Het karakteristieke winkeltje in het Eindhovense Philipsdorp sluit. Wat enkele jaren geleden met veel vrolijkheid werd gelanceerd is mede dankzij COVID-19 geveld. Een buurtwinkel aan de Frederiklaan, in een geliefde stadswijk, onder de denkbeeldige rook van het Philipsstadion. Gisteren werden er de laatste vegaburgers bereid. Zichtbaar wordt hoe fragiel het schijnbaar overzichtelijke en kleinschalige ‘winkel doen’ is.

Eten zonder Streken leverde verse maaltijden op z’n ‘takeAways’ en bood een keur aan lekkere kruidenierswaren. Een winkeltje zoals je ze graag ziet. Passend in een monumentale wijk met een tijdloze uitstraling. Een buurtwinkel met ook een functie die de wijk verre oversteeg. Gevestigd op de plek waar de allereerste Etos was gehuisvest. Waar brood van ‘t Wasven, kaas van de Hoogeloonse Ruurhoeve en Beerze bier te koop was. Verse producten van kleine boeren uit de regio, dat was er te halen. Deze week is het gedaan met dit prachtinitiatief. Toch te kleinschalig en daarom niet rendabel?

Het ontegenzeggelijke gemak dat supermarkten ons bieden lijkt uiteindelijk fataal voor sommige zogenaamde korte keten initiatieven, zoals dat aan de Frederiklaan.

Holland en Brabant, Appie tegenover Jumbo, blauw of geel. Ziehier in de kern het grootschalige restant van de  middenstand van weleer. Twee rivaliserende grootgrutters, samen goed voor ruim 56% van de kruidenierswarenmarkt. Online-retail-kruideniers van de grotere soort maken tijdens de pandemie gigantische omzetten ten koste van de kleine winkelier. E-commerce en schaalgrootte: toverwoorden die vragen om grote investeringen.

Tegen de stroom in groeit de korte keten desalniettemin langzaam maar zeker. Vele korte-keten-leveranciers hebben afgelopen jaren hun initiatieven gebundeld. De coöperatie Landwinkel is daarvan een mooi voorbeeld. Boerderijwinkels zien gelukkig hun omzet groeien. Óók een gevolg van de coronacrisis.

Op het door boeren ontwikkelde digitale platform RIJP is te zien welke successen de korte keten boekt. En waartoe krachtenbundeling leidt. Als consument online je pakket aan verse en houdbare rechtstreeks bestellen bij de producenten. De keten inkorten, en wel zodanig dat er geen ‘blauw’ en ‘geel’ meer aan te pas hoeft te komen.

In onze contreien zijn de Philips Fruittuin en brouwerij van Moll  schoolvoorbeelden van graag geziene korte-keten-leveranciers.

De treurnis van het verlies van Eten zonder Streken wordt gelukkig deels gecompenseerd. Zonder teveel verdienende tussenschakels kan er prima zonder streken worden gegeten. Weliswaar zonder een liefelijk winkeltje in Strijp, maar volop online. LocalfoodEindhoven laat zien dat het kan.