In Eindhoven groeien de bomen tot aan de hemel. Of liever gesteld: groeien de woontorens tot in de hemel. De tel zijn we allang kwijt. Er zijn inmiddels zo’n stuk of twintig gepland, schat ik, verdeeld over de (binnen)stad. De laatste drie rond het Stadhuisplein. Onder supervisie van hoogbouwer Winy Maas. Maar eerst moet hij even een stedenbouwkundige visie schrijven.
De bouw-ambitie van Eindhoven valt op. We scoren zelfs op de cover van National Geographic dat een speciale editie wijdt aan ‘de onstuitbare stad’. Eindhoven is wellicht een metropool in wording maar wordt vooralsnog een werelddorp genoemd. Voor het overige is er vooral aandacht voor de explosieve groei van het aantal Indische expats (van 324 in 2000 tot 3.556 in 2018) en de grote en langdurige armoede in vergelijking met andere Brabantse steden.
De Henri van Abbestichting, waakhond van het historisch erfgoed in de stad, pleitte een jaar geleden al voor hoogbouw in Eindhoven: ‘Ja, graag! Lekker, dat grootstedelijke, dat internationale, gecombineerd met de menselijke maat en verbinding die Eindhoven eigen is’. Maar niet op het Trudoplein of het Gerardusplein. De compacte skyline zien ze bij de stichting liever verrijzen binnen de spoorzone, op Strijp-S, bij de Berenkuil, op Strijp-T, aan de Boschdijk, aan de binnenring.
En wie heeft ooit bedacht dat torens in Eindhoven niet hoger mogen zijn dan 80, 90, maximaal 100 meter? Niemand die het meer weet. Kom op, niet van dat benauwde. Als we een statement willen maken, laten we het dan goed doen. De projectontwikkelaars zijn inmiddels helemaal los: 140 meter, 160, 175, 185 of zelfs 200 meter worden als hoogten genoemd. Klein Manhattan aan de Dommel lijkt niet meer ver weg. En we zwaaien met z’n allen naar Westpoint, in Tilburg. Met 140 meter nog steeds de hoogste woontoren van Brabant.
Helaas houdt het culturele voorzieningenniveau in Eindhoven geen gelijke tred met de groei- en bouwambitie. Rob van Gijzel rekende ons enkele jaren geleden al voor dat wij zo snel mogelijk naar 300.000 inwoners moeten, willen we aantrekkelijk zijn en blijven, of beter nog: worden, voor de wereldtop van kenniswerkers. Zij zijn hard nodig voor de ASML’s van de regio.
We zitten nu op circa 230.000. En alle woonruimte is bezet. Er is geen appartement meer beschikbaar. Dus moet er gebouwd worden. Van het Rijk mogen er 27.000 woningen in de regio bij komen de komende jaren. Aan de slag! Laat de bouwers bouwen. Maak Eindhoven mooier, beter, hoger!
Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine