Eindhoven Garden City? – Blog

0
602

Eindhoven is weer eens genomineerd voor een prijs. Op 16 november kan de stad zo maar worden uitgeroepen tot ‘European City of the Year 2017’. Dat gebeurt tijdens de Urbanism Awards Ceremony in Londen. Dan moet het wel even Kopenhagen en Montpellier achter zich laten. Ruim 500 academicians, oftewel experts, van de Academy of Urbanism gooien hun kennis in de strijd om een goede keuze te maken. Opvallend genoeg was alleen de ‘assessment visit’ aan Montpellier in juli volgeboekt. Als dat maar geen slecht voorteken is.
Op de site van de Academy of Urbanism is vooralsnog geen rapport van de genomineerden voor 2017 te vinden. Jammer. We weten wel dat Eindhoven heeft ingezet op de ‘herontdekking van het natuurlijke groen en water’ in de stad. Eindhoven als Garden City. En dan Reinvented. “De natuurlijke groen- en waterelementen vormden begin jaren twintig al de dragende kracht en de verbinding in de stadsontwikkeling”, ronkt wethouder Mary-Ann Schreurs. Anno 2016 is ‘water en groen’ het zichtbare antwoord op de uitdagingen van een internationale smart society. verklaart het persbericht.
Zoals zo vaak in de jonge geschiedenis van Eindhoven moeten we wat ooit was en helaas is verdwenen herscheppen. De onvervalste romantici onder ons dwepen met de stadsgrachten en ‘Anton Pieck’-paleizen van een kleine 150 jaar geleden. Door de industrialisatie en onstuimige groei in de vorige eeuw allemaal afgebroken, gedempt of onder de grond gestopt. Alleen binnenstedelijke straatnamen herinneren ons nog aan die goede oude groen- en watertijd: Emmasingel, Keizersgracht, Stadsgracht, Wal, Vestdijk, Stratumsedijk.
Decennialang moderniseerden gemeentebesturen de stad. Gelukkig werden niet alle plannen gerealiseerd want dan had het stadshart uit louter betonnen kolossen bestaan. Op weg naar 300.000 inwoners bouwen we die nu alsnog maar daar laten we dan de Gender weer langs meanderen. Dit maakt volgens de Academy of Urbanism Eindhoven alsnog tot een ‘great place (to be)’. “De historische componenten van Garden City geven Eindhoven de unieke basis om op natuurlijke wijze in te spelen op de klimaatverandering zoals wateroverlast en hittestress”, motiveert wethouder Schreurs onze kandidatuur.
To be or not to be? Well, go outside, look around and feel the heat. The Garden City is back and on top! Vote for us!