Wie herinnert het zich niet: eindeloos gepalaver rond een noodzakelijk geacht Brabants volkslied. Het lied van Hertog Jan of toch maar Brabant van Guus Meeuwis? Het is er nooit van gekomen. Het beeld van het Bourgondische, lollige Brabant zou er door worden verstoord. Er zijn zóveel liederen die in aanmerking komen. Dan maar geen keuze. Laat vele liederen gezongen worden. Past prima bij het vrolijke en gemoedelijke beeld van het voormalige Hertogdom. Brabant is daarmee trouwens de enige provincie zonder eigen volkslied. Veelzeggend.
Eindhoven heeft nooit zoveel gehad met provinciale ambities vanuit den Bosch. Niet voor niets kwamen van hier verregaande ideeën om een eigen ‘provincie’ in Zuid-Oost-Brabant op te tuigen. Een as Eindhoven-den Haag dus, bij voorkeur zonder afslag richting den Bosch. Eigengereid.
En dus zo gezegd, zo gedaan: geen Brabants volkslied, maar een Eindhovense variant. Verschil moet er zijn. Mét een prijsvraag om er te geraken: een meer volkse aanpak om een Volkslied te vinden is er niet. Citymarketeer #Eindhoven365 regisseert de zoektocht naar een anthem dat ons gemoed in coronatijden kan opfleuren en bemoedigen. De ‘…lokale muziekscene een boost geven…’, van Popei tot Muziekgebouw, dat is het idee. En geen enkel genre wordt uitgesloten. Van techno tunes tot akoestische lovesongs. Alles mag. The Sound of Eindhoven komt tot leven. Een ode aan de stad, dat moet het worden.
Het is niet het eerste en zal dus ook wel niet het laatste Eindhovense Volkslied worden. Thieu Sijbers zong in 1972 al ‘In de lichtstad is er licht zat’. En in 2009 vormde de bescheiden viering van ‘777 x Stad’ voldoende aanleiding voor een lied over de stad waar ‘Dommel en Gender elkaar eeuwenlang ontmoetten’. En trouwens, de groep TIJN zong in 2010 nog ‘Ons Eindhovens Volkslied’.
De meeste van deze volksliederen raakten in de vergetelheid nog voordat de klanken de Eindhovense muzikale top-5 hadden bereikt. Dat lot zal een nieuw volkslied niet ten deel vallen. Hét lied over de stad gaan we in de toekomst de hele dag horen. Overal, zo wordt ons beloofd. Overal?
Wat zou dat mooi zijn! Een écht volkslied dat de concurrentie overleeft. Zodanig dat de veertiendaagse zangerige spreekkoren in de stadions van PSV én FC Eindhoven dit lied tot het hunne hebben gemaakt. Want dan pas hebben we écht een Eindhovens Volkslied. Fantastisch. En we maken ook waar wat we graag willen: het onderscheid in Brabant, in ieder geval ten opzichte van de provincie.