Mette Laugs nieuwe directeur-bestuurder van Philzuid
„Ik ben geboren en getogen in Den Bosch, de stad waar Het Brabants Orkest (HBO) jaren haar thuis had. Vaak als ik langs het Theater aan de Parade liep, zag ik de orkestbus staan die de musici naar de verschillende podia in Noord-Brabant reed. Wat moet dat spannend zijn, dacht ik dan, om in die bus te stappen en met z’n allen ergens mooie muziek te gaan maken.”
Tekst: Marjolijn Sengers | Foto: Philzuid
De bus is er nog steeds, staat nog steeds met regelmaat in de buurt van de verschillende theaters en concertzalen, wat anders is: als Mette Laugs wil kan ze zo instappen. Laugs (56) is sinds november 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van Philzuid. Een ‘lijvige’ baan, zoals ze zelf zegt, die veel tijd en inzet vraagt. Voordeel: ze kent de orkestenwereld van binnen en van buiten. Ze kreeg haar eerste fagotlessen van HBO-fagottist Herman Olij, was bijna twintig jaar (solo)fagottiste bij het Gelders Orkest (nu Phion). Ze doceerde hoofdvak fagot en kamermuziek aan het Prins Claus conservatorium in Groningen en behaalde in 2015 haar master Management en Innovatie. De laatste jaren was ze hoofd van de afdeling klassiek van het conservatorium Maastricht Zuyd Hogeschool. Een mond vol én een leven vol. „Ik zat lekker op m’n plek in Maastricht, maar toen deze kans bij Philzuid voorbij kwam dacht ik: nu of nooit!”
De fagottist en de leidinggevende, zijn er overeenkomsten tussen de functies? „Voor mij wel”, zegt Laugs, die de fagot ‘lekker fysiek’ noemt. „Als fagottist voel ik mij een verbinder en zo wil ik ook graag deze nieuwe baan zien: de schakel tussen de musici, het orkestmanagement, de politiek, het publiek en natuurlijk de muziek. Ik ervaar deze functie als dienstbaar. Ik zal leiderschap moeten tonen, maar ik hoop dat de mensen met en voor wie ik werk voelen dat ze op me kunnen rekenen. Dat ik werk vanuit empathie en oprechte betrokkenheid.”
Philzuid is hét symfonieorkest van het zuiden met thuisbases in Maastricht en Eindhoven. „We hebben dan wel het grootste deel van onze kantoren en een perfecte repetitieruimte in de voormalige Theresiakerk in Maastricht, we zijn en blijven met trots het huisorkest van Muziekgebouw Eindhoven. Die zaal, met haar inmiddels beroemde akoestiek, is goud voor ons.” Het is Laugs’ wens om de samenwerking met het Muziekgebouw te intensiveren. Daarnaast wil ze aandacht voor talentontwikkeling en voor educatie. Aan dat laatste doet Philzuid al veel en met succes, maar hoe kom je in aanraking met een orkest, met muziek in het algemeen, nu de ene muziekschool na de andere op de fles gaat?
„Ook de samenwerking met amateurs is belangrijk. De mooie tradities in Zuid-Nederland – denk aan harmonie- en symfonieorkesten – willen we graag levend houden, daar worden we allemaal beter van.” En natuurlijk blijven daar de leuke en feestelijke projecten als de Carnavalsconcerten, herdenkingsconcerten, Philsurround en niet te vergeten de Philmob, de buitenconcerten waar- aan amateurs van alle niveaus kunnen meedoen.
„Onze eerste reden van bestaan is het vertolken van het onuitputtelijke symfonische repertoire, in kleine en grote bezetting”, zegt Laugs die weet dat er de afgelopen jaren hard is gewerkt om het imago van stoffigheid en ontoegankelijkheid af te schudden. De keuze voor de jonge dirigent Duncan Ward heeft daarbij geholpen. „Als ons publiek met net zo veel plezier luistert als het orkest speelt, dan ben ik tevreden!”