Ze heeft het gezegd, Janine Jansen, één van ‘s-werelds meest getalenteerde violistes: Muziekgebouw Eindhoven verdient een zeer, maar dan ook zéér hoge waardering vanwege de meer dan uitstekende akoestiek. Sterker: zij heeft uitgesproken de muziektempel als één van de beste concertzalen van gans Europa te beschouwen.

Even stil worden. Je mag aannemen dat zij zich in goed gezelschap bevindt van haar vakgenoten. En in elk geval van de duizenden trouwe bezoekers van het Muziekgebouw. Van heinde en verre. Ze is trouwens ook niet de eerste die een dergelijke stelling betrekt. Topmusici all over the world en vanuit alle genres komen heel graag naar Eindhoven.

Sinds jaar en dag wordt de akoestische kwaliteit bezongen en bejubeld. De zalen en foyers zijn overigens schitterend, functioneel, aan de maat en alom gewaardeerd. Hartje stad een ontmoetingsplek voor iedereen die houdt van wélke soort muziek dan ook. Kom daar maar eens om, stel je moest opnieuw voldoende kubieke meters vinden voor een dergelijk visitekaartje. Nergens, of dient er nóg meer Eindhovens erfgoed gesloopt te worden dat van grote emotionele en stedelijke waarde was?

Je vingers erbij aflikken, koesteren en zien te behouden, dat is de enige juiste houding. Dankbaar dat de gemeenteraad ooit het lef had om deze muziektempel aan de stad cadeau te doen.

Raad van Eindhoven: neem uw verantwoordelijkheid en dus het financiële verlies. Uw raad nam indertijd misschien overmoedige besluiten. Het leverde ons gelukkig één van de mooiste moderne muziekhuizen van Europa op.

Haal de financiële huurangel uit een doodlopende discussie en behoudt voor de stad een functionele culturele accommodatie waarvan onze achterkleinkinderen nog zullen kunnen genieten. Gesloopt is er al genoeg.

De onzalige suggestie van wethouder Yasin Torunoglu om rond het station vrolijk opnieuw te beginnen met een concertzaal is één van de slechtste ideeën van dit jaar. Fietserij: een ballonnetje oplaten zonder lucht. Gigantische kapitaalsvernietiging, eindeloze trajecten met bestemmingsplannen en architectonische hoofdbrekens rondom inpassing. Ingewikkelde nieuwe gebruikersovereenkomsten: met wie trouwens? En wederom een langjarig kostbaar en politiek uiterst gevoelig proces. Je moet er niet aan denken. Afserveren dus.

Zónder muziekcentrum worden de stedenbouwkundige opgaven rond het station al ingewikkeld en uitdagend genoeg. Nog maar zien of de ambtsopvolgers van deze wethouder dáár mee gedraaid komen. Een muziekgebouwtje erbij in de programma’s van eisen? Je moet er niet aan denken.

Raad: u bent aan zet, dus maak het verschil.