War on ice – Blog

0
750

Ondernemer Latif Allaoui op de Kleine Berg heeft nu ook kennis gemaakt met de bekrompenheid en kleingeestigheid die de grote stad Eindhoven nog wel eens willen treffen. De goede man opende hier anderhalf jaar geleden een filiaal van de franchiseketen DutchHomemade onder de noemer ‘de lekkerste winkel van Eindhoven’. Menig Eindhovenaar weet de ijssalon annex patisserie inmiddels uitstekend te vinden.
Om zijn klanten van alle consumptiegemakken te voorzien zette Allaoui een bankje tegen de gevel van zijn zaak. Het bleek een prima plek waar je op zomeravonden nog de laatste zonnestralen kon vangen. Hij had daar weliswaar geen vergunning voor, maar àlá, de ordehandhavers van de gemeente zagen het door de vingers. Er staan wel meer ‘illegale’ zitjes voor winkels in De Bergen die oogluikend worden toegestaan. Eindhoven wil per slot van rekening ook graag een gezellige stad zijn.
Nou blijkt een collega-ondernemer in de straat bij de gemeente te hebben geklaagd over het bankje waardoor hij het moest weghalen. Allaoui zegt niet te weten wie, hij zou graag in gesprek raken met de bezwaarmaker want ondernemers moeten elkaar helpen in plaats van elkaar het leven zuur te maken, vindt hij.
Een half jaartje geleden vestigde zich schuin tegenover het populaire DutchHomemade een zaak waar ze ook ‘Dutch chocolate’ verkopen: Cocos & Sebas. Daar staat ook geen bankje voor de deur. Dat willen ze stiekem best wel. Maar ja, ook geen vergunning. Bovendien schijnt de zon ’s avonds nooit op de stoep van deze chocolaterie waar ze óók ijs verkopen. Flaneerders op de Kleine Berg met zin in een ijsje of een chocolaatje kiezen dus bijna altijd voor de concurrent aan de overzijde.
Cocos & Sebas rolt dagelijks de rode loper uit voor zijn klanten. Misschien moet Allaoui de stoute schoenen aantrekken en eens bij zijn overburen informeren of zij hem misschien het bankje misgunnen? En waarom? Wellicht kan hij ze nog wat goede ideeën aan de hand doen om hun cliëntèle uit te breiden? Zoals het lenen van krukjes aan klanten zodat ze toch buiten hun ijsje kunnen opeten. Want Allaoui is niet voor één gat te vangen. Dat heet nou creatief ondernemerschap. Kunnen de concullega’s nog wat van leren. Het houdt de stad bovendien gezellig.
Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur