FRITS reikt elk jaar in het voorjaar Zilveren Tulpen uit aan inwoners die de regio Eindhoven positief in het nieuws hebben gebracht. Deze traditie is overgenomen van de Eindhovense Persclub die in 2018 ophield te bestaan. De Zilveren Tulp is een persprijs die dit jaar werd uitgereikt in de nieuwe Eindhovense talkshow Eindje van de Week.
Tekst: Hans Matheeuwsen | Foto’s: Ruud Balk, Freekje Groenemans
Peter Wennink
De volle agenda van de eerste kandidaat liet uitreiking in het voorjaar niet toe. Na zijn pensionering als CEO van ASML in Veldhoven ging Peter Wennink op reis, waarbij hij ook zijn wijngaard bij Cahors in Frankrijk zal hebben bezocht. Hij bleef de hele zomer weg, totdat vrijdag 11 oktober als geschikte datum kon worden genoteerd. Ja, hij kon wel aansluitend aan een bezoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waarvan hij voorzitter van de raad van toezicht is. Peter Wennink reeg ondertussen wel het ene commissariaat na het andere aan zijn snoer adviseurschappen, waaronder van VDL en Heineken.
Weekblad Elsevier riep Peter Wennink in 2023 uit tot Nederlander van het jaar. In 2014 benoemde FRITS hem tot regionaal topman. Sindsdien prijkt hij op de Erelijst. Hij was toen een jaar CEO van ASML, en gaf leiding aan de chipmachinefabriek samen met techneut Martin van den Brink, die de rol van CTO (Chief Technology Officer) vervulde. Ze verdienden allebei evenveel en brachten in tien jaar tijd ASML naar de wereldtop. Al enkele jaren is de mulitnational speelbal in de (gespannen) geopolitiek verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China, waar ze overigens Peter graag op de koffie hadden. Zo zat hij aan tafel met Amerikaanse president Joe Biden. Elsevier portretteerde Peter – met zijn vrouw Nora woonachtig in Veldhovense kerkdorp Oerle – als bruggenbouwer en boegbeeld. Bruggenbouwer binnen ASML, waar hij als strateeg en diplomaat alle neuzen dezelfde kant op kreeg, en boegbeeld van het Nederlandse bedrijfsleven, dat hij overigens bij de opening van het Academisch Jaar op de TU/e vorig jaar ‘fat, dumb and happy’ noemde. Hij is die mening overigens nog steeds toegedaan bleek onlangs tijdens een lunch van de Businessclub van de Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood.
Los van het feit dat hij samen met bestuurlijke collega’s van ASML een wereldspeler en een monopolist maakte, nam de multinational de Brainportregio in het kielzog mee. Met name de laatste jaren was Peter op alle overheidsniveau’s zowel in Nederland als internationaal dé vertegenwoordigende gesprekspartner namens de (high tech maak)industrie, een rol die VDL-topman Wim van der Leegte lang vervulde. Waarbij Peter zijn mening niet onder stoelen of banken stopte. En dat doet hij nog steeds niet.
Peter’s slotakkoord was zijn betrokkenheid bij de operatie ‘Beethoven’ die miljarden losmaakte in Den Haag ten behoeve van de ontwikkeling van de Brainportregio. En dat was het beste nieuws sinds jaren want het betekent niet alleen de politiek-bestuurlijke erkenning van Zuidoost-Brabant als economische mainport van het land maar vooral ook eindelijk boter bij de vis! Want ondanks zijn vertrek zal ASML hard doorgroeien en zelfs in omvang verdubbelen, zo is de prognose. Dat betekent de komst van vele buitenlandse kenniswerkers met alle gevolgen van dien voor de regio die de mensen zal moeten huisvesten etcetera.
Dat wordt ook nog steeds als goed nieuws beschouwd maar er ligt wel een immense opdracht aan alle betrokken partijen. Peter houdt vertrouwen in de toekomst van de Brainportregio maar er moet wel worden aangepakt. Voor zelfgenoegzaam achteroverleunen is geen tijd.
