Brainport AIndhoven
Gefeliciteerd! Een welverdiend applaus voor onszelf! Stonden we als regio al stevig in het ‘linker rijtje’, met de recente toezeggingen vanuit Den Haag en de overeenkomst tussen gemeente Eindhoven en ASML voor mogelijke uitbreiding op de Brainport Industries Campus staan we nu strak bovenaan. Brainport Eindhoven is de groeikampioen van Nederland. Wat hier gebeurt bij 7.000 techbedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen is uniek en van nationaal belang.
Maar waar klappen we precies voor? De snelle groei van Philips in de vorige eeuw had grote gevolgen. In 1920 werden Eindhoven en vijf omliggende gemeenten samengevoegd. Het inwoneraantal steeg tot 47.946 en in 1940 telde Eindhoven al 113.000 inwoners. Besluiten van toen hebben nog steeds impact op de manier waarop wij vandaag in Brainport samen wonen, werken en leven. Groeikampioen zijn en blijven vereist nu een vergelijkbare schaalsprong. Tot 2030 zijn er 40.000 medewerkers nodig en moeten er 20.000 woningen worden gebouwd. Hoe gaan we die nieuwe realiteit uit de grond trekken? Hoe willen we samenleven in 2040? En hoe gaan we de groei in goede banen te leiden? Hoe gaan we de 1,7 miljard vanuit Den Haag uitgeven? Honderd jaar geleden was het overzichtelijker: Philips bepaalde wat er moest gebeuren. Als er niet gebeurde wat zij wilden, trokken ze zelf een dorp uit de grond. En daar werden we allemaal beter van. Maar nu? Zoveel bubbels, zoveel Brainports. Een Brainport van de bestuurders, een Brainport van de bedrijven, en een Brainport van ons allemaal. En iedereen zijn eigen wensenlijstje. Hoe brengen we die werelden bij elkaar?
Zodra we uitgefeest zijn, kunnen we in ieder geval met elkaar het gesprek aangaan! Onmogelijk denkt u? Nee hoor, niet met behulp van AI. Recent heb ik meegedaan aan het experiment BrainWaves, het allereerste door AI gefaciliteerde stadsoverleg ter wereld. Met een AI die positief het gesprek stimuleert en geen eigen belang heeft. De deelnemers aan het experiment waren positief, 98 procent doet de volgende keer graag weer mee. Het was ook gewoon leuk om te doen. De slimme applicatie, ontwikkeld door een Eindhovens samenwerkingsverband met financiering van OpenAI, maakt het ineens eenvoudig om ideeën en meningen over de toekomst van Brainport Eindhoven te verzamelen en te analyseren. Door op deze, en andere manieren, verschillende mensen uit de diverse ‘bubbels’ te betrekken bij de discussies over de toekomst van Brainport ontstaat er eerder een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat zal begrip voor de verschillende belangen vergroten en draagvlak voor de genomen besluiten stimuleren. Waar Eindhoven ontstond door dorpen samen te voegen, kunnen we nu de bubbels bij elkaar gaan halen. Bovendien past het helemaal in de traditie van Brainport om ook deze innovatieve manier in te zetten om de toekomst vorm te geven. Een op onze eigen voorwaarden ontwikkelde AI om het gesprek over de toekomst te faciliteren. Liefst met een ‘Brabantse Bias’. Met elkaar, voor elkaar, voor Brainport Eindhoven! De organisatoren van BrainWaves zetten nu stappen om de ervaring te optimaliseren en de participatie verder te stimuleren. Laten we hen helpen en daarmee onszelf. Op weg naar Brainport AIndhoven: de weg naar een gedragen toekomst voor iedereen.