Wat klinkt dat ongelooflijk spannend: een ‘berg’ in de stad waar feesten der muzen in de toekomst kunnen plaatsvinden. Stel je voor: de rauwe hardcore vanuit Dynamo naast de zoete indiepop die in de Effenaar wordt vertolkt. Terwijl het Concertgebouworkest toch ook gewoon de uitvoeringen in Zuid-Nederland op diezelfde ‘berg’ kan blijven verzorgen. Wereldwijd wordt de akoestiek van het Eindhovense Muziekgebouw geroemd. In de toekomst zal in deze muziektempel deze prachtige kwaliteit voor een nóg veel breder publiek ten toon gespreid kunnen worden. 

Wat een fantastisch plan: een mix van veel volk trekkende moderne culturele instellingen bij elkaar, en dat in hartje stad. De bieb als huiskamer ook aan boord en vanzelfsprekend allerhande reuring er omheen. Eethuizen, winkeltjes, bars en terrassen. Ook ‘gewone’ stadgenoten die er wonen en vooral ook veel frisse lucht: weg met de bedompte overkapping. De Heuvel als culturele slagader in de binnenstad.

Eindelijk perspectief voor de gesloten winkelburcht, ooit gebouwd naar voorbeeld van het inmiddels achterhaalde concept van grote Deutsche Galerien. Een verbouwing enkele jaren geleden mocht niet baten. Het concept is passé, de winkels in toenemende mate leeg. Centraal, en toch onzichtbaar: het Muziekgebouw met een loodzware financiële molensteen om de nek.

Een gedurfd en gewaagd plan is gelanceerd door de vastgoed-eigenaren die daartoe architectonisch visionair Winy Maas hebben ingehuurd. Fascinerend om te zien hoe ver deze bouwmeester de polsstok durft te werpen. Vér weg van de beperkte verbeeldingskracht die er in de stad na een eerste presentatie van de plannen, meteen wordt vertoond. Commentatoren buitelen al overal elkaar heen met sfeermakers als : ‘stapelgekte’, ‘goedkoop effectbejag’, en ‘verlangen naar prestige’. Nog voordat er ook maar één publiek debat plaats heeft gevonden komt een bekrompen aard al weer bovendrijven.

Boosdoener is natuurlijk Winy Maas. Alom geroemd als één van ’s-werelds meest talentvolle architecten en stedenbouwers, wordt hij in Eindhoven gewantrouwd. In die gemeente die hoopvolle ambities heeft om ook werkelijk een toonaangevend grootstedelijk centrum van innovatie te zijn, wordt een pleidooi tot rigoureuze versterking van de aantrekkelijkheid al gauw beschouwd als megalomane egotripperij van sommigen.

Een Heuvelberg; het klinkt onlogisch, maar het kan makkelijk. Volgens de plannenmakers zelfs al binnen zes jaar. Beginnen dus met de noodzakelijke bureaucratie. We kunnen niet wáchten tot het eerste concert losbarst in de foyer van Dynamo, die ligt naast de bar van de  Effenaar, en doorloopt tot dwars door het Muziekgebouw. Spektakel.