Mariefloor, Karin en vele anderen helpen de zorg vooruit met hun donaties
Wetenschap redt levens – en jij kunt daarbij helpen. In het Catharina Ziekenhuis wordt baanbrekend onderzoek gedaan om de zorg te verbeteren. Maar dat kan niet zonder steun van ruim 3.000 donateurs. Mariefloor (84) en Karin (78) kozen ervoor om te doneren aan het Catharina Onderzoeksfonds. Dankzij hun bijdrage – en die van vele anderen – komen vernieuwende behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor patiënten in de Brainportregio steeds dichterbij.
Tekst: Ronald Frencken | Foto’s: Jarno Verhoef / Catharina Ziekenhuis
Mariefloor Evers, 84 jaar
‘Een nare ziekte draag je met het hele gezin’
„Uit dankbaarheid”, is het eenvoudige antwoord van de in Sint-Oedenrode woonachtige mevrouw Evers op de vraag waarom ze inmiddels zo lang trouw donateur is van het Catharina Onderzoeksfonds. Het belang van continu onderzoek werd plotsklaps duidelijk, toen haar schoondochter Ingrid in 2004 de diagnose acute lymfatische leukemie te horen kreeg, kanker in de witte bloedcellen, een aandoening waarvoor nog veel onderzoek nodig was.
„Het ging niet goed met Ingrid”, begint Mariefloor haar verhaal. „Haar ziektebeeld was zo bijzonder dat het werd besproken tijdens een hematologiecongres in Nijmegen. Een professor besprak daar een nieuw type onderzoek, met als doel om patiënten met deze vorm van leukemie beter te kunnen helpen. Ingrid was de derde patiënt die met het onderzoek en de behandeling te maken kreeg. Het pakte erg goed uit bij haar, en Ingrid genas gelukkig volledig.”
Aansprekend verhaal
Zo’n tien jaar geleden ervoer Mariefloor het belang van onderzoek binnen de gezondheidszorg opnieuw. In die tijd bezochten zij en haar echtgenoot, die longkanker had, regelmatig het Catharina Ziekenhuis. „In de hal wierven ze donateurs voor het onderzoeksfonds. Het verhaal sprak mij enorm aan. Sinds die tijd ben ik een van de vaste donateurs.”
Kiezelsteentjes
Mariefloor is ervan overtuigd dat haar maandelijkse bijdrage echt bijdraagt aan medische vooruitgang. Het ziekenhuis werkt samen met andere ziekenhuizen, wat betekent dat het geld zo goed mogelijk wordt benut. Mijn bijdrage is bescheiden, maar is het niet zo dat veel kleine kiezelsteentjes samen óók een mooi pad vormen?”
Vrijwilligerswerk in seniorenhuis
Op de vraag of het uitmaakt aan welk onderzoek Mariefloors donaties worden besteed, hoeft ze niet lang na te denken: „Elke zieke ervaart zijn ziekte als heel erg, en dat is het ook. Maar dat geldt voor alle ziektes. ALS doet niet onder voor kanker. Daarbij: een ziekte draag je niet alleen, maar met het hele gezin. Ik doe vrijwilligerswerk in het seniorenhuis hier in Sint-Oedenrode. Daar zie ik mensen met alzheimer of dementie. Dat is ook verschrikkelijk. Om welk onderzoek het ook gaat, er worden altijd mensen mee geholpen, patiënten maar ook hun naasten. Dit besef maakt doneren aan het Catharina Onderzoeksfonds extra zinvol.
Veel kleine kiezelsteentjes maken samen een mooi pad
Karin, 78 jaar
Karin met een K blijkt meegaander dan je denkt
Hoe je de naam van mevrouw spelt? „Karin. Met een K en geen C”, lacht ze gemoedelijk. „Daar zit een belangrijk verschil, wist je dat? Carins met een C zijn namelijk meegaand, en die met een K zijn, tja, stekeliger. Zo’n Karin ben ik dus.” Goed om te weten, alhoewel in de loop van het gesprek de ‘stekelige’ Karin maar al te vaak de meegaande Carin blijkt te zijn.
