Je ziet ze op zaterdagochtend onder het Strijps bultje. Met ghettoblaster en andere attributen al dansend en swingend terwijl boven hen lawaaierige auto’s hun route zoeken over de rondweg. De allerjongsten bekwamen er zich in kneepjes van de stedelijke straatdans. Maar ook iets verderop in het 040BMXpark/AREA51 tref je, zodra het kan, urban sportsmen and women. Van heinde en verre komen ze naar Eindhovuuuuh, van oudsher the place to be als je breakdancer of skater bent.

Het lijkt er trouwens toch echt op dat Strijp dé hotspot van Eindhovens’ urban scene is: de aannemer heeft de laatste hekken weggehaald na aanleg van een indrukwekkend urban sportpark bij ‘t Schoot in het Drents Dorp. Met een pumptrack en voorzieningen voor calisthenics, om maar eens enkele urban dwarsstraten te noemen. Op Strijp-S is er zelfs een heus kennis- en innovatiecentrum: het Urban Sports Performance Centre (USPC). Van een echt ‘Weekend van de Wetenschap’ tot de ontwikkeling van een heuse SenSkate. Meten is weten behoort óók tot het repertoire van de urbans.

24/7, 365 dagen lang. En dat élk jaar. Zó luidt de ambitie van het platform Emoves van waaruit al die prachtige urban culture initiatieven de wijde wereld in kunnen worden geslingerd. Met worldleague- en nationalleague events, een urban showcasefestival en urbantalentprograms.

Het Engels is de lingua franca is in onze contreien. Gelukkig maar: er wordt in de wereld van de urban sports rijkelijk gestrooid met deze wereldtaal.

Vorig jaar besloot de landelijke Raad voor Cultuur om Emoves, de Eindhovense urban culture-instelling, op te tillen naar het nationaal niveau. Toetreding tot de landelijke culturele basisinfrastructuur (BIS) werd daardoor plotsklaps werkelijkheid. Tot verbazing van velen. Ook gemeentelijke en provinciale subsidieregelingen werden van toepassing. Een groot compliment voor álles wat in Eindhoven met urban culture van doen heeft. En dat is heel wat. Niet voor niets wordt er gesproken over de urban capital van Nederland.

Na de toekenning van de zeer vele euro’s is het evenwel stil geworden rond Emoves. Waar je in de stad ook kijkt, nergens is er een zichtbare kwaliteitsimpuls vanuit de stichting te bespeuren. Op emoves.nl moet het programma voor 2021 nog gepubliceerd worden. Een verantwoording over wat er zoal is gebeurd in 2020 is nergens te vinden. Ging het mis?Gelukkig niet op straat: de urban culture ligt er nog steeds voor het oprapen.