Ik ben Vriend van het Evoluon.

Het Evoluon is een discusvormig gebouw in Eindhoven, ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. De futuristische op een vliegende schotel gelijkende koepel meet 77 meter in diameter. Het beton van de koepel wordt door 169 kilometer spankabel op zijn plaats gehouden. Aldus Wikipedia. Tussen 1966 en 1989 was het een museum over wetenschap en techniek en de plaats daarvan in de samenleving. Het werd in 1966 voor publiek opengesteld ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van eigenaar Philips. Aldus evoluon.org.

Ik heb zeven jaar gewerkt in het Evoluon.

Als werkstudent. Van 1980 tot en met 1987. Toen had ik me onmogelijk gemaakt omdat ik de primeur van de aanstaande sluiting voor publiek had gegund aan het Eindhovens Dagblad. Ik was medewerker van de krant waar ik ook stage had gelopen. En ik beschouwde me inmiddels meer journalist voor het ED dan werkstudent in het Evoluon. Overigens fantastische tijd gehad daar. Verrassend gebouw. Er werkten fijne mensen die elke dag opnieuw de stromen bezoekers gastvrij ontvingen en wegwijs maakten. De koks serveerden met regelmaat gratis soep of chocoladebollen bij de lunch. Om half zes voetbalden wij op de bovenste ring met de plastic balletjes voor de stikstofproef.

Ik ben vaak teruggeweest in het Evoluon.

Maar na alle verbouwingen en toevoegingen was het Evoluon het Evoluon niet meer. De ziel was er uit. Nu willen projectontwikkelaars Foolen, Reijs en Hurks het icoon nieuw leven inblazen. Ze hebben het rijksmonument gekocht van Philips. Het Evoluon moet weer het elan krijgen van weleer, compleet met elementen van de oude tentoonstelling. Om de boel exploitabel te maken willen de heren aan de randen van het omliggende park nieuw bouwen. Vele Eindhovenaren vrezen dat de schotel permanent aan het zicht wordt onttrokken en ondertekenen de petitie tegen de plannen van de nieuwe eigenaren.

Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe Evoluon.

En velen met mij. Maar met de plannen kan het nog alle kanten op, verklaarde Foolen tijdens de laatste keer dat ik in het Evoluon was. Onzichtbaarheid van het monument is niet aan de orde. Onmogelijk. Om dat te voorkomen, tekent hij hoogstpersoonlijk de petitie. Ook de gemeenteraad hoeft zich niet druk te maken. Allemaal eerst zien dan geloven. Hij heeft wel een probleem: het Evoluon is van ons allemaal. Net zoals er in Nederland 17 miljoen voetbalcoaches zijn, zijn er in Eindhoven 230.000 ‘eigenaren’ van het Evoluon. En die zien nu hun kans schoon om een partijtje mee te blazen. Ik ben niet alleen benieuwd naar de toekomst van het Evoluon, maar vooral naar het wánneer. 

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine