Oekraïners zijn doodsbang. En zij niet alleen. Plotsklaps zitten we in Europa met z’n állen in de hoogste crisisstand. Op het continent waar vrede, voorspoed, welvaart en welzijn leken te zijn verzekerd, luidt de noodklok van oorlog. Democratie en vrijheid staan op het spel. Een autocraat in Rusland wenst een Europees-Slavisch imperium op te bouwen. Wat dat ook moge zijn en op welke identiteitsfilosofie dan ook gebaseerd. Perverse machtshonger waarvan we dachten dat die tot de verleden tijd kon worden gerekend, lijkt plotsklaps springlevend.

Inmiddels wordt er wereldwijd, ook in Eindhoven geprotesteerd tegen het oorlogsgeweld. Onder meer op het 18 septemberplein, hèt bevrijdingsplein midden in de stad en bij het MH17-momument bij de vliegbasis, op Welschap. Over de boodschap kon geen misverstand bestaan.

Er is geen verbeeldingskracht voor nodig om te beseffen welke gevolgen de spanning tussen Rusland en de westerse wereld heeft. Ook voor Brainport. De economie hier is van vitale betekenis voor het (buiten-)land, de industrie volledig gemondialiseerd en de bevolking internationaler dan ooit.

Voor € 30 vliegen vanaf Eindhoven Airport(EIN) naar Lviv(LWO) of Kiev. Met WizzAir, indertijd met genoegen verwelkomd. Een luchtvaartmaatschappij die de vliegende poort vormt naar Oost-Europa. Succesvol. Met allerlei gewone bestemmingen, zoals er zovele hier vandaan ook ‘westwaarts’ zijn zoals bijvoorbeeld Edinburgh of Kopenhagen. Europa dus. Voor een midweekse vakantie, zakentrip of op familiebezoek.

Dagelijks een overvolle Eindhovense Lijn 401 : inmiddels symbool van bus geworden Europese mobiliteit. Reizigers van en naar Oekraïne, Portugal of Cyprus zitten en hangen er dag in dag uit in dezelfde stadsbus als scholieren op weg naar Woensel of forenzen, onderweg naar huis in Strijp.

Malloten die onlangs riepen dat het Russisch-Oekraïense conflict ons niet aangaat, verkochten onzin. Onze voor- of achtertuin: het nabije, historisch Habsburgse land met geografische flanken in Litouwen en Polen, is hét centrum geworden van een akelige, onvoorspelbare machtspolitiek.

Solidariteit, steun en aandacht verdienen onze mede-Europeanen. Hun oorlog is de onze. Om hen mentaal te steunen schijnt een Boeddhistische aanpak te helpen: inademen betekent een deel wegnemen van hun pijn en leed. Uitademen geeft hen kracht en bemoediging. Laten we dat vooral veelvuldig en bewust doen.

En hen verwelkomen: letterlijk en figuurlijk. Zuidoost-Brabant is demografisch bezien een regio van import. Daarvan zijn we rijker geworden. Motto nú kan dus uitsluitend zijn: héél véél hulp bieden.