Wat gaan we nu eigenlijk verder doen met het ons zo dierbare Evoluon? Plannen, uitspraken..… Intussen wordt de schotel vuiler, het park wilder. En van veel beweging in en rond het prachtige complex is eigenlijk niet écht sprake. Mistroostig: dat beeld dringt zich bijna op. 

Dus om nou te zeggen dat het Evoluon de laatste jaren is meegedeind op de drie vrolijke Eindhovense marketing vibes: neen! Integendeel. 

Gedoe was er over de verkoop van één van de meest iconische gebouwen van de stad.  

Philips zou gewoon uit zijn geweest op money making, en echt niet op behoud van monumentaal erfgoed. 

De plannen met het gebouw, en vooral met de directe omgeving, werden door de nieuwe eigenaren onbescheiden, te voortvarend en met de nodige drammerige tamtam, over het voetlicht gebracht. Luidruchtig gehoon, tot diep in de gemeenteraad, viel hen ten deel.  Wantrouwen en afschuw voerden de boventoon.  

Rond het Evoluon alles zo’n beetje vol bouwen, opdat de aankoop ook rendabel zou worden. Dat concept zette veel kwaad bloed. 

Nieuwsgierigheid is er alom over de gedroomde toekomst. Op straat, in stad en land hoor je signalen dat er ‘iets’ eigentijds moet komen. En dat dient ook nog herinneringen op te roepen aan het oude, tot de  verbeelding van vele generaties sprekende Evoluon.  

De Evoluon Foundation heeft diep nagedacht over de toekomstige bestemming.  

Voor een Futurelab voor Design en Technologie trekt minster van Engelshoven (OC&W) maar liefst twee miljoen euro uit. Het Next Nature Network, kennelijk bekend van een fictief sneaker bedrijf dat helpt in het debat over biotechnologie, gaat het ‘lab’ maken.  Volgens designwethouder Monique List wordt het in de toekomst eigenlijk het hele jaar door Dutch Design Week in Eindhoven. Het nieuwe technologiehuis of was het -museum, gaat zelfs Complex heten. Hoe krijg je het bedacht. 

Wie ’t nog kan volgen: petje af!

Als je straks op straat iemand tegen komt die driftig op zoek is naar…. ja, naar wat eigenlijk?  

Naar het futurelab, naar het design museum of gewoon naar het  Evoluon? Wat moet je dan zeggen? 

Je gelooft toch niet dat iemand snapt wat je bedoelt, mocht je dan  zeggen: ja díe kant op, dáár ligt het Complex. 

Voorlopig is de iconische paddestoel soms nog in gebruik als saai vergaderoord. En broeden de eigenaren op plannen om hun aankoop rond het monument toch nog financieel aantrekkelijk te maken. Dat schijnt pas écht complex.

1 REACTIE

  1. Ooit kwamen we uit WestZeeuwsVlaanderen speciaal met onze kinderen naar het Evoluon. En…dat was ‘n dagje genieten !!!

Comments are closed.