Soms wordt Heeze in één adem genoemd in een rijtje met Domburg op Walcheren en Bergen in de kop van Noord-Holland. Niet onaardig om met deze idyllische plekken aan de kust te worden vergeleken. Beroemd geworden vanwege het artistieke aureool waarmee deze ‘plekjes’ ooit werden omgeven, ontleend aan de aantrekkingskracht die de gemeenten op kunstschilders uitoefenden.
Het ongewoon heldere dag- en avondlicht, de wonderschone natuur en de gastvrijheid in een vriendelijke entourage. In het geval van Heeze ook nog in het bijzonder de prachtige Strabrechtse Heide: een schitterend landschap. Zover het oog reikt en nog verder. Kunstschilders van naam en faam trokken naar dergelijke plekken en werden er gastvrij onthaald. Domburg koketteert met Piet Mondriaan en Bergen met Charley Toorop. Beroemde schilders. In Heeze schilderde de befaamde Jan Sluijters. Zijn werk is nog altijd én permanent te bewonderen in onder meer het Noordbrabants Museum .
Op sites van de pittoreske kustdorpen vind je verwijzingen naar de schilderkolonies. In Domburg wordt een wandeling aanbevolen, genaamd: ‘…In het licht van Toorop en Mondriaan…’ en in Bergen herbergt Huis Kranenburgh kunstwerken van schilders van de Bergense School. Trots koesteren van een rijk kunstzinnig verleden; dat kunnen die Zeeuwen en Hollanders.
Kunstenaars die Heeze maakten tot een Brabantse ‘enclave’, verbleven veelal in de voormalige Hostellerie Vangaelen aan de Kapelstraat. Een verblijfplaats voor artists in residence. Lang geleden had ik het genoegen in dit hotel te logeren. Bijna twee eeuwen Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid kwamen je overal tegemoet. Hier en daar piepte en kraakte het op gangen en trappen, maar dat kon de pret niet drukken. Een omgeving die je moet koesteren en bewaren.
Economische motieven noodzaken kennelijk tot het slopen van deze bijna eeuwenoude uitspanning met gelagkamer. Er zijn inmiddels raadsvragen gesteld, bezwaarschriften ingediend en online werd een petitie bijna 2000 keer ondertekend.
Het is niet de vraag of ‘…we er iets beter voor terugbrengen…’ zoals de eigenaar van het perceel zich liet ontvallen, maar hóe het gebouw in originele en tóch functionele staat kan worden teruggebracht.
De Parel van Brabant verdient bescherming. Over zóveel cultuurhistorisch schoon beschikken Kempen- en Peelland nou ook weer niet. Ordinaire projectontwikkeling laten prevaleren boven een noodzakelijk te behouden dorpsgezicht getuigt van minachting. Dus wethouder de Win (CDA) : intrekken die bouwvergunning en nóg monumentaler maken van al datgene waardoor Heeze kan blijven wedijveren met Domburg en Bergen.