De Veldhovense reis van Geert en Marly
Geert van Loon en Marly de Crom willen uniek zijn. „Een combinatie van dorpse intimiteit en stadse vooruitstrevendheid; gasten moeten verfijnd kunnen eten in een toegankelijke ambiance.” Mooie woorden. Die nog kloppen ook. Volg ons naar restaurant Lovano in Veldhoven.
Tekst: Ton de Zeeuw | Foto’s: Patrick Meis
Puzzelaars zullen meteen de hersenen laten kraken op zoek naar verborgen verwijzingen in de naam Lovano, maar de patrons van het restaurant in Veldhoven lachen dat weg. „We hebben zomaar een mooie associatieve naam bedacht.” Die patrons zijn Marly de Crom en Geert van Loon die eind 2019 de deuren openden van hun vernieuwde restaurant en sindsdien goede zaken doen.
Geert (37) volgde een horecaopleiding aan de Rooi Pannen en begon daarna als ondernemer in de voorloper van hun huidige zaak, Marly (32) maakte haar studie arbeidspsychologie af en stapte voltijds (ze werkte er al als student) in het horeca-avontuur met Geert. Samen besloten ze het bestaande om te bouwen tot een serieus restaurant. „We hebben het pand volledig gestript en van riolering tot dak vernieuwd. Doordat de mensen dit, op deze plek, niet hadden verwacht zorgde de mond-tot-mond reclame voor een goede start.”
Allebei lopen ze nu in de bediening terwijl Marly daarnaast de administratie en organisatie regelt en Geert het management. De goede naam dankt Lovano mede aan twee andere steunpilaren van het bedrijf: het chefsduo Matthijs Schenkels en Justin Princen. Allebei 29 en samen verantwoordelijk voor de keuken. Ze hadden ruime ervaring in de (top)horeca toen ze bij Geert en Marly achter het fornuis stapten en daarmee vervullen ze een andere missie van het huis: ‘betrokken’ personeel dat zijn passie voor het vak laat afstralen op de gasten.
Een à la carte kaart met gerechten op tussengerechten-maat voeren zij, naast hoofdgerechten uit de klassiek mediterrane school, aangevuld met smakelijke oosterse accenten. En een verrassend Lovano Menu, waarin zij wekelijks gerechten blijven innoveren.
Voor een zowel zakelijke als privé-doelgroep uit het zogenaamde midden- en hogere segment, gasten die op zoek zijn naar een stukje toegevoegde waarde in hun belevingswereld. „Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel.”
Bij een mooi glas pinot grigio proeven wij een smakelijk menu in de moderne ruimte met veel houtaccenten, warme verlichting, muurbanken en fauteuils, tafelbladen met marmerlook, spiegels en een centrale keuken met een bar eromheen. De keuken is letterlijk en figuurlijk het hart van de zaak.
Eerst is er een tonijngerecht. Plakken van een in olie geschroeide filet – grijs van buiten, rosé van binnen – rusten in een vinaigrette van bieslookolie met ponzu en zijn bedekt met toefjes mayonaise van bieslook en van kimchi. Naast uitgestoken rondjes van komkommer en van rettich, en radijs, cress en krokantjes van nori. Mooi opgemaakt, heerlijk van smaak met zilte accenten en verfijnde zuren.
Gevolgd door nog zo’n opmerkelijke Lovano-‘beleving’: een tafelbereiding. Chateau briand stroganoff heet het gerecht officieel, en aan onze tafel wordt de saus gemaakt van paprika, ui, boter, knoflook, tomatenpuree, ketchup, tabasco, worcestersaus en room, geflambeerd met cognac en daarna met wodka. Meteen geserveerd met het perfect (met tijm, rozemarijn, knoflook, laurier en een klont roomboter) gegaarde en getrancheerde rundvlees. Verrukkelijk! Bij een glas donkerrode negroamaro-primitivo uit Puglia (Botter): sappig, betaalbaar en aanwézig.
Tot slot het mooiste dessert dat we dit jaar proefden: karamel-appel: een kunstig gevormde appel van karamel met maldonzout en compote van appel, bij het ter tafel brengen bespoten met groene en rode cacaochocolade. Weer zacht (timing!) opgediend met amandelkrokant en gel van appel en citrus. Met een coupe ernaast, gevuld met appelcompote, sorbet van groene appel, appelschuim, krokante amandel, een appeltuille en een takje munt. Grote klasse, daar in Veldhoven! Het laatste woord is aan de patrons: „We verbeteren onszelf dagelijks: met z’n allen maken we een reis waarbij onze medewerkers onze ambassadeurs zijn. Vandaag zijn we weer beter dan gisteren.”