Samen voor onze Regio
Samen voor Eindhoven bestond in januari 12,5 jaar en greep deze feestelijke gelegenheid aan om haar naam te veranderen. Vanaf nu gaat de stichting, die zich inzet voor vrijwilligerswerk onder werktijd, verder onder de naam Samen voor onze Regio. De werkwijze verandert niet, maar het bereik is in de loop der tijd aanmerkelijk groter geworden en de stichting rolt haar concept ook buiten Eindhoven uit.
Tekst: Hanneke van den Nieuwenhof | Foto’s: René Manders/DCI Media
“Samen voor onze Regio, want dat is de vlag die onderhand de lading beter dekt. We zijn al lang niet meer alleen in Eindhoven actief maar ook in de regio; van Someren tot Helmond en van Valkenswaard tot Oirschot. Afgelopen jaar zijn we 65 procent gegroeid en we hopen onze formule nog verder uit te kunnen rollen. Het zou zo maar kunnen dat we binnen afzienbare tijd een hub in Veldhoven of Helmond openen om daar dichtbij de samenwerkingspartners te zitten”, aldus Paul Ypinga, directeur van Samen voor onze Regio (SvoR). „Wij slaan een brug tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties; wij bemiddelen voor zogenaamde bedrijfsvrijwilligers, die, anders dan ‘gewone’ vrijwilligers, in werktijd vrijwilligerswerk doen. Een cadeautje van de baas, zogezegd!” Om goed te kunnen bemiddelen, inventariseert het team van SvoR de behoefte in het maatschappelijke veld en wat bedrijven te bieden hebben. Die gegevens worden samengebracht in een digitale kalender, waar de aangesloten bedrijven, inmiddels zo’n 150, op kunnen inschrijven. SvoR zorgt dan voor een perfecte match. Het past in onze strategie om bedrijfsvrijwilligerswerk breder te promoten.
Pro Bono
Hoofd, hart, handen en hulpbronnen ontsluiten voor maatschappelijke projecten, is het motto. ‘Hoofd’ gaat over kennisoverdracht, bijvoorbeeld over communicatie- of juridische vraagstukken. Ypinga: „We organiseren eens per jaar een pro bono communicatiedag. Op zo’n dag kunnen maatschappelijke organisaties communicatievraagstukken voorleggen aan communicatiedeskundigen van onze bedrijvenpartners zoals LICHT Marketing. Aan het eind van de dag ligt er een oplossing, waarbij je kunt denken aan een grondig geüpdatete website of een concreet communicatieplan. Hoewel het de bedoeling is dat op zo’n dag een probleem grotendeels opgelost is, worden er vaak vervolgafspraken gemaakt. Het past in onze strategie om bedrijfsvrijwilligerswerk breder te promoten. Een ander voorbeeld zijn de sociale innovatie- en juridische pro bono dagen. Die werken op eenzelfde manier, alleen betreft het dan natuurlijk juridische vragen. Deskundigen zijn afkomstig van advocatenkantoren en juridisch adviesbureaus, zoals BDO en Taylor Wessing.”
Weekendschool
‘Hart en handen’ zijn niet op kennisoverdracht gericht, maar op het meer klassieke vrijwilligerswerk bij maatschappelijke organisaties als De Zonnebloem en Maatje040. „Plandelen, bijvoorbeeld, een middag wandelen en zwerfafval opruimen met het hele bedrijf; of de delegatie van Philips die rond kerst met een aantal mensen met een lichamelijke beperking naar de kerstshow van Tuincentrum Coppelmans gaat. Verder zou je hier onze jassenactie kunnen noemen, die nu alweer acht jaar loopt. De aanschaf van een winterjas is voor veel mensen niet vanzelfsprekend: gezinnen met geldzorgen, jonge nieuwkomers, dak- en thuislozen, mensen die in armoede leven. In het najaar worden door ons winterjassen ingezameld die vervolgens verdeeld worden over lokale stichtingen. Bij hulpmiddelen kun je natuurlijk denken aan laptops en bureaustoelen, maar sinds kort ook aan donaties via de Brainport Geefwijzer, een initiatief waarbij giftgevers een volledig overzicht hebben van goede doelen en maatschappelijke organisaties.
