0.0
Steeds vaker zien we alcoholvrije dranken op de menukaart staan. In de laatste jaren is het gebruik van deze producten binnen de horeca met vijftig procent gestegen. Volgens het bureau Nielsen bestelt inmiddels één op de vier consumenten low-/no alcohol bier in een bar, café of restaurant.
Tekst: Louis van de Waarsenburg | Foto’s: Firma Bruis/Igor Vermeer
Eén op de tien gasten bestelt low-/no alcohol wijn. Een derde van de consumenten drinkt alcoholvrij omdat men Bob is en een vijfde wil het weleens proberen of is benieuwd naar de smaak. Er zijn momenteel nog geen cijfers bekend van de specifieke marktgrootte van alcoholvrije wijn in Nederland.
De wereldwijde databank van het marktonderzoekbureau ISWR over de tien grootste markten in de wereld geeft aan dat de alcoholvrije dranken in 2022 de grens van elf miljard euro heeft overschreden. In 2018 was dat nog geen acht miljard.
De bekende vinoloog Harold Hamersma proefde recent met een panel van vijf vakmensen en drie consumenten 148 alcoholvrije wijnen voor een artikel in het DPG. Een blindproeverij waar uiteindelijk enkele wijnen werden verkozen tot De Lekkerste Wijnen;
Categorie
Rood – Sangre de Toro (Spanje);
Rosé – NO%A Tempranillo, biologisch (Spanje);
Wit – Save Water Drink Riesling (Duitsland);
Wit mousserend – Oddbird Blanc de Blancs (Frankrijk) en Rosé mousserend – DC Sprankling Rosé (Zuid-Africa).
Topklasse alcoholvrije dranken
De Eindhovens Mariëlle Timmermans, tegenwoordig woonachtig in Hooge Mierde, heeft enkele jaren geleden een online winkel opgezet met topklasse alcoholvrije dranken. Als eigenaresse van Amavine verkoopt ze wijnen, gins, sterke- en luxe lifestyledranken aan de horeca en particulieren.
Diverse sterrenrestaurant in onze regio betrekken reeds de producten van haar. Na jaren van proeven en testen heeft zij een uniek assortiment samengesteld. Ook kombucha’s horen daarbij, sprankelende gefermenteerde thee vol met probiotica en antioxidanten.
Al tweeduizend jaar geleden was de thee bekend in China om de gezondheidsvoordelen. Thee van de onsterfelijkheid werd het genoemd, een natuurlijk tonicum. De Française Louise Avery heeft een leuk boek geschreven hoe deze thee zelf te maken.
Bij de proeverij werden door Mariëlle enkele verrassende mousserende theeën gepresenteerd. Aanbevelingswaardig is de HopHout mousserende Cuvée 0.0% en de VeldFlora mousserende Rosé Thee Cuvée 0.0% beide van het Betuws wijndomein Firma Bruis.
Jaren geleden zijn zij gestart met het maken van sappen uit restfruit uit de Betuwe. Daarnaast de Sprankling Tea BLÅ en de Sprankling Tea LYSERROD 0.0% van de Deense topsommelier Jacob Kocemba van de Copenhagen Sprankling Tea Company. Allen zijn biologisch geproduceerd. Deze dienen ter vervanging van de bekende champagnes, cava’s of prosecco’s als je alcoholvrij wil drinken. Verrassend en zeker de moeite waard om te proeven.
In Frankrijk zijn diverse topchefs gestart met het zelf produceren van alcoholvrije dranken en elixers. Om uiteindelijk, na jaren, tot het gewenste resultaat te komen, passend bij de verschillende gerechten.
David Toutain, tweesterren-kok van het restaurant aan de Rue Surcouf 29 in Parijs blijft daarom experimenteren. (Ter informatie: het restaurant is in het weekend gesloten.) In 2019 schafte hij een apparaat aan van twintigduizend euro om thee te produceren. Thee bestaande uit diverse basisproducten, zoals bijvoorbeeld dennennaalden. Deze gaan in een glazen bokaal die langzaam ronddraait in een bak water van vijftig graden. Het sap dat vrijkomt, wordt afgekoeld en gecondenseerd. Na twee etmalen is 200 milliliter beschikbaar als eindproduct.
Goedkoop zijn deze dranken niet. Door de steeds strenger worden verkeersregels in Frankrijk – en daarbuiten – worden steeds meer experimentele alcoholvrije dranken geconsumeerd. Het maakt de smaakervaring intensiever en kan dieper gaan dan de wijn-spijs combinatie die reeds bekend is.
0.0 bieren
Ook de alcoholvrije bieren nemen een steeds grotere omvang aan. Bavaria, onderdeel van Swinkels Family Brewers in Lieshout, is in 1978 als eerste gestart met de productie van 0.0% bier.
Wim Swinkels (zesde generatie) was een van de pioniers binnen het familiebedrijf. Hij ontwikkelde het procedé van het alcoholvrije bier.
Het brouwproces is uniek en geheim, na thermische de-alcoholisatie wordt de alcohol uit het bier gehaald. Door dit te doen op lage temperatuur verdampt er weinig van de karakteristieke pils-geur en -smaak. De firma heeft sinds kort een nieuwe brouwinstallatie en brouwproces. De installatie geeft de nieuwe Bavaria 0.0% een verfrissende smaak een aangename hoppige geur en een schuimkraag die écht pils waardig is.
Als eerste exporteerde Bavaria het alcoholvrije bier naar het Midden Oosten vanaf de beginperiode. Tijdens de Golfoorlog in 1990-1991 was Bavaria topleverancier aan de Amerikaanse troepen aldaar. Bavaria vertegenwoordigt momenteel dertig merken.
Totaal zijn er acht alcoholvrije merken. Bavaria, Palm, Estaminet, La Trappe, Swinckels, Cornet, Uiltje en Rodenbach. Drie daarvan zijn vertegenwoordigd in de Top 10*. Bij de biertest van het tv-programma Kassa was Bavaria 0.0 de winnaar. Wereldwijd heeft Royal Swinkels Family Brewers driehonderd verschillende bieren in portfolio.
Top 10 Beste alcoholvrij bier 2023
1 Desperados Virgin 0.0%, Heineken
2 Brand IPA 0.0%, Brad Bierbrouwerij
3 Brugse SportZot 0.4%, Brouwerij De Halve Maan Brugge
4 VandeStreek Bier – Playground Non-Alcohol IPA 0.5%
5 Van Moll – Wanderlust Non-Alcoholic IPA 0.3%
6 Bavaria 0.0% IPA, Royal Swinkels Family Brewers*
7 La Trappe Nillis 0.0%, Bierbrouwerij De Koningshoeven
8 Cornet Alcohol-free 0.3%, Brouwerij De Hoorn*
9 Hoop Hula Hula 0.3%, Brouwerij De Hoop
10 Uiltje Superb-Owl 0.2%, Uiltje Brewing Company*
Eindconclusie
Na de diverse proeverijen blijken er verrassend veel lekkere alcoholvrije varianten. Aanbevelingswaardig!