Jawel: ‘…dat alle uitbreidingsplannen nu én in de toekomst van prehistorisch dorp tot museumpark VONK worden stop gezet…’.
Dat valt er écht te lezen in de petitie tegen een museum in de Eindhovense Genneper parken. Bijna 2600 keer ondertekend tot nu toe.
De eis gaat wel ver. Om voor de eeuwigheid het uitzicht vanaf je luxe appartement, het natuurlijke uitlaatgebied voor je hond dan wel je eigen dagelijkse ommelandje te willen vrijwaren van welke menselijke inmenging dan ook.
Dat kan niet. We hebben reeds een prehistorisch dorp. Voor het overige graag vooral ontwikkeling en vooruitgang. Dat geldt óók voor de omgeving van de meer burgerlijke buurtjes in Stratum.

Verkeersschool Leeuw past niet in de omgeving. Dat is waar. Alles wat daarvoor in de plaats komt is acceptabel onder goede voorwaarden over de inpassing. 

Het moet wel gezegd: op het Stadhuis heeft men de schijn tegen.
Cultuurbeleid is er niet de sterkste kant, zeker niet als het om gebouwen gaat.
Met de Steentjeskerk al jaren niets dan drama’s, het Muziekgebouw is een lekkende financiële kraan, het Van Abbe: gemeentelijk museum waar nooit de benen buiten hangen omdat iedereen er naar binnen wil en jarenlang gesoebat over de financiën van de bieb. Met dit ‘beleid’ verdien je geen schoonheidsprijs.
Communicatief dient dus alles uit de kast te worden gehaald opdat steun in de stad wordt versterkt.
Waarom het beoogde museum Vonk moet heten, blijft een raadsel. Het helpt niet écht qua draagvlak. Daarmee maak je geen vrienden, abstract als het blijft. Na Complex als mogelijke ‘naam’ voor het ‘nieuwe’ Evoluon nóg weer zo’n nietszeggende kreet. Niet doen.

Een museumpark ‘in Gennep’ klinkt alleszins aantrekkelijk. Rotterdam en Amsterdam laten zien hoe attractief een concentratie van museale voorzieningen kan zijn. Zeker als er sprake is van inbedding in de prachtige natuur die er zo overvloedig voorhanden is. En een foeilelijk vekeersbaantje raken we er mooi door kwijt. Opgeruimd staat netjes.

Eindhoven kent een rijke cultuurgeschiedenis. Hoe zes dorpen zich vanuit de middeleeuwen ontwikkelden tot kloppend welvaartshart van de Lage Landen. Dat mag en moet museaal getoond worden.
De ambiance van publiekstrekker Prehistorisch Dorp biedt daartoe wel een prima entourage. Aansluiting vind je er ook bij de Genneper watermolen en de boerderijen. Op een presenteerblaadje ligt de omgeving klaar.
Wel nog even zorgen voor goede ontsluiting. Bij voorkeur per fiets, bus en elektrisch vervoer.
En de Stratummers moeten wel hun rondjes kunnen blijven doen. Zo máák je vrienden

