Koek denken: wordt het stuk groter of in kleinere porties verdeeld?
ASML-topman Peter Wennink is bezorgd over het verdienvermogen van Nederland en Europa. Ons continent heeft moeite Azië en de VS bij te benen. Wat we vooral missen, is een gezamenlijke visie en een systeem dat zaken geïntegreerd aanpakt, zo deed Het Financiële Dagblad recent verslag van de woorden van de CEO. Hij sprak bij de opening van het academisch jaar bij de TU/e. Hij gaf verder aan dat we moeten waken voor zelfvoldaanheid, en omschreef onze samenleving als ‘fat, dumb en happy’, de titel van een Amerikaanse film van enige tijd geleden.
Ik haal deze woorden hier aan omdat ze afkomstig zijn van de topman van een van de belangrijkste bedrijven uit onze regio, en er alleen om die reden al toe doen. Maar ook omdat ze aansluiten bij zorgen die bij ons als regionale werkgeversorganisatie – VNO-NCW Brabant Zeeland – leven over het vestigingsklimaat. De val van het kabinet was voor ons aanleiding een korte enquête te houden onder onze leden. Liefst 400 leden namen de moeite deze in te vullen. Uit de reacties komt naar voren dat er heel veel ondernemers die zich zorgen maken over het vestigingsklimaat. Grootste zorgen zijn de regeldruk, lastendruk, netcongestie en de haperende arbeidsmarkt, waardoor we ons arbeidspotentieel niet ten volle benutten. De rode draad is verder dat de ondernemers verwachten dat de regering van ons land knopen doorhakt, en problemen niet eindeloos voor zich uit blijft schuiven.
Er staan weer verkiezingen voor de deur. Wat ons betreft gaan die ergens over, zoals de zorgen van onze leden. We hopen in elk geval dat het niet alleen maar gaat over het verdelen van de welvaart, maar ook over het verdienvermogen van Nederland. Vanuit het besef dat het verdienvermogen geen vanzelfsprekendheid (meer) is. De wereld om ons heen zit niet stil, en wij kunnen ons dus geen stilstand veroorloven. We moeten juist vol gas vooruit. Het is aan het kabinet om randvoorwaarden te stellen. Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn.
Verder is duurzaamheid natuurlijk een hot topic, gezien de actualiteiten van dit najaar. Klimaatbeleid gaat ons allemaal aan en kan geen verder uitstel meer verdragen. Laten we daarbij niet vergeten dat echte oplossingen toch echt door bedrijven moeten worden gevonden. Dat vraagt om innovatie. En laten we daar in onze regio nou net goed in zijn! Aansprekende voorbeelden zijn er voldoende, zoals zonneauto’s met een steeds groter bereik, bedrijven die werken aan apparaten die CO2 uit de lucht halen, zonnecellen die steeds meer energie opwekken, bedrijven uit de eigen regio die koploper zijn op het gebied van elektrische bussen, het maken van laadstations voor diezelfde bussen etc. Bedrijven die dus deel uitmaken van de oplossingen voor het klimaatvraagstuk die onze samenleving wenst.
Met andere woorden volle kracht vooruit, en vanuit het besef dat bedrijven de ruimte moeten krijgen zich op dit gebied te ontwikkelen. En dat helpt het verdienvermogen van ons land en onze regio op peil te houden. De burger is daarmee gebaat, maar ook de overheid die nu eenmaal een florerend bedrijfsleven nodig heeft om de overheidsfinanciën op orde te houden.