Da’s een irritant intolerant gezelschap dat Eindhovense anti-zwartepieten clubje. Uitgerekend zij die vorig jaar moord en brand schreeuwden over hun grondwettelijke recht op demonstratie pleiten nu voor verbod van protest door Pegida bij de Al Fourqaan Moskee. Ze laten een petitie rondgaan en gaan op het Stadhuisplein demonstreren tegen de demonstratie. Da’s toch wel de bloody limit!

Pegida provoceert en heeft daarmee het recht op demonstratie verspeeld, vinden de anti-zwartepieten die blijkbaar wel zelf mogen zwartepieten. Want de Eindhovense anti-zwartepieten zijn voor vreedzaam demonstreren en een inclusieve samenleving…

Dat laatste is een vreselijk misbruik van het woord inclusief in combinatie met samenleving. Het gaat hier oorspronkelijk om mensen met een beperking die precies dezelfde dingen (moeten kunnen) doen als mensen zonder een beperking. Inmiddels wordt gesproken over achtergestelde groepen. Wie het verband ziet met het Sinterklaasfeest en moslimhaat mag het mij uitleggen.

Hoewel Pegida duidelijk provoceerde door varkensvlees te braaien onder de neus van moslimjongeren tijdens de Ramadan, was het toch echt de laatste groep die de confrontatie zocht. En dan vooral met de politie. Effe lekker een potje rellen. De omgeving van de moskee baalde vanzelfsprekend als een stekker. Dan is het wel heel gemakkelijk om in de buurt van de moskee de handtekeningen voor je petitie op te gaan halen. Niemand wil herhaling van de rotzooi.

En over provoceren gesproken. Wie op een verhoging gaat staan om te demonstreren tegen Zwarte Piet, ook al is het vreedzaam, moet niet vreemd opkijken als mensen daar aanstoot aan nemen. Als je ook al weet, via social media, dat er partijen zijn die zich organiseren tegen jouw demonstratie en dat vanwege de signatuur van die partijen het misschien zelfs wel eens uit de hand zou kunnen lopen, zou je misschien zelfs beter moeten weten.

Door dan toch midden in the picture op het bordes van de Catharinakerk te gaan staan, lok je willens en wetens reactie uit en dat noem ik een provocatie. Het liep natuurlijk uit de hand, iedereen weet hoe rechts Nederland in de wedstrijd staat, vervolgens kropen de anti-zwartenpieten gauw in de slachtofferrol om de verontwaardiging in de samenleving te verzilveren.

De anti-zwartenpieten achten zichzelf moreel superieur boven het gepeupel en bepalen graag de maatschappelijke agenda voor ons. De burgemeester wil echter niet met twee maten meten, en dat lijkt mij de enig juiste opstelling. Het gezag bepaalt de wettelijke voorwaarden en de wijze van handhaving. Pegida moet niet provoceren en de moslimjeugd moet de stoeptegels gewoon in het trottoir laten liggen.

De anti-zwartepieten zijn voor een inclusieve samenleving exclusief iedereen die niet hun gedachtegoed omarmt. Prima, maar ze moeten niet het vuurtje opstoken.

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine

2 REACTIES

  1. Heel erg goed beschreven. Reageren met een plaat voor je hoofd noem ik de anti-zwarte pieten.
    Het kan in Eindhoven nog wel eens de pan uitrijzen. Hou mijn hart vast.

Comments are closed.