2 REACTIES

  1. Elzent Noord ligt ver het Prehistorisch Dorp (onderdeel van het Eindhoven Museum). Het Prehistorisch Dorp ligt niet in mijn backyard. Om die reden heb ik persoonlijk geen last van een uitbreiding hiervan. Maar andere buurtbewoners van Genneper Parken wel. Daarbij denk ik aan Elzent Zuid, Genneperzijde en Rapelenburg. Maar het gaat niet alleen om de overlast wat zo’n uitbreiding met zich meebrengt. Genneper Parken is een natuurgebied en dient om die reden beschermd te worden. De vergelijking met het Museumplein is absurd en daarom lachwekkend. Eindhoven kent juist geen rijke cultuurgeschiedenis, maar is groot geworden vanwege haar roots in de industriële geschiedenis (Philips, DAF, etc.). En ja, het cultuurbeleid van Eindhoven is ondermaats. Maar dat komt wellicht ook door het feit dat Eindhovenaren weinig tot geen culturele band ervaren met de stad. Want ‘De Eindhovenaar’ bestaat niet. Je komt uit Eindhoven, Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel of Strijp. En de migratie uit verschillende delen van Nederland en recente jaren uit het buitenland draagt niet bij aan het Eindhoven-gevoel. Wellicht zou de gemeente een voorbeeld moeten nemen aan haar besluit destijds (we hebben het over 1957) het plan van Peter Reijnders te torpederen. Reijnders (bedenker van de De Efteling in 1951) had het idee rond de Gennepermolen een attractiepark te bouwen met Meseum Kempenland en een soort openluchtmuseum met historische ambachten als uitgangspunt. Hij was ervan overtuigd dat “Eindhoven een grote attractie rijker zou zijn, waarom het door andere steden zou worden benijd”. Eindhoven heeft zeer veel meer cultuur nodig. Maar laat het zich focussen op haar roemrijk industrieel verleden. Breid uit in of bij het Evoluon of ergens anders in de stad. Maak daar een Museumplein. Met name nu uit niets blijkt dat het Eindhoven Museum zich serieus heeft bezig gehouden met een haalbaarheidsonderzoek in de stad. Want tegen Vonk ben ik niet. Wel tegen een Vonk in Genneperparken.

  2. Het Museum wil groeien van de huidige 55K bezoekers naar 130K op de huidige plek in Genneper Parken. Dat de leeuw wordt uitgekocht (de belastingbetaler betaald dit…) is mooi, maar dat terrein was nooit bestemd voor een uitbreiding van het museum en zou per 2034 (einde erfpacht) terug gegeven worden aan de natuur.
    Het nieuwe plan zal zeker een hek krijgen (of andere omheining) en een kassa… dus niet openbaar.

    Door de provincie wordt dit gebied een groen, blauwe mantel genoemd, een bufferzone. Hier mag enkel gebouwd worden als ‘t de kenmerken van ‘t gebied versterkt, en een uitbreiding van het museum doet dat niet. In het gebied zijn veel activiteiten (boer/De seizoenen/molenaar etc) die ten dienste staan van het park, daar waar het museum er alleen gebruik van maakt en er nu een grote hap uit wilt nemen.

    Overigens, als het museum zou mogen uitbreiden, wat zeg je dan tegen de volgende ondernemer die hier zijn gebouwen/ activiteiten wilt gaan neerzetten? Nu ja zeggen, is de natuur weggeven, maar ook die heeft een prijs. Met een pot van 7 Miljoen (te besteden voor 2025) , een 2200m2 entree gebouw, 124 parkeerplekken in het park , een theatergebouw een een bouwschuur.. naast de zogenaamde vonken. Dit stukje natuur is te klein, kwetsbaar en uniek voor deze uitbreiding genaamd Vonk. Zoek dus een plek waar je deze droom wel kunt waarmaken. Waar je de auto’s kwijt kunt en openbare HORECA kunt uitzetten – nodig voor ‘t dekken van je exploitatiekosten-.
    Met de openbare HORECA wil het museum de toegangspoort zijn tot het park voor wandelaars en fietsers, maar die vinden het park ook zonder deze horeca. Daarnaast is er al genoeg horeca (Paviljoen, de boer en Parkzicht).
    De omliggende buurten zijn tegen de uitbreiding en ook de organisaties Trefpunt groen, van Abbe stichting en Vrienden van Gennep zijn allerminst enthousiast. Wij gunnen het Prehistorisch dorp zijn uitbreiding in de vorm van VONK, maar niet hier. Op een zonnige dag is ‘t park al druk bevolkt met recreanten bij het water, wandelaars en fietsers. Meer kan het park niet aan.

    Je vraagt je dan ook hardop af…is er gekeken naar alternatieven? Ja zegt het museum, maar onderbouwende documentatie (randvoorwaarden, afvalcriteria etc) kunnen ze niet overhandigen. Heb je nu zelf ook je bedenkingen en wil je tegen stemmen:
    Zie ook dit eerder verschenen artikel waarbij opgeroepen wordt de petitie te tekenen: https://petities.nl/petitions/behoud-natuur-genneperparken-stop-uitbreiding-prehistorisch-dorp-stop-vonk?locale=nl

Comments are closed.