Rond 2018 ging het niet meer en was Karins heup toe aan een prothese. De opname en behandeling waren snel achter de rug, en bleken de opmaat naar een toevallige kennismaking met het onderzoeksfonds. „De opname was op donderdag en op zondag mocht ik al naar huis. Bij het verlaten van het ziekenhuis na een controle spraken de mensen van het onderzoeksfonds mij in de entreehal aan. Of ik donateur van het Catharina Onderzoeksfonds wilde worden. Dat wilde ik best. Ik leef met de dingen die op mijn pad komen en die goed voelen, zoals doneren aan het Catharina Onderzoeksfonds. Medisch wetenschappelijk onderzoek helpt mensen, en met financiële steun maak je het verschil.”
Opleidingsziekenhuis
„Ik ben erg enthousiast over het doel van het Catharina Onderzoeksfonds. Er wordt zoveel bezuinigd. Dat is jammer, want die bezuinigingen raken ook het medisch wetenschappelijk onderzoek. Terwijl het belangrijk is om te blijven zoeken naar nieuwe behandelingen die de levenskwaliteit van patiënten verbeteren. Dat geldt zeker voor het Catharina Ziekenhuis, dat immers ook nog eens een opleidingsziekenhuis is. We kunnen niet blijven stilstaan. We moeten vooruit.”
Presentaties
Karin waardeert de jaarlijkse gezellige donateursmiddag in het Catharina Ziekenhuis. „Via presentaties brengen ze je volledig op de hoogte van de onderzoeken waarnaar het geld is gegaan.
Door de heldere uitleg van de onderzoekers is het meeste mij duidelijk. Aan alles merk ik dat het goed zit. Ik heb het gevoel dat mensen er echt baat bij hebben en dat mijn geld goed is besteed.”
Meer onderzoek, betere zorg: steun het Catharina Onderzoeksfonds
Medisch onderzoek redt levens. Het Catharina Onderzoeksfonds maakt zeer belangrijk onderzoek mogelijk, waardoor patiënten langer en beterkunnen leven. Dankzij vele donateurs zijn er al belangrijke doorbraken bereikt. Zo is bijvoorbeeld een nieuwe levensverlengende behandelmethode ontwikkeld voor patiënten met uitgezaaide darmkanker, waardoor hun vooruitzichten aanzienlijk verbeteren. Ook zijn er grote stappen gezet in de diagnostiek en behandeling van vulvakanker, een zeldzame en ingrijpende vorm van kanker.
Vorig jaar publiceerde het Catharina Ziekenhuis, dat negentien hoogleraren in dienst heeft, meer dan 500 wetenschappelijke artikelen. De wetenschappelijke onderzoeken en publicaties van het Catharina Ziekenhuis hebben bovendien een hoge impactfactor, zo blijkt uit een analyse van de STZ (vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen).
Kunstmatige intelligentie
Maar er is meer onderzoek nodig. In de Brainportregio nemen de uitdagingen in de zorg toe: een vergrijzende bevolking, complexe ziektebeelden en een stijgende zorgvraag. Innovatie is essentieel om de zorg toegankelijk te houden. Technologie, zoals kunstmatige intelligentie (AI), speelt daarbij een steeds grotere rol. De verschillende innovaties – onder meer in samenwerking met de TU/e – helpen specialisten om sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen, behandelingen te verbeteren en zo de levenskwaliteit van patiënten te vergroten. Het Catharina Onderzoeksfonds draagt hieraan bij door financiering van onderzoek dat direct impact heeft op de patiëntenzorg.
Koekjes verkopen
Donateurs maken dit mogelijk, op allerlei manieren. Sommigen kiezen voor een eenmalige of maandelijkse donatie, anderen zetten een actie op. Denk aan een sponsorloop, een inzamelactie of een creatieve actie zoals het bakken en verkopen van koekjes. Op het speciale actieplatform van het Catharina Onderzoeksfonds kunnen mensen eenvoudig een actie starten of bestaande initiatieven steunen. Door te investeren in onderzoek blijft de zorg vernieuwen en toegankelijk voor iedereen. Innovatie stopt niet – en met de steun van donateurs blijft het Catharina Onderzoeksfonds werken aan een gezondere toekomst.
Doneren aan het Catharina Onderzoeksfonds helpt
Bij het realiseren van doorbraken in medisch wetenschappelijk onderzoek, zoals nieuwe behandelmethoden en werkwijzen, en deze implementeren in de patiëntenzorg. Het Catharina Onderzoeksfonds heeft een ANBI-status, wat betekent dat donaties fiscaal aftrekbaar zijn. Voor meer informatie en voorbeelden van doorbraken dankzij donaties ga je naar: www.catharinaonderzoeksfonds.nl/nieuws