Wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) leek euforisch toen hij kon melden dat óók de voetballers van PSV zullen komen zwemmen in de nieuwe Tongelreep dat in 2024 hopelijk wordt geopend. De Philips Sport Vereniging als cement voor het sociale leven in de stad.In pandemische tijden van extra waarde.

Maar ook al toen we er een jaar of tien geleden met z’n allen aan te pas moesten komen om de boel te redden: de gemeente werd ‘trotse’ eigenaar van de grond vanwaaruit het Philips Stadion fier de koppen opsteekt.

Het is ook dé enige voetbalclub in de eredivisie die een rotsverbondenheid heeft met één bedrijf. De naam altijd trots op het shirt en het stadion for ever vernoemd naar de kumpenie. De ligging van de voetbaltempel halverwege de as die het landgoed dat destijds werd bewoond door de gulle mecenas, rechtstreeks verbindt met de oudste Philipsfabrieken in de stad. Een verbond van al zo’n 107 jaar, non-stop, en onlangs nog weer eens verlengd tot 2031.

De NV verplaatste het hoofdkantoor enkele decennia geleden naar Amsterdam. Alom diepe verontwaardiging vanwege deze fatale breuk met de Lichtstad. Ondanks het verdriet bleef de band innig. De namen van ASML en de High Tech Campus, beiden onvervalste Philipsdochters, prijken vandaag de dag fier op borden rond het voetbalveld als medefinancier.

Gebeurtenissen waarop de verbintenis stevig wordt bezegeld, ze rijgen zich altijd weer aaneen:

Eindhovense coronarellen brachten later vrienden bijeen rond het Philips Stadion. Lege bierkratten en flessen werden en masse ingeleverd. Gedupeerde middenstanders werden bedeeld.

Oud-voorzitter en clubicoon wijlen Philipsman Harry van Raaij werd onderweg naar zijn uitvaart langs de PSV-laan uitgeluid door vele honderden supporters.

En leerlingen van basisscholen gaan hun ideeën over de toekomst van PSV uitwerken. Het enthousiasme en de belangstelling is zeer groot.

De sociale betekenis van een goede infrastructuur op het gebied van sport had Philips al vroeg in de smiezen. Tot op de dag van vandaag profiteren we daarvan. De PSV Foundation doet veel betekenisvol werk.

Op enig moment droegen maar liefst zeventien sportverenigingen de naam van PSV. Van dammen tot handbal: bij Philips kon je álles.

Jammer dat de schijnwerpers exclusief gericht zijn op het betaald voetbal. Er zijn nog zovele andere sportverenigingen die trots de naam van PSV voer(d)en . De zwemvereniging is één van de grootste van Nederland. Eindhoven Cricket Club (ECC) bestaat óók al sinds 1915. En het basketbal van Almonte, ook rechtsreeks uit het Philipsnest. Schon clubkes’: koesteren…..