Tegels die verzakt zijn, gladde stenen die ook nog eens rammelen, en opstaande randen die uitnodigen tot struikelen. Daarmee is de bestrating van de Eindhovense binnenstad wel getypeerd. Al vele jaren een doffe ellende. In de ’90-er jaren werd het ‘rodesteentjesgebied’ met veel bombarie en trompetgeschal in gebruik genomen: baksteentjes alom. Sindsdien is ongemak en commentaar nooit meer verstomd.

Na het echec met voortdurend verkeerde materialen op het Catharinaplein, halfwas oplossingen aan de Vestdijk, rode-steentjes-ellende op de Markt, en last but not least de chaotische bestrating op het 18 Septemberplein, gaat het nu écht allemaal beter worden. In 2019 werd daartoe de ‘Eindhovense steen’ gepresenteerd: wonder van kleur, textuur, vorm en patroon. Voor wie het DNA van de stad nog niet kent: in de toekomst wandel je er gewoon overheen, zichtbaar als het schijnt te worden in de straatstenen.

Alsof het een panacee is, zo kondigt het gemeentebestuur nu aan dat het zoveelste binnenstedelijke straatstenenproject van start gaat. Het Stratumseind komt als eerste aan de beurt: de steen krijgt een plek onder hangtafels en barkrukken. Laten we achterin het centrum voorzichtig beginnen, moeten ze bij de Dienst Bestrating hebben gedacht. Mocht het mis gaan, dan wijten we het aan het bijzondere karakter van deze biergoot. Beheersbaar risico.  

De stad is voornemens om een ‘…groene en gezonde omgeving…’ te creëeren, aldus wethouder Rik Thijs (Groen Links). Het Stratumseind krijgt zowaar een stoep-straat-stoep-structuur!?! De nuance moet je willen zien. Die zit hem in het ‘…comfortabele, bewerkte asfalt…’ en het gebruik van ‘…moderne materialen met een Eindhovense signatuur…’ Nou vraag ik je. Burgers en buitenlui komen hier ongetwijfeld op af, dat moet wel, en in drommen. ‘Banden’ van natuursteen en ondergronds zelfs een ‘…klimaatadaptief watersysteem…’.

Dat laatste komt natuurlijk sowieso straks goed van pas in het ‘nieuwe normaal’  op Strattum. De wekelijkse cyclus van bierkraan naar urinoir zal er om een maximaal flexibele capaciteit vragen.

Gerust, kunnen we er nog niet op zijn. Er liggen nogal wat straten te gaan tot aan de noordelijke rand van het centrum. In de afgelopen vijftig jaren is het nog geen wethouder gelukt om in één keer de hele binnenstad gewoon netjes te bestraten. Makkie dus voor de groene bestuurder Thijs om het record te verbeteren. Met 18 miljoen euri in de pocket kun je immers een hoop straatstenen kwijt. Zó groot is Eindhovens’ stadshart nu ook weer niet.