De banen bij Praxis zijn afwisselend, en bestaan uit tal van losse, vaak dagelijkse werkzaamheden. „Voor de medewerkers die wat meer begeleiding nodig hebben werken wij met lijsten”, legt Bas uit. „Hierop staan de werkzaamheden van een Praxismedewerker opgeknipt in losse taken. We kijken samen naar wat iemand wel en niet kan, en hier koppelen we uren aan. Soms kunnen er taken bij, soms niet. Zo creëren wij de baan rond de medewerker, maatwerk dus. En gaat alles goed, dan ligt er een vast arbeidscontract in het verschiet.”
M6
Bas’ medewerkers ‘gaan het maken’, precies zoals de wegwerpbekertjes beloven. Voor Bas zelf past inclusief werkgeverschap bij Praxis als een M6 moer op een M6 bout. Voor de toekomst hoopt hij dat inclusie en diversiteit binnen Praxis een nóg breder draagvlak krijgen dan nu al het geval is. Hoe mooi is het als een nog diverser pluimage aan medewerkers met trots het grijsgele ‘Praxistricot’ zal gaan dragen!