Het gaat de laatste tijd veel over de invloed van social media. Vooral in combinatie met corona. Voor- en tegenstanders van de maatregelen ter bestrijding van Covid-19 vliegen elkaar in de haren. Dat geen enkel middel wordt geschuwd in deze propaganda-oorlog die woedt in de virtuele werkelijkheid kan ik inmiddels uit eigen ervaring bevestigen.
Zo gaf ik onlangs een verjaardagsborrel voor vrienden. Dat was nog voor de huidige ‘lockdown’. Vanwege corona hadden we elkaar een half jaar niet gezien. Omdat we met negenen waren, was de plek wel een dingetje. Besmetting moest worden voorkomen dus werd de locatie met zorg gekozen. In overleg werd het een aparte plek voor ons in een café, waar we plaats moesten nemen aan drie tafels met 1,5 meter afstand van elkaar. En daar werd streng op toegezien. Geen enkele uitbater zit te wachten op een duizelingwekkende boete en sluiting (toen nog). En wij ook niet overigens.
Daar zijn we vijf uur geweest. Je mag raden naar de rekening. Ach, goed voor het café. En wij hebben veel plezier gehad. Het was ouderwets gezellig. Zó gezellig dat we besloten een groepsfoto te laten maken om dit bijzondere moment in tijden van corona vast te leggen. En voor foto’s is 1,5 meter ook een dingetje. Ik denk dat we 30 seconden in de buurt van elkaar zijn geweest. In mijn enthousiasme besloot ik vervolgens de foto op de tijdlijn van mijn Facebook-pagina te plaatsen. Want delen is fijn?
We kregen reacties, van allemaal bekenden, sommigen verwezen naar de regels, natuurlijk, allemaal spielerei en dat was ook de reactie ‘social distancing my ass’ van één onzer. Lekker stoer voor de grote boze buitenwereld, terwijl ie de hele tijd braaf op zijn stoel had gezeten!
Een week later besluit de eigenaresse van een uitspanning te Houffalize, of all places, ons te shamen. Ze komt uit Eindhoven en kent ons. Ze kopieert mijn post en gebruikt de reactie om aan te tonen dat hier sprake is van ‘een andere groepsdynamiek. Namelijk schijt hebben aan Covid-19, zich verheven voelen boven andere mensen. Dit is een hele dikke middelvinger naar iedereen die zijn best doet om weer normaal met elkaar te kunnen gaan leven. En hopla, weer een lockdown’. We zijn werkelijk flabbergasted.
Wat er vervolgens op gang komt aan vuilspuiterij van mensen die ons niet kennen, noch de situatie en noch de achtergrond, is onvoorstelbaar. Ze zijn niet geïnteresseerd in ons verhaal. De kwalificaties walgelijk en schandelijk zijn nog de meest vriendelijke. Er wordt gedreigd iemand op zijn bek te komen slaan. De parallelle werkelijkheid die kwaadwillend is geschapen neemt groteske vormen aan wanneer totaal onbekenden de post gaan kopiëren. Om te voorkomen dat de foto internationaal viral gaat, besluit ik hem maar gauw te verwijderen.
Ik hoop dat de uitbaatster van dit Belgische ‘charmehotel’ een goed gevoel heeft overgehouden aan haar actie over de rug van anderen én een collega-bedrijf. Het heeft weer wat vriendschappen gekost. In de echte wereld welteverstaan. Niets is wat het lijkt. Maar daar hebben Fakebookies geen boodschap aan. We zijn weer gewaarschuwd. Het oude normaal is nog heel ver weg. In sommige gevallen wordt het nooit meer normaal. Blijf gezond!
Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine