FRITS staat bol van de succesverhalen. Daar doen wij nu een schepje bovenop. Samen met Ergon laten wij in deze rubriek talentvolle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het woord. Zij praten over hun uitdagingen en overwinningen. Over het talent dat zij samen met Ergon ontdekten, en dat hun uiteindelijk die ene, fijne baan bracht. Hun boodschap? ‘Ik kan meer dan iedereen denkt’.
Jet plukt de dag bij Het Goed
De dag plukken: Henriëtte (Jet mag ook) kan het als geen ander. Deze medewerker die via Ergon bij het textielsorteercentrum van Het Goed (TSC) werkt, zit hier prima. Ze vindt het maar al te leuk om met collega’s om te gaan, en weet het beste uit ze te halen. Daarbij is deze rommelmarktfanaat ook nog eens groot fan van Het Goed, waar spullen een tweede kans krijgen. Want wees eerlijk, een tweede kans kan iedereen toch gebruiken?
Tekst: Ronald Frencken | Foto: Kees Martens/DCI Media
Deze 62-jarige levensgenieter had er nooit moeite mee om werk te vinden. „Ik werk vanaf mijn zestiende. Zat in het linnen, de medische wereld, de schoonmaak, de horeca, het bankwezen, de productie en veel meer. Maar toen ik acht jaar geleden bij een ontslagronde van een grote bank mijn baan kwijtraakte, bleek het moeilijk om iets nieuws te vinden. Gelukkig kon ik via Ergon bij Het Goed terecht. Dat was echt een buitenkansje, waar ik nog elke dag van geniet.”
Leerzaam feest
De optimistische Jet brengt zon naar de afdeling. „Wat een leerzaam feest hier, elke dag weer”, zegt ze. „Ik kreeg de kans om met computers te leren werken en om mijn BHV te halen. Inmiddels help ik onze teamleider Nicole met haar dagelijkse werkzaamheden. Ik probeer het beste uit mijn collega’s te halen, iets wat ik bij vorige werkgevers ook deed. De vaste medewerkers zijn zeer gemotiveerd, een enkeling heeft soms wat extra aandacht nodig en weer anderen stomen we klaar voor een spannende vervolgstap in het bedrijfsleven. Zien waar mensen behoefte aan hebben, en ze motiveren, dat is mijn uitdaging.”
Zien waar mensen behoefte aan hebben, en ze motiveren, dat is mijn uitdaging
Grote stapels
Dan het TSC zelf. Tientallen karren en lange sorteertafels zetten de toon in een hoge, lichte hal, maatje klein voetbalveld. Hier sorteren zo’n twintig medewerkers de textiele ‘afdankertjes’ (die niet zelden nog nieuw zijn, maar dat terzijde) die onze consumptiemaatschappij niet meer nodig heeft.
Aan de ene kant komen ze op grote stapels binnen en aan de andere kant zijn ze uitgesplitst naar soort, prijs en bestemming. „Ze gaan voor verkoop door naar de winkels van Het Goed”, legt Henriëtte uit. „Een deel gaat naar organisaties voor vluchtelingen of asielzoekers bijvoorbeeld, of mensen zonder een vaste verblijfplaats. Er wordt maar weinig echt afgedankt.”
Makkelijk loslaten
Bij de bank had Jet het prima naar haar zin. Jammer dat ze weg moest. Gelukkig is ze het type dat makkelijk kan loslaten en zich niet snel druk maakt. Dat is maar goed ook. Ze heeft niet veel op met mensen die er voor het gemak van uitgaan dat bij Ergon mensen werken die niet veel kunnen.
Ergon-medewerkers hebben juist veel kwaliteiten
„Ergon-medewerkers hebben juist veel kwaliteiten, en doen het werk vaak beter dan anderen”, zegt ze erover. „Iedereen kan in de situatie komen dat wat extra begeleiding nodig is. Dan is het fijn als je een tweede kans krijgt. Soms reageer ik als ik weer eens zo’n eenzijdige mening hoor. Maar meestal laat ik het langs me heengaan.” Jet heeft inmiddels de leeftijd dat het pensioen nadert. Dat is nog wel een dingetje. Want Het Goed loslaten? Dat is andere koek. „Ik hoop dat ik tegen die tijd als vrijwilliger mag blijven, want ik kan nog jaren mee”, lacht ze.