Met een zekere regelmaat zie je ze de wijk inrijden: grote DAF-schuifopleggers, gevuld met pallets waarop tegels en sierstenen staan opgestapeld. Onderweg naar een perceel waar een klusbedrijf, siersteen-specialist of doe-het-zelver aan de gang gaat. Voor- en of achtertuin voorzien van een fris nieuw laagje. Onderhoudsarm en met de uitstraling van een zerk op het kerkhof. In het beste geval en met een beetje geluk, het beeld achterlatend van een romantisch hoekje met vriendelijke straatsteentjes. En in het ergste geval, en meestal: het beeld van een badkuip of schaatsbaantje. Geen druppel water kan er nog door, geen onkruidsprietje durft zich nog te vertonen.

Eindhoven behoort tot ‘s-lands warmste steden in de zomer. De boerenwijsheid die het goed zou doen, gegraveerd en wel in die tegels: warmte wordt opgeslagen op deze hitte-absorberende sier, weerstations meten dus hogere temperaturen en lokale klimaatopwarming resteert als simpele conclusie. Vergroening en verkoeling: toverwoorden.

Vrij baan voor de Gender en de Dommel. Dat is sowieso nodig. Daarbij radicaal nieuwe plannen voor de stedelijke afwatering. En voor dat laatste helpt natuurlijk: méér plantsoenen, parken, bomen en nog meer groen. Hartstikke noodzakelijk.

De simpelste plek daartoe is op loopafstand in de voortuin te vinden. De afwatering in buurten wordt er écht beter van en het is ook zoveel fraaier. Tenminste, bij enig onderhoud. Het schijnt dat velen geen flauw idee hebben van het belang om te vergroenen. Maar wat misschien nog erger is, al helemaal geen idee hóe de tuin ‘groen’ te maken en toch onderhoudsarm.

De gemeente dient zich nóg meer verantwoordelijk te voelen, óók voor particulier groenbeheer. Ongeveer de helft van de grondoppervlakte is in handen van particulieren, meer dan voldoende om enige publieke sturing te wensen. Een premie op milieuvriendelijk en esthetisch verantwoord inrichten van tuinen kan makkelijk geregeld worden. Onroerendezaakbelasting (OZB) relateren aan het niet versteende deel van de tuin is een prima instrument. Oftewel: hoe meer groen, des te minder OZB. In Duitse steden worden daarmee goede ervaringen opgedaan.

‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ is een onlangs gestarte landelijke actie. De Eindhovense uitwerking is nog nergens te ontwaren. Zolang dat nog op zich laat wachten kan iedereen natuurlijk eigen initiatief tonen door deelname aan de kampioenschappen tegelwippen (https://nk-tegelwippen.nl/).

De dubbelschuifopleggers en semi-diepladers zijn zeer welkom in de wijk, maar vooral om dan vervolgens al die gewipte tegels fijntjes af te voeren.