En óf ’het grotere aantal’ centraal stond. Eindelijk weer drommen liefhebbers slenterend, fietsend en taxiënd door de stad. Het Design Perron: van gehoord? Ooit hét verdeelcentrum van pakketbezorger Van Gend&Loos. Nu werd er plaats gemaakt voor aanstekelijke werken van designstudenten uit Zweden en Israël. Rond de Dakbar in de fabriek van sterdesigner Piet-Hein Eek werd er gedanst. En bij de entrée van de Graduationshow in het Beursgebouw vormden zich soms zeer lange rijen belangstellenden.

De Dutch Design Week 2021 (DDW) voelde als een wake up. Óveral waar je kwam stroomde elan, visie én oplossingsgerichtheid je tegemoet. Wát ‘n editie, deze twintigste versie.

Origineel beschilderde betonnen steunpilaren onder het Strijps Bultje, befaamd deel van de Eindhovense rondweg. Uitgevoerd door studenten van SintLucas, (v)mbo-opleiding voor vormgevers. En vervolgens door buitenlandse bezoekers van de DDW met een ernstige blik ontleed. Alsof het om werk gaat van voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade zelve, dit jaar één van de DDW-ambassadeurs. Zijn Labyrinth in het Klokgebouw was een ervaring op zich. Wie zich nog dacht te kunnen onttrekken aan verantwoordelijkheid voor de samenleving van overmorgen kwam daar bedrogen uit. Over de gevolgen van ‘…grotere aantallen…’ gesproken.

Eindhoven bruist. Jammer genoeg zonder de, tijdelijke voetgangersbrug over de rondweg. Ontworpen als blijvertje, na succesvol eenmalig gebruik in 2019 toch afgedankt.

Op het dak van gebouw TQ op Strijp R ligt een schitterende daktuin. Voor eenieder toegankelijk, en met ’n fraai uitzicht op één van de stedelijke designjuwelen: het Evoluon. Ook dit jaar oogt het weer desolaat, op afstand. Geen énkele betrokkenheid of inzet bij de DDW wordt zichtbaar vanuit één van de fraaist ontworpen gebouwen van gans Europa.

Op de Philitelaan is het flaneren geblazen. In vele talen wordt er genoeglijk en scherpzinnig, op los gekletst. Slenteren en uitrusten. Opmaken voor nog ’n tour langs één van de vele activiteiten en bezienswaardigheden in deze voormalige verboden stad.

PSV-supporters die toevallig getuige zijn van DDW-taferelen, en verbaasd omkijken…. In Strijp worden genoegens kennelijk parallel beleefd, in werelden die nauwelijks zijn verbonden. Het is wachten op een DDW-paviljoen in het Philips Stadion. Wat zou dat mooi zijn: supporters van de oosttribune die ín hun stadion ook van het ontwerpspektakel genieten.

#SharetheVibe is inmiddels meer dan een Eindhovense PR-slogan. Door de DDW verspreidde de vibe zich fysiek door de stad. Ogen en oren kwam je tekort tijdens editie 2021. Compliment, designers!