Het labyrint, de weg naar binnen…
Tijdens de zomervakantie is een mogelijk meditatief uitstapje het lopen van een labyrint. Bijvoorbeeld in de tuin van ‘Kloosterhotel Zin’ in Vught. Ik liep dit er zelf met een groep gelijkgestemden. Een bijzondere verbinding met de ander, de natuur en mijn diepste zelf. Tijdens de Romeinse tijd was het labyrint erg populair en werd in veel vloermozaïeken toegepast zoals onder andere in de kathedralen van Chartres en Amiens. Bekend is het labyrint in het paleis van Knossos op Kreta. Ovidius meldt in zijn ‘Metamorphosen’ hoe daar in het onderaardse labyrint, ontworpen door bouwmeester Daidalos, het monster Minotaurus was opgesloten. De Griekse held Theseus versloeg het monster en wist met behulp van de draad van Ariadne de weg naar buiten terug te vinden. De held is pas een werkelijke held als hij uit de onderwereld terugkeert om met zijn nieuw verworven wijsheid koning te worden en te heersen over zijn eigen leven, hier en nu in dit leven.
Tijdens vakanties bezoeken mensen graag kathedralen om er een labyrint te lopen. Het labyrint is een uitnodiging om jezelf te openen, om op je weg te blijven, om je te bezinnen, om om te keren en aan te komen. Het labyrint lopen betekent de weg ‘naar binnen’ gaan. Het is een verstillende loopmeditatie. In de beweging naar het centrum maak je ruimte voor je innerlijke wijsheid. Het inzicht dat je zo ontdekt, neem je mee op je terugweg naar buiten. Het labyrint als zoektocht van de mens naar het hogere symboliseert een levensweg. Soms ben je dichtbij je doel, dan weer word je ver van je kern teruggeworpen. Het labyrint lopen, brengt je dichter bij jezelf in antwoord op vragen rond loslaten van ‘het oude’ (in werk, gezin of levensfase) zodat je kunt focussen op ‘het nieuwe’. Ieder loopt dit op eigen wijze, maar allen lopen we dezelfde weg. Het labyrint is geen ‘shortcut’, geen rechte weg, maar gaat met ruime omtrekkende bewegingen.
De weg kan je helpen te ontdekken dat je meer bent, veel meer dan je lichaam. Je loopt in vier richtingen van aarde, water, lucht en vuur, in verbinding met het hogere, vooral in jezelf. Verbinding met het vijfde element, de Quinta Essentia. Op deze reis kun je jezelf ontdoen van een gevoelsmatige binding van ballast, zodat wanneer het moment komt dat dit je wordt afgenomen, je dan al weet dat je nooit alleen materie was, maar ook bewustzijn bent.
De oerbetekenis van het labyrint was een inwijdingsweg in het mysterie van de cyclus van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte. Het bracht de mens in contact met zijn plaats in de kosmos. Een labyrint is geen doolhof want daarin verlies je de weg, in een labyrint vind je je weg!