De andere Zilveren Tulp is voor de Stichting (Z)onderdak van dj en ‘daklozenhelper’ Hugo van Rooij. Al jaren zet hij zich in voor het welzijn van de daklozen in Eindhoven. Hij deed dat lang samen met zijn broer Piet. Veel Eindhovenaren kennen hen als eigenaren van Discotheek Hollywood in de Dommelstraat. Hugo werd eind 2023 nationaal nieuws met zijn eerste ‘Grand Kerstdiner voor de medemens’ in het voormalige Beursgebouw.
Hugo van Rooij
Zo’n 750 mensen, allen cliënten van de Voedselbank, genoten met kerst van een vijf-gangendiner met optredens van artiesten. Hugo van Rooij heeft zich voorgenomen om dat aantal dit jaar te verdubbelen, als sponsoren meewerken. Verder zou hij zijn concept graag zien uitgerold in het land. Dat moet gemakkelijk kunnen, stelt hij, zo moeilijk is het niet. maar het ligt aan lokale ini- tiatiefnemers of dat ook gebeurt. Aan Hugo ligt het niet, hij zet zich al jaren onbaatzuchtig en onvermoeibaar in voor de behoeftige medemens.
De Stichting (Z)onderdak bestaat vijftien jaar. Hugo en Piet kwamen in 2009 een oude bekende tegen die op straat was beland. De broers besloten om hem te helpen en van het een kwam het ander, voor ze het wisten hielpen ze ook anderen door het uitdelen van overlevingspakketten in de winter, het organiseren van kerstdiners, onder andere in de Catharinakerk, en het één op één bijstaan van zwervers die vaak ook verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Hun succesvolle hulp aan de prostituee Véronique werd zelfs nieuws.
Eind vorig jaar nog leverde Hugo drie pallets met kachels, warmtelampen en dekens af bij de Catharinakerk om uit te delen. Ze waren in een mum van tijd weg. De mensen hadden het koud. Ook thuis, ontdekte hij bij een bezoek, omdat zij de exorbitant gestegen energieprijzen niet meer konden betalen. Dat ging hem dermate aan het hart dat hij actie ondernam. In Eindhoven leven zo’n 25.000 à 30.000 mensen onder de armoedegrens. Het woord armoede bezigt hij overigens liever niet. Zo is het Kerstdiner een feest waarbij de gasten hun ellende even kunnen vergeten.
In een FRITS-verhaal een jaar geleden verklaarde Hugo dat hij zoveel mogelijk mensen wil helpen. Hij kan namelijk niet tegen eenzaamheid en armoede, vertelde hij. Via 040TV vroegen hij en Piet al aandacht voor de nood van dak- en thuislozen. Enkele jaren terug had Hugo de ambitie om via de gemeenteraad aandacht de vragen voor de slechte maatschappelijke positie van veel Eindhovenaren. Hij richtte een politieke partij mee op. Dat werd een desillusie. Hugo ontdekte dat anderen niet dezelfde ambities hadden. Bovendien bleek de politieke wereld niets voor hem.
Hugo maakt wel dankbaar gebruik van zijn contacten in de stad om aandacht te vragen voor eenzaamheid en armoede. Zijn doel is om de armoede in Eindhoven met tien procent terug te dringen. Hoewel hij zich realiseert dat hij vaak idealistisch overkomt, noemt hij zich een optimist, waarbij hij elk dag leert. De problemen van dak- en thuislozen zitten dieper, zij voelen zich door allerlei oorzaken en problemen – vaak buiten henzelf om -, minderwaardig.
Veel mensen kunnen de samenleving niet meer bijbenen en haken af, weet Hugo. Brainport is succesvol, maar niet iedereen deelt mee in het succes. De kosten voor levensonderhoud nemen alleen maar toe en een steeds grotere groep houdt aan het eind van zijn/haar geld een stukje maand over. December is een maand van samenkomen, samenzijn en genieten. Hugo wil alleen maar dat medemensen die het wat minder breed hebben ook een feestelijke, fijne en onbezorgde avond beleven, al is het er maar één in het jaar.