We organiseren een hele reeks activiteiten voor zeer uiteenlopende organisaties en bedrijven.” Zelf geeft Ypinga al vijftien jaar les op de Weekendschool, een initiatief van Woningcorporatie Trudo, waar kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool in de gelegenheid worden gesteld om kennis te maken met verschillende beroepen en carrièremogelijkheden. „Kansrijke kinderen in een minder kansrijke omgeving. Vaak is het zo dat kinderen in zo’n omgeving hetzelfde carrièrepad kiezen als hun ouders, simpel omdat hen geen andere mogelijkheden getoond en aangereikt worden. Ik vertel daar over de kansen die het bedrijfsleven biedt en geef les in ondernemerschap.”
Ypinga verdiende zijnsporen in het internationale bedrijfsleven en raakte zo’n vijftien jaar geleden betrokken bij de Weekendschool. Later ging hij parttime werken bij Samen voor Eindhoven en in 2023 werd hij er directeur. Onder zijn leiding werd de stichting ook actief in nabijgelegen gemeenten als Veghel, Veldhoven en Helmond. Het gaat om een stukje bewustwording; ervoor zorgen dat mensen buiten hun bubbel treden.
Verschillen en trends
„Waar ik tegenaan loop, nu we in meerdere regio’s actief zijn, zijn de onderlinge verschillen. In Eindhoven wordt de toon gezet door grote bedrijven als ASML, DAF, NXP en een paar grote advocatenkantoren. Multinationals stellen andere eisen aan bedrijfsvrijwilligerswerk dan lokale werkgevers: expats moeten bijvoorbeeld ook mee kunnen doen, en dus moet het werk aan internationale eisen voldoen en duidelijk als vrijwilligerswerk herkenbaar zijn. Wij werken nauw samen met de organisatie Points of Light, die wereldwijd actief is.” In andere regio’s voeren de lokale organisaties vaak de boventoon en is het MKB gezichtsbepalend. Wat alle regio’s echter gemeen hebben is dat Maatschappelijk Verantwoord/Betrokken Ondernemen (MVO/MBO) steeds belangrijker wordt. „Daarmee kan iedereen zijn voordeel doen, doordat we met de inzet van bedrijven de maatschappelijke organisaties kunnen versterken”, aldus Ypinga. „Ik zie dat deze organisaties vaak al het geld dat ze ophalen aan subsidies en donaties gebruiken voor hun doelgroep en veel minder aan zichzelf denken. De bedrijfsvrijwilligers kunnen dan net iets extra’s brengen.” Verder moedigt hij bedrijven aan om hun werknemers juist in de jaren voorafgaand aan hun pensioen, aan te sporen en extra ruimte te geven om bedrijfsvrijwilligerswerk te gaan doen. „Het gaat om een stukje bewustwording; ervoor zorgen dat mensen buiten hun bubbel treden. Na hun pensioen kunnen ze dan hun kennis en expertise blijven inzetten voor vrijwilligerswerk. Ik hoor dat veel werknemers dit enorm waarderen.”
Jonge generatie
Ypinga constateert dat ook de jonge generatie steeds meer geïnteresseerd is in MVO. „Jonge mensen kijken tegenwoordig veel kritischer naar wat bedrijven doen dan zo’n twintig jaar terug. Vrijwilligerswerk onder werktijd begint onderhand een arbeidsvoorwaarde te worden. Het maakt dat bedrijven, om goede werknemers te kunnen blijven werven, hun beleid bijstellen en vaker maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. SvoR kan daarbij helpen door het maatschappelijke veld en bedrijven samen te brengen en hun behoeften goed af te stemmen.”
Samen voor voor Regio
High Tech Campus 60, Eindhoven
06 – 234 524 52
www.samenvooronzeregio.nl
info@samenvooreindhoven.nl