De hele stad baadde ‘s-avonds in een zee van blauw licht. Overal waren rode ballonnen zichtbaar, dansend als rode vuurvliegen tegen een donkere lucht.

Als ooit het belang van licht als verbinder in het donker zichtbaar werd, was het tijdens deze ‘lichte’ editie van GLOW. Nu al by far het grootste lichtevenement ooit, dat in één klap een hele stad met de wereld verbond. De zee van licht in de duisternis oogde als een kosmisch alom tegenwoordig beeld.

Blauw is de kleur van het vertrouwen. En zo kleurde het Eindhovense firmament als je van verre naar de stad keek. Rood is de kleur van de liefde.

Waar dan ook in de stad, langs de rondweg tot op het bordes van villa De Laak. Overal zag je ze terug. Schitterende grote dieprode ballonnen. Overdag dansend tegen helblauwe of grijze luchten. ‘s-Avonds verlicht als echte lantaarns, soms tegen de achtergrond van de hemel bij avond en vaak ook als versiering van een markant gebouw.

Ballonnen als beeld van de broodnodige verbinding tussen mensen. En dat alles nog eens dunnetjes van licht voorzien door duizenden kleine dots, door schoolkinderen gemaakt. Overal in de stad zichtbaar, thuis achter vrolijk ogende ramen.

In licht wordt het leven zichtbaar.

In GLOW zijn zowaar vertrouwen en liefde zichtbaar geworden. Hoe actueler wil je het hebben in deze versomberende coronatijd. GLOW is er meer dan ooit in geslaagd om op een originele manier de Lichtstad haar naam eer aan te laten doen. Hulde aan de makers. Een uniek karakter, dat had deze vijftiende editie. 

Het was ook nog eens simpel om te genieten van het kunstwerk. Geen looproutes met duizenden die je in de weg staan om van het ene lichtspektakel bij het volgende object te geraken. Een binnenstad die niet behoefde te worden afgesloten. Geen projecties en performances waarbij je in een boekje moet lezen wat ook weer de diepere artistieke betekenis was van het lichtkunstwerk.

Maar ook geen gezellige eettentjes op straat, geregisseerde vreugdevuurtjes onderweg om je even aan te warmen. Een goed glas bier in één van al die vele kroegen en café’s die de stad rijk is: het zat er niet in.

Ook weer een beetje triest makend, dat verlangen naar meer en vooral mét elkaar.In de bakermat van lichtkunst, design en innovatie. Daar was het te doen, en dat werd ook écht weer eens zichtbaar tijdens GLOW2020.

Op een ontroerende wijze.